Mi a Google Drive és hogyan működik? A 2020-as lépésről lépésre szóló útmutató

Nem kétséges, hogy a Google Drive az egyik legsokoldalúbb ma elérhető felhőalapú tárolási szolgáltatás. Használata azonban kissé különbözik attól, amire szokottál, így ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogy pontosan hogyan működik a Google Drive, különös tekintettel annak alkalmazáscsomagjára, például a Google Docs és a Táblázatok.


Útközben megemlítjük, hogy a Google Drive meghaladja azért, hogy tudd, mely feladatokhoz működik a legjobban, miközben rámutatunk arra is, hogy mihez kéne biztonságosabb felhőalapú tárolási szolgáltatást használni, mint például a legjobban említett lehetőségek közül. felhő tárolási roundup. 

Mi a Google Drive és a Cloud Storage

A Google Drive egy felhőalapú tárolási szolgáltatás, és mint minden felhőalapú tárolási szolgáltatás, fő célja az, hogy bővítse a fájlok tárolásának képességét a merevlemez keretein túl. A felhőalapú tárolást néha összekeverik az online biztonsági mentéssel, amely hasonló infrastruktúrával más célt ér el.

A felhőalapú tárolás és az online mentés közötti különbségről bővebben az adott témáról szóló cikkben olvashat. Azonban egyszerűen fogalmazva, az online biztonsági mentés célja a merevlemez lemásolása, nem pedig kibővítése, a katasztrófa utáni helyreállítás céljából. Mint később említjük, a Google Drive a közelmúltban elkezdte kibővíteni az online biztonsági mentési piacot azzal, hogy hagyta, hogy bármelyik mappát megjelölje biztonsági másolatként.  

A Google 15 GB ingyenes felhőalapú tárolást biztosít Önnek a regisztrációhoz. Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy az összes szabad helyet megosztják a Google Drive, a Google Fotók és a Gmail.

Mégis, sok felhasználó számára ez a 15 GB-os meglehetősen messzire megy anélkül, hogy egy fillért kellene költenie. És nem olyan, mintha a Google ingyenes monopóliummal rendelkezik, ha nem. Nézze meg néhány egyéb ötletet a legjobb ingyenes felhőalapú tárolási szolgáltatások áttekintéséből.  

A Google Drive nem érte el megdöbbentő népszerűségét pusztán az Android telefonok eladása és a Gmail miatt. Vannak olyan dolgok, amelyeket ugyanolyan jól vagy jobban végez, mint bármely más felhőalapú tárolási szolgáltatást. Ennek nagy része a termelékenységgel kapcsolatos, mind a Google otthoni irodai csomagjának, a Google Docsnak, mind a harmadik féltől származó alkalmazásoknak köszönhetően.

Vannak azonban olyan dolgok is, amelyekkel a Google Drive nem jól működik. A legnagyobb hiányosságok a magánélettel kapcsolatosak.

Például a Google a szerződési feltételein keresztül biztosítja magának a jogot, hogy marketing célból beolvassa a felhőben tárolt fájlokat. Ráadásul a Google Drive nem biztosítja a fájlok megosztásának valóban biztonságos védelmét, például a jelszóvédelmet.    

Ezekről a kérdésekről a Google Drive teljes áttekintése biztonsági és adatvédelmi szakaszában olvashat bővebben. Ha a magánélet abszolút elengedhetetlen számodra, akkor érdemes fontolóra vennie a fájlok titkosítását, mielőtt elküldi azokat a felhőhöz egy olyan szolgáltatással, mint a Boxcryptor, ha végül a Google Drive-ot használja.

Még jobb, ha fontolja meg az egyik legjobb nulla ismeretű felhőalapú tároló-szolgáltatót. Noha az olyan rendkívül biztonságos lehetőségek, mint a Sync.com (olvassa el a Sync.com áttekintést), nincsenek a Google Drive termelékenységi alkalmazásai, nincs ok arra, hogy nem használhatják mindkettőt a kockázat korlátozására, ha a Google aktív projektekhez használják a magánélet és orientált megoldás a hosszú távú tároláshoz. Nézze meg a Google Drive és a Sync.com együttes használatával kapcsolatos útmutatónkat.

Mit tárolhat a Google Drive-ban?

A Google Drive bármilyen fájlt képes tárolni: fényképeket, videókat, .pdfs fájlokat, Microsoft Office fájlokat – bármit. A Gmailen keresztül elküldött e-mail mellékleteket közvetlenül a Google Drive-ra is mentheti, így meg kell akadályoznia, hogy manuálisan mozogjon.

Van néhány általános fájlattribútum-korlátozás, amelyet a Google Drive érvényesít, ám ezek elég nagylelkűek, és nem befolyásolhatják a legtöbb felhasználást. A dokumentumok például legfeljebb 1,02 millió karakter hosszú lehet, és ha egy dokumentumot Google Docs formátumba konvertál, akkor annak 50 MB-os vagy annál kisebb méretűnek kell lennie..

A Google Táblázatokban létrehozott vagy a Google Táblázatkezelő alkalmazásba konvertált táblázatoknak legalább két millió cellának kell lenniük. A prezentációk készítőjében létrehozott vagy a Google Diákra konvertált prezentációknak 100 MB-osnak vagy annál kisebbnek kell lenniük.

Az összes többi fájltípusnak legfeljebb 5 TB lehet, feltéve, hogy ilyen sok tárhelyet vásárolt meg.

A Google Drive egyik legfontosabb eleme, hogy lehetővé teszi a fájlok előnézetét a böngészőből, anélkül, hogy először kellene letöltenie azokat. Számos nulla tudású szolgáltatás nem engedi meg ezt, mivel a szolgáltatás nem tudja visszafejteni a fájljait.

Az előnézet elérhető a Microsoft Office, az Adobe és az általános fájltípusokhoz, például .txt fájlok, képfájlok, audio fájlok és akár videofájlok is. Sokoldalúsága miatt a Google Drive kiválóan használható nemcsak a munka elvégzéséhez, hanem a médiakönyvtár élvezetéhez is.  

Feliratkozás a Google Drive-ra – Hogyan működik??

A Google Drive-ra jelentkezhet, ha létrehoz egy Google-fiókot a www.google.com webhelyen, és kattintson a Fiók létrehozása elemre. A varázsló végigvezeti a folyamatot.

Google-fiók létrehozása nemcsak hozzáférést biztosít a Drive-hoz, hanem a Gmailhez, a Google Playhez és számos más Google-szolgáltatáshoz is.

Miután létrehozta a Google-fiókot, a 15 GB szabad tárhelyéhez háromféle módon férhet hozzá: a böngészőn keresztül, az asztali fájlrendszeren és a mobil eszközön keresztül.

A Google Drive használata a böngészőből

A Google Drive a fő böngészőkön keresztül érhető el a drive.google.com webhelyen, és bejelentkezve a Google-fiók hitelesítő adataival. Ide tartozik természetesen a Chrome, a Firefox, a Microsoft Edge (csak Windows) és a Safari (csak Mac) mellett.

A felhasználói felület meglehetősen intuitív, a bal oldali margó mentén található navigációs fülekkel:

 • Saját meghajtó: a tárolt fájlok elérése
 • Sajátgép: megnézheti, hogy mely számítógépek vannak szinkronizálva
 • Megosztott velem: veled megosztott fájlok elérése
 • Legutóbbi: a nemrégiben használt fájlok elérése
 • Google Fotók: elérheti fotókönyvtárát
 • Csillagozott: a fontossággal megjelölt fájlok megtekintése
 • Kuka: a hulladékgyűjtő elérése
 • Biztonsági mentések: a biztonsági mentések elérése
 • Tárhely frissítése: vásároljon több felhőtárolót

A „meghajtóm” fül a Google Drive központi központja. Ez tartalmazza a Google Cloud-ba feltöltött fájlok fő tárházát. Úgy működik, mint egy mappa, amely képes mind fájlokat, mind almappákat tartalmazni. Valójában a Saját meghajtó tükrözi a Google Drive szinkronizációs mappáját, amelyet a számítógépre telepít a Google Drive ügyfél telepítésekor (ezt a következő szakaszban érintjük).

Ezek az almappák és fájlok megjelennek a böngésző felületének központi panelen, ha rákattintottak a „meghajtóm” fülre. Ha duplán kattint a központi panelen lévő bármely almappára, akkor bemélyedhet a fájlokhoz és az almappákban található további almappákhoz..

Ha ismeri a keresett mappa vagy fájl konkrét nevét, a keresősávot a teteje közelében is használhatja, hogy gyorsabban megtalálja..

A Saját meghajtón való navigálás többé-kevésbé működik, mint bármelyik grafikus fájlrendszer, tehát ha korábban már használta a Windows-ot vagy a MacOS-t, akkor mindegyiknek nagyon ismerősnek kell lennie. Mappákat és fájlokat húzhat és ejthet, és jobb egérgombbal kattinthat bármelyik objektumra az adott objektum menüjének eléréséhez.

A megjegyzés menüpontjai között szerepel a fájl előnézeti lehetősége, valamint a fájl megnyitásához egy olyan programban, amely képes vele dolgozni.

Számos különféle program létezik, amelyek könnyen integrálhatók a Google Drive-hoz, amely a Google Drive egyik legfontosabb értékesítési pontja a rivális felhőalapú tárolási szolgáltatásokhoz képest. Többet fogunk beszélni a Google natív irodai csomagjáról, a Google Dokumentumokról és a harmadik fél programjairól, amelyeket a cikk későbbi szakaszában integrálhat a Google Drive-ra..

Két másik kritikus művelet, amelyet a My Drive-on található objektumokkal megtehet, magában foglalja bármely mappa vagy fájl „megosztása”, valamint megosztható hivatkozás létrehozásának képességét. Tekintse meg a fájlok megosztására vonatkozó útmutatót a Google Drive-on, hogy részletesebben megismerje ezeket a lehetőségeket.

Egyéb lehetőségek közé tartozik a mappák és fájlok áthelyezése és eltávolítása. Az eltávolított mappák vagy fájlok a kukába kerülnek. A kuka nézethez a bal oldali navigációs opcióval férhet hozzá, ahol véglegesen törölheti a tartalmat.

Ez ismét meglehetősen szokásos vásár a mai grafikus felhasználói felületek számára. A Google itt jól működött, mert nem próbálta újra feltalálni a kereket.

A központi nézet tetején található egy legördülő menü, amely új mappákat hozhat létre, mappákat és fájlokat tölthet fel, és új fájlokat hozhat létre a Google Drive felhőalapú tárolójába integrált program segítségével.

Külön cikkünk van a Google Drive-ra való feltöltésről, így itt nem fogunk mélyebbre jutni, csak rámutatunk, hogy a mappák és fájlok az asztali fájlrendszeren és a mobilalkalmazáson keresztül hozzáadhatók, a a Google Drive böngésző felületén.

A Google Drive egyszerűsíti a felhasználói élményt olyan gyorsbillentyűkkel, amelyek segítségével felkeresheti a felület jobb felső részén található beállítások fogaskerék ikonjára kattintva..

Sokkal több olyan szolgáltatás és beállítás érhető el, amelyeket a Google Drive böngésző felületén érhet el és ellenőrizhet, amelyek közül néhányat később érintünk meg, és néhányat, amelyeket átugorunk. A böngésző felületének mögött rejlő alapelv az, hogy egyszerű és barátságos módot kínál a felhőalapú tároláshoz bármilyen kompatibilis böngészőből, bármilyen szoftver telepítése nélkül..

Ahhoz azonban, hogy a legtöbbet hozza ki a Google Drive-ból, teljes mértékben ki kell aknázni a szinkronizálási képességeit, amelyek megkövetelik a Google Drive-ügyfelek telepítését minden csatlakoztatni kívánt számítógépre és mobil eszközre..

A következőkben áttekintjük a Windows számítógépes kliensét.

A Google Drive használata az asztalon

A Google Drive klienst az asztalra telepítheti, ha rákattint a fogaskerék ikonra a Google Drive böngésző jobb felső sarkában, és válassza a „backup backup and sync for Windows” lehetőséget.

A „Biztonsági másolat és szinkronizálás” az ügyfél nemrégiben átnevezett neve, miután új hangsúlyt fektett a Google azon döntésére, hogy szélesebb körű felhőalapú tárolási képességein túl néhány online biztonsági mentési funkciót is biztosít..

Miután telepítette az ügyfelet, a Google Drive lehetővé teszi a fájlrendszer bármelyik mappájának biztonsági mentését, ha jobb egérgombbal kattint a mappára, és kiválasztja a „mappa szinkronizálása” lehetőséget.

A nómenklatúra kissé félrevezető, mivel valószínűleg a következőt kell olvasnia: „Biztonsági másolatot erről a mappáról”, mivel valójában nem szinkronizálja azt más eszközökkel.

A biztonsági mentés képességeinek beillesztéséről szóló döntés érdekes lépés a Google részéről, de ebben az időben nem javasoljuk a Google Drive használatát a hagyományosabb biztonsági mentési szolgáltatás helyett, mivel a Google Drive-ról hiányoznak néhány kulcsfontosságú biztonsági mentési szolgáltatás, például a blokk szintű átvitel. és a biztonsági mentések ütemezésének képessége. Nézze meg a legjobb online biztonsági mentési útmutatónkat a jobb megoldásokért.  

Ennél fontosabb a Google Drive mappa, amelyet hozzáadunk a fájlrendszerhez, miután telepítette az ügyfelet.

Ez a mappa egy szinkronizáló mappa, a Dropbox által 2007-ben népszerűsített mechanizmus (olvassa el a Dropbox áttekintést), amelyet a legtöbb nagy felhőalapú tárolási szolgáltatás használ..

A Google Drive mappába húzott fájlok alapértelmezés szerint a merevlemezen vannak tárolva, de a felhőben is replikálódnak. A felhőből ezeket a fájlokat más eszközökre is elküldik, amelyeket csatlakoztattak a Google Drive felhőalapú tárolójához.

A fájlreplikációnak ez az egyszerű megközelítése lehetővé teszi egy dokumentum szerkesztését egy számítógépen, és ezeket a szerkesztéseket szinte valós időben tükrözi a megfelelő fájlokon a felhőben és a többi szinkronizált eszközön.  

Bár kényelmes, a fájlok tárolása mind a merevlemezen, mind a felhőben nem a felhő tárolásának elsődleges célja, azaz a tárolási lehetőségek kibővítése a merevlemezén. Ha a Google Drive használatával helyet szeretne létrehozni a számítógépen helyet foglaló képek, videók és dokumentumok letöltéséhez, akkor ki kell kapcsolnia a szinkronizálást.

A szinkronizálás kikapcsolásának és a fájlok csak a felhőben történő tárolásának képességét a felhőtároló iparban szelektív szinkronizálásnak nevezik. A Google Drive lehetővé teszi a szelektív szinkronizálást közvetlenül a számítógépről, a „biztonsági másolatból” & szinkronizálás ”tálca ikonra.

Ez az ikon úgy néz ki, mint egy kis felhő, amelynek közepén felfelé mutató nyíl van. Az ikonra a jobb gombbal kattintva hozzáférhet a Google Drive néhány beállításához, amelyek között szerepel a szelektív szinkronizálás vezérlése is.

A beállítások eléréséhez kattintson a hárompontos menüre, és válassza a „Preferences” menüpontot.  

A preferencia nézetben a bal oldalon három fül található. A „Google Drive” elnevezésű középső lap lehetővé teszi a szinkronizálás kikapcsolását a szinkronizációs mappában (Saját meghajtó) lévő egyes mappákban..

Alapértelmezés szerint ezek a mappák be vannak kapcsolva. Tehát ellenőriznie kell, hogy elvégezte-e a kézi beállításokat a Google Drive használatával, hogy kibővítse számítógépének fájltárolóhelyét a felhőbe.

A beállítások nézet másik két lapja a „laptopom” és a „beállítások”. Vessen egy pillantást arra, amit csinálnak, amíg a témánkban vagyunk.

A „laptopom”, amelyet valami másnak nevezhetnék, ha módosította azt, amit a Google Drive felhív a számítógépére, rendelkezik néhány alapvető, de szükséges vezérléssel.

A legfontosabb, hogy lehetővé teszi annak ellenőrzését és váltását, hogy mely mappákra készít biztonsági másolatot a számítógépen. Új fájlokat adhat hozzá a biztonsági mentési tervhez a „mappa kiválasztása” gombra kattintva is.

A „laptopomban” található további kritikus beállítások között szerepel a fényképfeltöltés minőségének beállítása (a minőség csökkentése érdekében helyet takaríthat meg), a fényképek automatikus feltöltésének a Google Fotókba lehetősége, valamint az USB-eszközök vagy SD-kártyák csatlakoztatásának lehetősége a külső mentéshez. eszközök, például kamera vagy telefon.

A beállítási menüben felsorolt ​​utolsó nézet a „beállítások”.

Ez a nézet lehetővé teszi a tárhely frissítését vagy leválasztását, és néhány kapcsolóval rendelkezik a többi beállításhoz. Van még egy „hálózati beállítások” elnevezésű opció is, amely lehetővé teszi a szinkronizálási sebesség csökkentését.

Ez lefedi a Google Drive asztali számítógépen történő használatának fő kérdéseit. Összességében, ha tudja, hogy mit tud tenni, a folyamat meglehetősen egyszerű.

Ezt követően megvizsgáljuk a Google Drive használatát a mobil eszközön.

A Google Drive használata a mobil eszközön

A Google okostelefon-alkalmazásokat készít mind Android, mind iOS számára. Ebben a szegmensben elsősorban az Android élményét vizsgáljuk, mivel ez a leggyakrabban használt.

Míg az okostelefonok merevlemez-meghajtói az utóbbi években növekedtek, a 16, 32 és 64 GB-os tárolókapacitások ma már közismertek, az okostelefonokra rögzített adatmennyiség több, mint lépést tartott..

Az Android-felhasználók alapértelmezés szerint hozzáférést kapnak a Drive-alkalmazáshoz, de ha törölte azt, a Google Play Áruház felkeresésével újratelepíthető..

A Drive tárhelyéhez az alkalmazás megnyitásával férhet hozzá. A felület meglehetősen intuitív, a tetején található keresősávval a fájlok gyors megtalálásához, a „gyors hozzáférés” nézethez a nemrégiben feltöltött vagy szerkesztett fájlok megnyitásához és a mappákban való navigáláshoz a felhő tartalmának böngészéséhez.

Van egy „plusz” gomb is, amelyet megérintve új fájlokat tölthet fel eszközéről, képeket szkennelhet és új fájlokat hozhat létre a Google Dokumentumok, a Google Táblázatok és a Google Diák segítségével.

Minden mappa és fájl további menüopciókkal is rendelkezik.

Ezek a lehetőségek tartalmazzák a megosztási funkciókat, amelyek lehetővé teszik az emberek hozzáadását a mappákhoz vagy linket létrehozni a megosztáshoz. Fájlokat is áthelyezhet és átnevezhet, megjelölheti őket a fontosságra, és hozzáadhatja őket a telefon kezdőképernyőjéhez az egyszerű hozzáférés érdekében.

Noha az Android felhasználók megosztják a tárolást a Google Drive-val, az Android felhasználók számára külön hozzáférés is van a Google Fotókhoz.

A Fotók alkalmazás keresési funkcióval rendelkezik a fényképek gyors megkereséséhez, vagy böngészhet a képek alapján dátum és album alapján. Az alkalmazás automatikusan elküldi a fényképeket a felhőhöz, így nem kell aggódnia, hogy elveszítik őket, ha megszakítja vagy helytelenül használja a telefonját.

Annak megakadályozása érdekében, hogy a fényképek helyet foglaljanak el a telefonján, a Google Fotók automatikusan törli a telefonjáról már biztonságosan feltöltött képeket.

Még megosztási funkció is van, így gyorsan képeket küldhet barátainak, családtagjainak és kollégáinak.

Összességében a Google Drive alkalmazás az elérhető legjobb felhőalapú tárolási mobilalkalmazások, könnyebb használat és energiaellátás érdekében. Még ha egy másik felhőalapú tároló szolgáltatót is igénybe vesz a napi tevékenységekhez, ez legalább egy remek módja a telefonján létrehozott fényképek és fájlok kezelésére.. 

Google Drive integrált alkalmazások

Noha a Google Drive sok mindent jól csinál, sok más dolgot más felhőalapú tárolási lehetőségek is végeznek. A termelékenységről azonban nem ez a helyzet, és annak köszönhető, hogy a Google számos olyan alkalmazásintegrációt tervez, amely zökkenőmentesen működik az Ön Drive-tárhelyével.

Google Dokumentumok

A Google Docs a Google válasza a Microsoft Office-ra. Noha az interfésze eltarthat néhány szokáshoz, érdemes használni néhány különböző okból – nem utolsósorban az, hogy ingyenes.

A Google Docs a teljes Google Office csomagra utal, amely kissé zavaróan magában foglal egy, a Google Docs nevű szoftvert. A lakosztály tartalmazza:

 • Google Docs: szövegszerkesztéshez
 • Google Táblázatok: táblázatokhoz
 • Google Dia: bemutatókhoz
 • Google Forms: felmérésekhez és egyéb formákhoz

A Google Dokumentumok rendkívül jól teljesítik az együttműködést, és azért van, mert olyan jól integrálódik a Google Drive-ba. Minden létrehozott dokumentumot a felhőben tárol, így kihasználhatja a Google Drive megosztási funkcióinak előnyeit.

Ezenkívül a Google Docs lehetővé teszi, hogy szinte valós időben dolgozzon együtt a dokumentumon belüli együttműködőkkel. Megjegyzéseket hagyhat a margókban, cselekvési elemeket rendelhet másoknak, és szerkesztéseket tehet és javasolhat.

Ha szokott bármilyen más irodai csomaghoz, a Google Docs alapvető elrendezésének meglehetősen könnyű megérteni.

A Google Drive harmadik fél alkalmazásai

A natív szoftver mellett a Google megnyitotta az ajtókat, hogy mások is készítsenek alkalmazásokat, amelyek integrálódnak a Google Drive-hoz. Valójában több száz lehetőség közül választhat, amelyek javítják a Google Drive élményét.

Az igaz, hogy a formában a Google megkönnyíti az alkalmazások keresését és hozzáadását a Drive-fiókjához.

Ezt megteheti, ha felkeresi a google.drive.com webhelyet, és rákattint a böngésző felületének jobb felső sarkában található „új” gombra..

Kattintson a „több” és a „további alkalmazások csatlakoztatása” elemre az alkalmazáskönyvtár eléréséhez.

Kereshet bizonyos alkalmazásokban, vagy kategóriák szerint is böngészhet, például üzleti eszközök, termelékenység és szórakozás. A népszerű lehetőségek között szerepelnek a .pdf szerkesztők, például a DocuHub, a képszerkesztők, például a Pixlr Editor, és a fájl konverterek, mint például a CloudConvert..

Egyetlen más felhőalapú tárolási szolgáltatással sem rendelkezik a Google Drive harmadik féltől származó alkalmazáskönyvtára, ez egy újabb kényszerítő ok a Google Drive használatára, még akkor is, ha úgy döntött, hogy fájljainak nagy részét máshol tárolja..

Következtetés

A Google Drive-nak hiányosságai vannak, és ezekre figyelemmel messze nem a Cloudwards.net által választott legjobb felhőalapú tárolási megoldás. Ha megértjük erősségeit és a Google Drive használatát, nincs ok arra, hogy ne tartsa felhőszoftver-megoldások eszközkészletében..

Remélhetőleg ez a cikk segített hozzászokni a Google Drive alapvető és bonyolult pontjaihoz, és hogyan lehet ezt megtenni. 15 GB ingyenes felhőalapú tárolással, kiváló együttműködési funkciókkal és fájlok elérésére az asztalról, az okostelefonról és szinte bármilyen böngészővel a Google Drive kényelmes és képes eszköz a fájlok kezelésére..

További kérdései vannak a Google Drive használatáról? Tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben, és megpróbáljuk megválaszolni őket. Köszönöm, hogy elolvasta.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map