Hogyan módosíthatjuk a Windows 10 adatvédelmi beállításait

Ha számítógépet használ, akkor valószínű, hogy a Windowsot használja. Ha Windows operációs rendszert használ, akkor valószínűleg az operációs rendszer legfrissebb verzióját használja, 10. Rengeteg szomorúság kell lennie ezzel az erővel táplált operációs rendszerrel kapcsolatban, de Cloudwards-ban szeretnénk limonádét készíteni, tehát ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan kell a Windows 10 adatvédelmi beállításait saját igényei szerint módosítani.


Néhány egyszerű lépésben átvágjuk az egész folyamatot. Csak annyit kell tennie, hogy megtalálja a beállítások menüjét, és sokkal kevesebbet fog megosztani sokkal kevesebb emberrel. Mielőtt eljutnánk az anyákhoz és csavarokhoz, vessünk egy pillantást a Windows 10 és az adatvédelem történetére.

Windows 10 adatvédelem: A mese eddig

A Windows 10 bevezetése óta adatvédelmi problémák merültek fel. Akkor és most, ha az „express install” opciót választja, a telepítés alapértelmezett értékei lesznek, amelyek megosztják a Microsoft által a maximális mennyiségű információt.

Az ilyen kérdésekre válaszul Franciaország arra utasította a Microsoftot, hogy hagyja abba a Windows 10 felhasználóinak nyomon követését és adatainak összegyűjtését, és az EU szintén aggodalmát fejezte ki.

A legutóbb a Microsoft fokozta a magánélet védelmét azáltal, hogy bevezeti a Windows Diagnostic Data Viewer alkalmazást, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a Windows 10 által a Microsoft számára küldött adatok visszafejtését. Példátlanul nagyszerű betekintést enged a felhasználói adatokkal a színfalak mögött zajló eseményekbe.

Hogyan javíthatjuk a Windows 10 adatvédelmét

Az adatvédelmi beállítások eléréséhez nyissa meg a Start menüt, írja be a „Privacy” elemet, majd kattintson az „adatvédelmi beállítások” eredményre. Nagyon sok részhalmaz található ebben az ablakban, de a legtöbbjük irányítja, hogy milyen információkat szolgáltatnak a Windows Store alkalmazásokhoz. Ide tartoznak az előre telepített alkalmazások (e-mail, naptár, fényképek stb.), Valamint az üzletből származó alkalmazások.

Szinte az összes kategória olyan kapcsolót kínál, amely lehetővé teszi az alkalmazáshoz való hozzáférés kikapcsolását. Ha nem akarja teljesen kikapcsolni a hozzáférést, akkor az alján vannak olyan lehetőségek, amelyekkel finomítani tudja, mely alkalmazások használhatják az információkat. Ezek az alkalmazások tartalmazzák: „kamera”, „mikrofon”, „értesítések”, „feladatok”, „számlainformáció”, „híváselőzmények” és „rádiók”.

A Windows 10 automatikusan hozzárendel egy hirdetési azonosítót minden felhasználóhoz a regisztrált e-mail címhez kapcsolt eszközökön. Ez az azonosító elősegíti a jövőbeni hirdetések kifejezetten az Ön számára történő testreszabását, tehát ne lepje meg, ha a hirdetésekben látja kedvenc ételét vagy zenekarát. Kikapcsolhatja az „általános” kategóriában. Ha úgy dönt, hogy újra bekapcsolja, akkor az azonosító törlődik, és új azonosítót kap.

Az „egyéb eszközök” adatvédelmi opció lehetővé teszi, hogy az alkalmazások automatikusan megosszák és szinkronizálják az információkat a vezeték nélküli eszközökkel, amelyek kifejezetten nem párosulnak a számítógéppel. A „Háttér alkalmazások” segítségével beállíthatja, mely alkalmazások futhatnak a háttérben.

A „Névjegyek”, a „naptár”, az „e-mail” és az „üzenetküldés” alkalmazások hozzáférést kapnak a Személyek alkalmazáshoz, vagyis az összes névjegyet, amelyet a Windowsba importáltál. Megkívánják, hogy a rendeltetésszerűen működjön, de ezeket a kikapcsolásokat bármikor kapcsolhatja.

Windows 10 visszajelzés

A Microsoft a telepített szoftvertől kapott visszajelzést használ a javításhoz és javításhoz szükséges dolgok azonosításához. A Windows 10 rendszeresen feltölti ezt a visszajelzést a Microsoft-nak. Az adatok névtelenek. Az alapértelmezett beállítás a fogyasztói verzióknál „teljes”. Ez azt jelenti, hogy a Windows az alapvető adatok mellett a böngésző, az alkalmazás és a szolgáltatás használatáról is adatokat küld.

Az „alap” értékre változtathatja az elküldött adatok mennyiségét. Ez magában foglalja az összes adatot, amely a Windows biztonságához és frissítéséhez szükséges. Itt beállíthatja, hogy a Windows milyen gyakran kérje visszajelzését. Ha a „testreszabott élmények” be van kapcsolva, a Microsoft személyre szabott tippeket, hirdetéseket és ajánlásokat kínál Önnek, hogy javítsa termékét és szolgáltatását az Ön számára.

Az „alkalmazásdiagnosztika” alkalmazásban korlátozhatja azokat az alkalmazásokat, amelyek diagnosztikai információkat használnak. Ezek az információk tartalmazhatják a futó alkalmazások nevét, az alkalmazást elindító felhasználói fiók nevét, a CPU-t, a lemezt és a hálózati felhasználást.

Ha a „location” be van kapcsolva, a Windows, az alkalmazások és más szolgáltatások felhasználhatják az olyan tevékenységekhez, mint például az aktuális időzóna beállítása vagy a térképen való pozíció kiszámítása. Ezenkívül a „Saját eszköz megkeresése” beállítás rögzíti az eszközök időszakos helyét a térképen. A főkapcsoló letiltja az összes helymeghatározást minden felhasználó számára. A geofencet is kikapcsolhatja. Az oldal alján található listából kikapcsolhatja a Windows és a meghatározott alkalmazások helyét.

Windows 10 adatgyűjtés

A Windows összegyűjti a gépelt és a kézzel írt szavakat annak érdekében, hogy személyre szabott szótárat biztosítson Önnek, segítsen beírni és írni, valamint szöveges javaslatokat adjon Önnek. A gépelési adatok magukba foglalják a beírt karaktereket és szavakat, bár eltávolítanak minden olyan adatot, amely potenciálisan azonosíthat téged. Ezek a beállítások a „beszéd, tinta és gépelés” adatvédelmi kategóriába tartoznak.

Lépjen a megfelelő kategóriába, és kapcsolja ki a beszédszolgáltatásokat és a gépelési javaslatokat, ha nem akarja megosztani ezeket az információkat. Ez szintén letiltja a Cortana-t (bővebben később).

A főkapcsoló kikapcsolásával a „fiókadatok” részben biztos lehet abban, hogy egyetlen alkalmazás sem fér hozzá a nevedhez, képéhez és egyéb információihoz. Ha be van jelentkezve egy Microsoft-fiókkal, akkor a OneDrive használatával szinkronizálhatja beállításait más gépekkel. Ezek a beállítások tartalmazzák a témát, a nyelvi beállításokat, a mentett jelszavakat, a Microsoft áruházából telepített alkalmazásokat és mások. Kikapcsolhatja a „beállítások” menüben > “fiókok” > “Szinkronizálja a beállításait.”

A OneDrive azonban egy opt-in, nem opt-out szolgáltatás, tehát ha nem jelentkezik be, akkor semmit sem jelent (erről a felhőalapú tárolási szolgáltatással kapcsolatban olvassa el a OneDrive-véleményt). Ily módon a Windows nem tudja automatikusan letölteni a fájlokat az azokat kérő alkalmazások számára. Ezt az „automatikus fájlletöltések” kategória szabályozza.

Windows 10 és WiFi

Ha nem megbízható WiFi hálózathoz kapcsolódik, akkor a kapcsolat beállításait automatikusan „nyilvános” -ra állítja, és a számítógép nem látható más eszközök számára. Annak ellenőrzése és módosítása, amelyek a „beállítások” -ra megy > “hálózat & Internet” > „Hálózati állapot” > „A kapcsolat tulajdonságainak megváltoztatása.”

Amikor csatlakozik egy nyílt WiFi hálózathoz, a hálózat tulajdonosa láthatja az összes csatlakozást, és elfoghatja a tartalmat. Függetlenül attól, amit a WiFi-beállításokban beállított, a számítógépe már nem fog automatikusan csatlakozni a nyitott hálózatokhoz.

Ha továbbra is csatlakozik, akkor a legjobb megoldás, ha virtuális magánhálózatot vagy VPN-t használ bármilyen érzékeny információhoz (ha többet szeretne tudni, olvassa el a legjobb Windows VPN-cikket). Sőt, a magánélet védelme érdekében a legjobb módja annak, hogy bármikor használja.

A Cortana engedélyezése lehetővé teszi a Windows 10 számára, hogy bizonyos információkat feltöltsön az Ön készülékéről, például naptári eseményeket, találkozón szereplő személyek nevét, névjegyeinek neveit és beceneveit, kedvenc helyeit, a használt alkalmazásokat és a zenei preferenciákat. Ezek az adatok segítik a Cortana személyre szabott ajánlásait.

Annak biztosítása érdekében, hogy nem ez a helyzet, lépjen a Cortana kategóriába a beállítások között. Itt láthatja azokat a kapcsolókat, amelyek meghatározzák, hogy a Cortana reagál-e a hangbemenetre, a billentyűkódokra és a képernyő zárolására. Kapcsolja őket „kikapcsolásra”.

Végső gondolatok

Noha a Microsoft sok információt gyűjt a számítógépről, és a múltban sok vita tárgyalt a Windows 10 adatvédelmével és adatgyűjtésével kapcsolatban, a vállalat tett néhány lépést mindkettő javításában: a WiFi értelme nincs többé (megoszthatja a wifi jelszavát) ), a hirdetési azonosító a kezedben van, és a bolond Cortana kikapcsolható.

Ráadásul van egy diagnosztikai eszköz, amely segít megnézni az adatokat, amelyeket a Microsoft gyűjt magának, valamint a Windows 10 adatvédelmi beállításait, amelyek maguk az alkalmazások vezérlik. Ez nem ér véget, sok adat átkerült a Microsoft felé, és az online szolgáltatásokra vonatkozik, nem pedig a Windowsra. Nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatban.

Az internetet illetően ügyeljen a magánéletére, miközben azt használja. Megemlítettük a VPN-t, de különféle eszközöket is használhat a magánélet védelme érdekében. A másik szoftver, a Google, nem hibáktól mentes, de elolvashatja, hogyan veheti át magánéletét, amikor fájlokat oszt meg a Google-lal. Ha segítségre van szüksége a megfelelő felhőtárolás megválasztásában, amely szintén befolyásolhatja az adatvédelmet, feltétlenül olvassa el a felhőbiztonsági alapot.

Ismer egyéb olyan beállításokat, amelyek segítenek a magánélet védelmében, de amelyek hiányoztak? Használ-e más célzott eszközöket a behatolás megakadályozására? Mondjon mindent erről a megjegyzésekben. Köszönöm hogy elolvastad.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map