Külső HD / NAS vs Cloud Backup: Stratégia 2020-ra

Egyes felhasználók a felhő biztonsági mentésének biztonságát részesítik előnyben, mások a helyi tárolás sebességét részesítik előnyben. A Cloudwards.net-en mindent meg akarunk, tehát általában hibrid stratégiát választunk.

Ezen útmutató során megvizsgáljuk mind a felhőalapú biztonsági mentési szolgáltatások, például a Carbonite, mind a külső biztonsági mentési megoldások alapvető előnyeit és hátrányait. Az egylemezes hordozható meghajtókról és a többlemezes RAID és NAS megoldásokról beszélünk, mint például a Synology DiskStation.

Végül megmutatjuk, hogy miért a legjobb módszer az adatainak elvesztésének biztosítására, amely ötvözi a helyi és a felhő biztonsági mentési megoldásait is

Cloud Backup vs Cloud Storage

A felhő tárolása és a felhő mentése közötti különbség megértése az első lépés az adatok biztonságának ellenőrzésében. Sokan a felhőalapú tárolási szolgáltatásokat, például a Dropboxot és a Google Drive-ot használják fájljaik védelme érdekében. A valóság azonban az, hogy ezeket a szolgáltatásokat jobban meghatározzák a munka elvégzéséhez, mint a tartalom megóvásához.

Még a felhőalapú tárolási szolgáltatások, amelyek hangsúlyt helyeznek a biztonságra, például a Sync.com és a pCloud, nem alkalmasak a merevlemez sérüléseinek és összeomlásainak helyreállítására..

A felhőalapú tárolási szolgáltatások biztonsági mentéshez történő felhasználásának fő kérdése az, hogy kényszerítik a tartalmakat egy felhővel összekapcsolt szinkronizációs mappába. Eközben felhőalapú biztonsági mentési szolgáltatások lehetővé teszik fájlok tárolását anélkül, hogy a tartalmat a merevlemezen kellene mozgatni. Fenntarthatja eszközének pontos fájlrendszer-felépítését a felhőben, és pontosan visszaállíthatja, amikor szükséges.

A Cloud Backup előnyei

A merevlemezek nem maradnak örökké. A finom mechanikai alkatrészek cseppek, túlhevülés vagy víz miatt megsérülhetnek. Még ha nagyon jól vigyáz a számítógépére is, a meghajtó fizikai alkatrészeinek normál kopása végül meghibásodást okoz..

Az adatok helyreállítása a sérült vagy hibás meghajtókból túlzott költségeket jelenthet. Például a Best Buy elektronikai kiskereskedő 200 és 1450 dollár között számít fel díjakat a probléma súlyossága alapján. A helyreállítás még akkor sem garantálja.

A felhőalapú biztonsági mentési megoldások lehetővé teszik adatainak visszatérítését, csak az előfizetés költségeinél, függetlenül attól, hogy a kávét a laptopjára öntötték-e vagy egy dömper hajtotta végre..

A felhőalapú biztonsági szolgáltatások közötti erős versenynek köszönhetően ez a költség általában bárki számára megfizethető. A Backblaze és a Carbonite korlátlan biztonsági másolatot nyújt Önnek, eszközönként mindössze 5 dollárért.

SzolgáltatásHavi árTárolás
Carbonite$ 5Korlátlan
Backblaze$ 5Korlátlan
CrashPlan$ 6Korlátlan
Én vezetek$ 4,341TB

Amikor a fájlokat a „felhőn” tárolja, valóban távoli szerverekre tárolja őket. Nyilvánvaló, hogy ezek a szerverek maguk is merevlemezeket használnak. Csakúgy, mint a számítógép meghajtója, ezek is hajlamosak a lemezkárosodásra és az idő romlására.

A jó felhőalapú biztonsági másolat-szolgáltatók nagyon hosszúak, hogy bizonyos elkerülhetetlen hibák nem eredményeznek adatvesztést. A Carbonite szépen részletesen ismerteti az adatbiztonsági gyakorlataikat, így példánként fogjuk használni őket.

Edzett adatközpontok

A karbonit szervereit az úgynevezett „edzett” adatközpontokban tartják. A megkeményített adatközpont olyan épület, amely ellenáll a természeti károknak, mint például a földrengések és tüzek, valamint az ember okozta károk, mint például a terrorista támadások..

Az ilyen szintű védelem elérése érdekében a karbonit adatközpontok klímavezérlésűek, és tartalmaznak egyaránt az akkumulátor biztonsági mentését és a helyszíni generátorokat. A biztonsági személyzet a nap 24 órájában járőröz a központokban, és minden tevékenységet CCTV-n keresztül lehet nyomon követni. A belépéshez biometrikus szkennerek és elektronikus kulcskártyák szükségesek.

Redundáns adattárolás

Még ha ilyen intézkedéseket is alkalmaznak, a kiszolgálólemezek végül is kudarcot vallnak. Annak biztosítása érdekében, hogy az ilyen balesetek ne befolyásolják túl sokat, a Carbonite beépíti a RAID technológiát tárolási architektúrájukba.

A RAID „redundáns tömb független lemezeket” jelent. A Carbonite RAID telepítésének verziójában az adatok blokkokra oszlanak és 15 különböző lemezmeghajtóra oszlanak el. Ezen a 15 lemezen minden adatblokkból legalább három példány található. Ilyen módon az egyetlen lemez meghibásodása soha nem okoz adatvesztést. Ha egy lemez meghibásodik, azonnal cseréljük ki egy működő lemezre.

Adatkezelő eszközök

A nyilvánvaló előnyök ellenére sok ember még mindig nem készít rendszeres biztonsági másolatot számítógépére. A Backblaze 2015. évi felmérése szerint az embereknek csak nyolc százaléka készít biztonsági másolatot napi adatokról. 25 százalékkal soha nem készítünk biztonsági másolatot.

Ennek egyik oka lehet annak megértése, hogy a legtöbb felhőalapú biztonsági szolgáltató mennyire könnyíti meg az egész folyamatot. Az IDrive például lehetővé teszi, hogy manuálisan válasszon mappákat és fájlokat, amelyeket praktikus asztali eszköz segítségével másolni szeretne.

Néhány szolgáltatás, például a karbonit, még egyszerűbbé teszi a folyamatot. A karbonit lehetővé teszi egy asztali eszköz használatát is. Ahelyett, hogy manuálisan kellene kiválasztania a fájlokat és mappákat, a szolgáltatás automatikusan megjelöli az összes típusú fájlt biztonsági másolat készítéséhez.

A karbonit ezt megteheti, mert korlátlan biztonsági mentést kínálnak. Ez azt jelenti, hogy nem kell választania, hogy mely adatokat fog biztonsági másolatot készíteni, és mely adatokat kockáztatja meg. Az automatikus fájlmentés azt is jelenti, hogy nem kell minden fájlra megkeresnie a merevlemez fájlrendszerében, amelyet el szeretne menteni, és esetleg figyelmen kívül kell hagynia a folyamat egyes fájljait..

Abban a ritka esetben, ha egy fájltípust nem jelölnek meg automatikusan, a Carbonite használatával jobb egérgombbal kattinthat a fájlra, és megjelölheti felhő biztonsági másolatának készítéséhez..

Az asztali eszközök felhasználhatók a merevlemez helyreállításának kezdeményezésére is. Előfordulhat azonban, hogy valaki más számítógépének használata közben le kell töltenie egy fájlt. Annak érdekében, hogy nem kell letöltenie egy eszközt ehhez, a felhőalapú biztonsági szolgáltatások lehetővé teszik a tartalom elérését böngésző alapú eszközökön keresztül.

A Cloud Backup hátrányai

Az adatok azon kevés hátránya, hogy biztonsági mentést készítsen a felhőn, az, hogy a folyamat nagyon lassú lehet, még szélessávú sebesség esetén is. A dolgok különösen lassúak, ha több száz gigabájtnyi adatot küld a felhőbe, vagy megpróbálja végrehajtani a teljes merevlemez-visszaállítást.

Számos felhőalapú biztonsági mentési szolgáltatás gyorsítja a dolgokat, az időtakarékos fájlátviteli technikákkal együtt. A karbonit ezt úgy teszi meg, hogy lehetőséget ad a differenciált és az inkrementális mentés lehetőségére, amelyek mindkettő célja a rutin futások méretének csökkentése..

Ennek ellenére a folyamat sokkal lassabb lehet, mintha egy helyi meghajtóra mentne. Éppen ezért a Carbonite és az IDrive e-mail szolgáltatásokat kínál a helyreállítási folyamat felgyorsítása érdekében:

  • Karbonit futárszolgálat
  • IDrive Express

A levelezési szolgáltatások – jó érzés mellett – szintén megkövetelik, hogy legalább egy napot várjon az adatok visszaszerzéséhez.

A helyi biztonsági mentés előnyei

A hozzáférhetőség és a sebesség a helyi biztonsági mentés elsődleges előnyei. Merevlemez meghibásodása esetén nem kell várakoznia napokon vagy heteken, amíg új meghajtóját újraépítik, és tartalmat húznak a távoli szerverekről.

A legtöbb helyi biztonsági mentési megoldás USB 3.0-kapcsolatot használ, amely akár öt gigabites / másodperces sebességet is támogat. Mac felhasználók számára tíz gigabites / másodperces sebesség technikailag lehetséges, ha olyan biztonsági mentési eszközt talál, amely támogatja a Thunderbolt alkalmazást.

A helyi tárolás költsége a választott eszköz típusától függ. A választás a hordozható külső meghajtóktól a többlemezes RAID és NAS megoldásokig terjed.

Külső merevlemezek

Szabadúszóként inkább a helyfüggetlen életmódot szeretem. Mivel szeretek könnyű utazni, a hordozható külső merevlemez legjobban működik nekem. Az ilyen meghajtók általában 1TB és 5TB között mozognak, ami a legtöbb ember befogadására képes.

A Seagate és a Western Digital a két legnépszerűbb csákány. Más lehetőségek, mint például a Transcend StoreJet M3 és a LaCie Rugged Mini, jobb választás, ha durva a fogaskerekei gumi, ütésgátló házuknak köszönhetően..

MárkaModellKapacitásMSRP
SeagateBackup Plus hordozható HD500GB-5TBKezdőár 60 USD
SeagateBővítő külső HD2TB-8 TBKezdőár 120 USD
Western DigitalHordozható HD elemek1TB-3 TB50 USD-tól
Western DigitalMy Passport Portable HD1TB-4 TBKezdőár 60 USD
Western DigitalMy Book Külső HD3 TB-8 TBKezdőár 110 USD
TranscendStoreJet M31TB-2TBKezdőár 60 USD
LaCieRobusztus Mini1TB-4 TBKezdőár 110 USD

Két nagyobb modell is létezik, a külső HD-k, amelyek lehetővé teszik a további tárolást az ár és a hordozhatóság rovására. A külső tárolás ezen példáinak problémája az, hogy mindegyik egyetlen lemezen működik. Ez végül kiszolgáltatott helyzetbe hozza őket ugyanúgy, mint a számítógép belső meghajtója.

Ha komolyan veszi egy erős helyi biztonsági mentési megoldás felépítését, akkor valószínűleg jobb ötlet egy RAID vagy NAS telepítés (vagy mindkettő), ha megengedheti magának..

RAJTAÜTÉS

Korábban megemlítettem, hogy a Carbonite használatának előnye, hogy a szolgáltatás a RAID technológiát beépíti tárolási architektúrájába. A RAID lemeztár ugyanazzal a biztonsággal érheti el a redundációt otthon.

Ez több lemezmeghajtó használatával érhető el. A kereskedelmi RAID házaknak még két merevlemez-rekeszük van. Mindegyik rekeszbe beépítheti saját merevlemezét, amely lehetővé teszi a megoldás méretezését az adatigényeinek megfelelően. A legtöbb legjobb megoldás támogatja a SATA merevlemezeket (2,5 ”vagy 3,5”). Egyesek támogatják az SSD-ket.

MárkaModellÖblök számaMSRP
NoontecTerraMaster2 vagy 4200 dollártól
MediasonicProBox4100 dollártól

A RAID lemezkazetta beállításakor, attól függően, hogy hány rekeszben van a ház, öt különböző szint közül állíthat be: RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6 vagy RAID 10.

A RAID 0 legalább két lemezt igényel. A RAID 0 blokkok csíkosak, azaz az adatokat blokkokra osztják, hogy több lemezen tárolhatók legyenek. Ez javítja az adatátviteli sebességet. A RAID 0 problémája az, hogy az nem jelent redundációt.

A RAID 1 szintén két lemezt igényel. A csíkos blokkok helyett a blokkokat a lemezek tükrözik, amelyek redundanciát biztosítanak. A szalag hiánya ugyanakkor akadályozza a teljesítményt.

Ez az oka annak, hogy a RAID 5 vagy 6 általában jobb választási lehetőségnek tekinthető, mint a RAID 0 és az 1 mindkettő. Mindkét RAID szint tükrözött és csíkos blokkokat épít be építkezésébe. A tükrözött és a csíkos kombináció jó keveréket kínál mind az adatvédelem, mind a teljesítmény szempontjából. A kifogás az, hogy a RAID 5 és 6 beállításokhoz legalább három lemezrekeszre van szükség.

Noha általában sokkal drágább megoldás, mivel négy vagy több rekeszt igényel, a RAID 10 jelenleg a legbiztonságosabb és leghatékonyabb lehetőség a helyi tárolóbeállításokhoz. A „tükörcsík” néven ideális a kritikus üzleti adatok biztonsági mentéséhez.

NAS

A NAS, amely a „hálózathoz csatlakoztatott tárolóhelyet” jelenti, a vezeték nélküli technológiának köszönhetően több helyi eszközcsatlakozást tesz lehetővé. Noha nem olyan gyorsan, mint egy vezetékes kapcsolat, a NAS rendszerek még mindig sokkal gyorsabbak, mint az internettel felhőalapú biztonsági mentési központokhoz történő kapcsolódás. Mindenesetre, a NAS rendszerek választási lehetőséget kínálnak az USB csatlakozásra is, hogy felgyorsítsák a nagyobb biztonsági mentéseket vagy helyreállítási műveleteket.

Alapvetően egy NAS rendszer lehetővé teszi saját személyes felhő-biztonsági mentési központ létrehozását. Egyik szolgáltatás sem hangsúlyozza ezt jobban, mint a Synology Cloud Station beállítása. Telepítse a Cloud Station Server szolgáltatást a NAS rendszerére és a Cloud Station Drive számítógépére, és viszonylag könnyedén kezelheti az adatmentéseket és a visszaállításokat, akárcsak a Carbonite esetén..

A Synology magában foglalja a mobilalkalmazásokat is, amelyek segítségével csatlakozhat a NAS-megoldásához, miközben kint vagy körülbelül.
Számos NAS opciót gyártanak, hogy megfeleljenek a különböző igényeknek és költségvetéseknek.

MárkaModellÖblök számaMSRP
SynologyDS2162Kezdőár 190 dollár
SynologyDS4164Kezdve 290 USD-tól
SynologyDS416 Play4Kezdőár 415 USD
SynologyDS9164600 dollártól
SynologyDS15155700 dollártól
SynologyDS18158Kezdve 850 USD-tól

A legtöbb multi-drive NAS rendszer RAID-t is tartalmaz, így mindkét technológiát be tudja építeni a helyi biztonsági mentésbe.

A Synology használatának további előnye, hogy a szoftver lehetővé teszi NAS-eszköz párosítását a többi, nem NAS RAID-rendszerrel, amelyet beállított. A működés pontosabb megismeréséhez a 2017. évi biztonsági mentési és tárolási stratégiánk a tökéletes hely a kezdéshez.

A helyi biztonsági mentés hátrányai

Akár egy lemezes hordozható meghajtót, akár egy nyolc-öböl NAS-rendszert keres, nagyon jó ötlet a helyi, külső biztonsági mentés beállítása. Ez különösen igaz, ha a saját vállalkozását működteti. Ugyanakkor, ahogy a felhő biztonsági mentési rendszerei sem jelentkeznek problémáik nélkül, a helyi rendszerek sem tökéletesek.

A legnagyobb aggodalom az, hogy sok ugyanolyan fenyegetésnek vannak kitéve, mint a számítógépek. A vízkárosodás vagy a túlmelegedés leronthatja az egész rendszert. Még a lopást sem lehet kizárni.

Noha a Synology NAS képes a nap 24 órájában működő otthoni megfigyelésre, a legtöbb embernek nincs erőforrása a nap 24 órájában működő biztonsági bérlet felvételéhez vagy a biometrikus szkennerek telepítéséhez a bejárati ajtókon..

Mindez a felhő biztonsági mentése és a helyi NAS rendszer közötti választást érthetően nehéz döntéssé teszi. Ezért javasoljuk a Cloudwards.net-en egy harmadik, sokkal szórakoztatóbb lehetőséget.

A felhő biztonsági mentése és a helyi tárolás jobb együtt

A tartalék támogatói általában a „3-2-1” elnevezésű stratégiát népszerűsítik. Ennek a stratégiának a lényege egyszerű és intuitív:

  • Tartsa meg legalább három példányát adatai közül
  • Tartsa fenn a másolatokat legalább két különböző adathordozón (azaz eszközön)
  • Tartson legalább egy példányt a helyszínen

Megváltoztatnám ezt a következőt: „3-3-1.” Ennek oka az, hogy három adathordozó (HD eszköz, külső HD és felhő biztonsági mentés) használatával kihasználhatja a helyi tárolás gyors előnyeit és a megnövekedett biztonságot, amely a tartalom edzett adatközpontban történő tárolásához vezet.

Számos legjobb felhőalapú biztonsági mentési megoldás alkalmazza ezt a stratégiát azáltal, hogy lehetővé teszi a helyi tárolóeszköz kezelését az asztali alkalmazásokon keresztül. Ez segít csökkenteni az elvégzendő munka mennyiségét, és biztosítja, hogy ne véletlenül ne hagyja figyelmen kívül a fájlokat.

Azt javaslom, hogy nézd meg a Legjobb Cloud a Külső Merevlemezekről című véleményünket, ha még nem telepítettél egy szállítót. A Synology rajongók számára a nemrégiben frissített útmutatónk, a „Legjobb felhőalapú biztonsági mentés a Synology-hoz” bemutatja a legjobb lehetőségeket az Ön számára.

Gondolatok a felhőben történő biztonsági mentés és a külső tárolás megduplázódásáról? Értesítsen minket az alábbi megjegyzésekben, köszönöm, hogy elolvastat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me