Hogyan lehet eltávolítani a rosszindulatú programokat az Android-ból 2020-ban

A világ több mint 2 milliárd aktív Android-eszközével jó esély van arra, hogy van. Ha a szokásosnál lassabban fut és mindenféle furcsa alkalmazás van rajta, akkor valószínűleg rosszindulatú program is van. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet eltávolítani a rosszindulatú programokat az Android telefonokról.

Az Android egy nyílt forráskódú operációs rendszer, azaz bárki megnézheti annak forráskódját. Ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy testreszabhassák, és a fejlesztők gyorsan megtanulják, hogyan kell kódolni az alkalmazásokat. A nyílt forráskódú rendszer hátránya, hogy bárki hozzáférhet a mögöttes kódhoz, ami megkönnyíti azokat, akik rosszindulatú programokat szeretnének létrehozni az Android telefonokhoz..

Ennek fényében meg kell tanulnia, hogyan kell felismerni a rosszindulatú programok jeleit és kijavítani a problémát, hogy biztonságban maradjon. Olvassa el tovább, hogy megtudja, hogyan kell megtisztítani az Android-ot, és megvédeni magát a támadásoktól a jövőben. Ha csak többet szeretne tudni a rosszindulatú programokról, olvassa el a számítógépes bűnözésről szóló útmutatónkat.

Miután itt elkészült, olvassa el útmutatásainkat arról, hogyan készíthet biztonsági másolatot az Androidról és az Android legjobb felhőalapú tárolójáról, hogy többet megtudjon az okostelefon adatainak gondozásáról és védelméről..

Az Ön Android-ban fertőzött-e malware?

Android és malware

Az egyik első jele annak, hogy a telefonban malware van, a lassú teljesítmény. Ez azt jelentené, hogy a rosszindulatú programok a háttérben működnek, és összefűzik a rendszer erőforrásait, de nem feltétlenül ez a helyzet. Lehetséges, hogy egyszerre túl sok alkalmazás van nyitva, különben a telefon csak elöregszik és lelassul.

Egy másik tünet a gyorsan lemerülő akkumulátor. Ha telefonja nem veszítette el sebességét, akkor lehetséges, hogy a rosszindulatú programok a háttérben működnek, még akkor is, ha a képernyő ki van kapcsolva. Ez egy magyarázat egy akkumulátorra, amely gyorsan elfogy a gyümölcslé. További okok lehetnek az, hogy túlzsúfolják a telefont azáltal, hogy sok alkalmazás fut a háttérben, vagy az akkumulátor elhasználódott, és ki kell cserélni.

Nyilvánvalóbb mutatók is vannak. Ha furcsa előugró ablakokat észlel, az adatok felhasználásának titokzatos növekedését vagy a nem megrendelt szolgáltatások számláján felszámított díjakat, valószínűleg rosszindulatú programokkal foglalkozik.

Mint láthatja, a rosszindulatú programok sok tünetének jóindulatúbb okai lehetnek. Antivírus program nélkül nincs biztos módja annak, hogy megtudja, van-e telefonja fertőzött. Ennek ellenére, ha látja a jeleket, akkor ok van a kivizsgálásra.

Hogyan lehet eltávolítani a rosszindulatú programokat az Androidról

Kétféle módon lehet eltávolítani a rosszindulatú programokat egy Android-eszközről: az egyszerű és a nehéz módszer. Mindkét oldalán végigvezetjük, így kiválaszthatja az Ön számára legmegfelelőbb módszert.

Az egyszerű út

Kevés ember biztosítja számítógépét antivírus szoftver használata nélkül, és az Android-ot nem szabad más módon kezelni. Az alkalmazás az első védelmi vonalként szolgál a rosszindulatú programok ellen, és eltávolítja azt. Az alábbiakban néhány, a készülék védelmére szolgáló legjobb víruskereső szoftvert vizsgálunk.

Az Android a Google Play Protect nevű antivírussal rendelkezik. A független tesztelés során azt találta, hogy csak 51,8 százalékkal volt hatékony a rosszindulatú programok ellen, tehát a használata sérülékenyvé teszi a telefont.

Ha komolyan veszi a biztonságot, akkor hatékonyabb programra van szüksége. A legjobb Android-vírusvédelmi cikkünk jó indulási hely, ha vásárolni szeretne, vagy ismeri a mobil eszközök víruskereső alkalmazásait..

Az Android legfontosabb választása a Kaspersky Mobile Anti-Virus. Megismerjük, hogyan lehet ezt a következő módon eltávolítani a rosszindulatú programokról. Ha többet szeretne megtudni az alkalmazásról, olvassa el a Kaspersky Anti-Virus áttekintését.

A Kaspersky Mobile Anti-Virus megszerzésének legjobb módja annak letöltése a Google Play Áruházból. Noha havonta 2,50 dollárért kaphat speciális funkciókat a Kaspersky fizetett verziójával, ugyanolyan könnyen észlelheti és eltávolíthatja a rosszindulatú programokat az ingyenes verzió használatával..

Az alkalmazás első megnyitásakor az frissül, hogy a legfrissebb információkat kapja az Android vírusokról.

Kaspersky1

A főmenüből a képernyő bal alsó sarkában található „szkennelés” gombra kattintással ellenőrizheti, hogy készüléke nem tartalmaz-e kártevőt..

Kaspersky_main

További funkciók érhetők el a jobb alsó sarokban lévő nyíl megérintésével, ha a prémium havi tervet választja.

Kaspersky_full_menu

Ezután a rendszer felkérést fog választani a „gyors vizsgálat”, a „teljes vizsgálat” vagy a „fájl szkennelés” között.

Kaspersky_scan_choice

A gyors vizsgálat ellenőrzi a telefon összes alkalmazását. Ha letöltött egy alkalmazást a Google Play Áruházon kívülről, akkor futtatnia kell ezt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy biztonságos-e.

A teljes vizsgálat lassabb, de beolvassa a készüléken található összes alkalmazást és fájlt. Ez teszi a legjobb választást, ha nem biztos benne, hogyan sikerült megszereznie a vírust, vagy honnan működik.

A fájl beolvasása jó választás lehet, ha egy fájl gyanúja merül fel. Ha letöltötte vázlatos névjegyből, vagy a biztonság érdekében be kell szkennelnie a bejövő üzleti fájlokat, ezt a lehetőséget választhatja. Csak válassza ki a kívánt fájlt, és a Kaspersky ellenőrzi a rosszindulatú programokat.

Ha a Kaspersky vírust észlel, akkor megadhatja azt a lehetőséget, hogy blokkolja a fájlt.

Kaspersky_block

Ezzel megakadályozza a fájl futtatását, de nem távolítja el az eszközről. Ez lehetőséget ad arra, hogy kutatja, mielőtt eltávolítja.

Mivel az antivírusok időnként megállapítják, hogy a normál fájlok vírusok, nem akarja vakon követni az ő vezetésüket. Bár valószínűtlen, van esély arra, hogy egy ilyenként azonosított fájl elengedhetetlen az eszköz működéséhez. Ezért fontos, hogy online megkeresse a nevét, ha nem tudja, mi az. Valaki tud róla, ha rosszindulatú program.

Ez a legegyszerűbb módszer a vírusok eltávolítására az eszközről, de ha nem akar vagy nem tudja telepíteni egy alkalmazást, akkor van egy másik módszer.

A nehéz út

Ha tudja, melyik fájl vagy alkalmazás felelős a vírusért, önmagában is eltávolíthatja azt.

Ha egyetlen fájl hibás, akkor a telefon fájlböngészőjével navigálhat hozzá, nyomja meg és tartsa lenyomva az ikont a lehetőségek megjelenítéséhez, majd válassza a „törlés” fájlt.

Az alkalmazások azonban trükkösebbek lehetnek, mert kódolhatók, hogy meghiúsítsák az eltávolításukra tett erőfeszítéseiket.

Ha tudod, hogy egy alkalmazás okozza a problémát, akkor elsőként meg kell tennie a telefon biztonságos módban történő újraindítását. Ez megakadályozza az olyan alkalmazások futását, amelyeket nem az eszköz gyártója, a szolgáltatója vagy a Google készített.

A biztonságos módban történő indítás modelltől függően változik, ezért lehet, hogy a lépéseket online kell keresnie. Ennek leggyakoribb módja a bekapcsoló gomb tartása, amíg meg nem jelenik a bekapcsoló menü. A készüléktől függően másképp néz ki. Íme egy példa a Galaxy S9-ről.

Kikapcsolni

Amikor látja, tartsa lenyomva a „kikapcsolás” opciót, amíg meg nem kapja a választást, hogy biztonságos módban újrainduljon. Érintse meg egyszer.

Biztonságos mód

Miután a telefon újraindult, keresse meg a „beállítások”, majd az „alkalmazások” pontot.

Ez a menü felsorolja az összes telefonra telepített alkalmazást. Görgessen addig, amíg meg nem találja az alkalmazást a vírussal.

A Duolingo egy biztonságos alkalmazás, de ebben a cikkben ezt fogjuk használni, hogy megmutassuk a rosszindulatú programok eltávolításának folyamatát Android-eszközéről. Válassza ki a listából az alkalmazást, amelyet egy oldalra vihet, ahol az „eltávolítás” gombra kattintva eltávolíthatja.

Duolingo1

Ha az „eltávolítás” opció szürkén jelenik meg, az alkalmazás rendszergazdai jogokat szerez, tehát törölnie kell őket.

A modelltől függően keresse meg a „beállítások”, „biztonság” vagy „zárolási képernyő és biztonság” pontot, majd lépjen az „egyéb biztonsági beállítások” és végül az „eszköz adminisztrációs alkalmazásai” pontra.

Itt olyan alkalmazásokat talál, amelyek rendelkeznek vagy használhatnak rendszergazdai jogosultságokkal, valamint megadhatják vagy visszavonhatják azokat.

Device_admin

Húzza vissza az alkalmazás rendszergazdai jogosultságait, majd ismételje meg a fenti lépéseket az alkalmazás eltávolításához.

Hogyan védjük meg az Androidot a rosszindulatú programok ellen

Védje az Androidot a rosszindulatú programoktól

A jövőben megvédje magát a rosszindulatú programok ellen, fektessen be egy antivírus programba, amely valós idejű védelmet nyújt. A Kaspersky Mobile Anti-Virus prémium verziója rendelkezik ezzel a funkcióval. Egy másik lehetőség az Avast Mobile Security, amely ingyenes, és készítette a legjobb antivírusok listáját az Android számára.

A józan ész egy másik jó megközelítés. Például, ha vázlatos alkalmazásokat nem telepít az eszközére, akkor ez messze megy. Mivel minden, a Google Play Áruházba beküldött alkalmazást ellenőriznek, mielőtt a felhasználók letölthetik őket, ők a legbiztosabbak.

Nagyon tetszik az Avast asztali verziója, tehát ha érdekel többet megtudni róla, nézd meg az Avast Pro áttekintését. A mobil verzió rendelkezik egy WiFi hálózati szkennerrel, amely a csatlakozás előtt megvizsgálja a nyilvános WiFi fenyegetéseit, ami segíthet elkerülni a velük általában társított kockázatokat..

Az F-Secure Safe Mobile, amely egy másik bejegyzés a legjobb antivírusokhoz az Android listán, jó választás a szülők számára szülői felügyelete miatt. Ezen felül a böngészés elleni védelmi funkció korlátozza a rosszindulatú webhelyeknek való kitettséget, amikor Ön vagy gyermekei szörföznek az interneten. Ez azonban nem önálló termék. Több eszközcsomagot kell beszereznie. Olvassa el az F-Secure Antivirus áttekintését további információkért.

Végső gondolatok

Nem szabad opcionálisnak tekinteni a jó telefonbiztonságot. Az Android nyílt forráskódú, és ez azt jelenti, hogy mindenki, akit érdekel egy nem biztonságos telefon kihasználása, rendelkezik a szükséges információkkal. Az operációs rendszer sokkal testreszabhatóbb, mint az Apple iOS operációs rendszere, de ez a szoftver sebezhetőségének költségén jelentkezik.

Ne engedje, hogy rosszindulatú programok áldozatává váljanak, és lassú eszköz, rövid akkumulátor-élettartam vagy drága költségeket szenvedjen a számlán, amelyet még nem tisztázott. Antivírus szoftver beszerzése elengedhetetlen a problémák megelőzéséhez. Az egyik legjobb VPN-verzió használata az Android-hoz egy újabb védelmi réteget is hozzáadna.

Reméljük, hogy ezek a módszerek segítik a rosszindulatú programok eltávolítását az eszközről. Ha bármilyen kérdése vagy egyéb tippe van a rosszindulatú programok kezelésére az Androidon, tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben.

Köszönöm, hogy elolvasta.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me