Hogyan klónozzuk a merevlemezt a Windows 10 rendszerben

A merevlemez klónozása azt jelenti, hogy pontosan, byte-byte-ig másoljuk egy új merevlemezre. Ez egy nagyon használt technika azoknak a felhasználóknak, akik frissíteni akarják a merevlemezüket, mivel alternatívaként biztonsági másolatot készít az adatokról (nem a leggyorsabb folyamat, még az egyik legjobb online mentési szolgáltatónk használatával is), majd az operációs rendszer újratelepítése és újrakonfigurálása..


Miért klónozza a merevlemezét?

A merevlemez klónozásával elkerülheti a Windows újratelepítésének nehézségeit. A módosított beállításokat nem kell módosítania. Ha türelmesen kellett várakoznia, amíg a Windows telepíti a végtelen frissítéseket, akkor vegye figyelembe, hogy ha legalább klónozni fogsz, akkor ezt nem kell újra megtenni.

A klónozás az adatátvitel legjobb módja a merevlemez frissítésekor. Ma megmutatom, hogyan klónozhat egy merevlemez-meghajtót a Windows 10 rendszerben ingyenes szoftver használatával. A Macrium Reflect nevű eszközzel ez a folyamat általában csak egy órát vesz igénybe.

Az SSD meghajtók néhány évvel ezelőtt nagyon drágák voltak, és most, hogy az árak csökkentek, sok felhasználó azt akarja, hogy a 64 GB / 128 GB-os SSD-t 256 GB / 512 GB-os SSD-re frissítse. Ezzel a módszerrel a hagyományos merevlemezt klónozhatja egy új SSD meghajtóra a Windows 10 rendszerben, vagy egy kisebb SSD-t klónozhat egy nagyobb SSD-re.

Amire szüksége lesz

Feltételezem, hogy már van két meghajtója: a régi, amelyet klónozni kívánsz, és az új, amelyet „célnak” hívunk. Ne feledje, hogy az új meghajtónak azonos méretűnek vagy nagyobbnak kell lennie, mint a réginak.

Ha van külső merevlemeze vagy flash meghajtója, érdemes biztonsági másolatot készíteni a folyamat megkezdése előtt. Takarítson meg időt, ha bármilyen médiafájlt átviszi egy külső meghajtóra.

A merevlemez klónozása byte-byte by replikát hoz létre, amely tartalmazza az operációs rendszert, az illesztőprogramokat, a dokumentumokat és más fontos fájlokat. A nagyméretű médiakönyvtárak előzetes átvitele sok időt takarít meg a klónozási folyamat során, de ez teljesen opcionális.

Bár a cikk során a Macriumot használom, számos alternatíva is használható. Az egyik ilyen a Clonezilla, a LiveCD. A Clonezilla-t CD / DVD-ről vagy flash meghajtóról indítja, ellentétben a Macriummal, amelyet a Windowson belül is használhat. A cikkben a Macriumot használom, mert hihetetlenül egyszerűen megy a Windows 10 merevlemezének klónozása, és szabadon használható, a rendszerindításhoz..

Klónozás vagy képalkotás

A Windows beépített segédprogrammal rendelkezik egy rendszerkép létrehozásához, de ez nem pontosan ugyanaz, mint a klónozás. A kép egy lemezmeghajtó vagy egy partíció tömörített pillanatképe. Ha úgy érzi, hogy a képalkotás az út a helyzethez, akkor olvassa el a legjobb képalapú biztonsági mentési és klónozási szoftverről szóló cikkünket.

Tegyük fel, hogy a C: \ meghajtót csak a teljes lemez helyett a klónozásba akarta klónozni – ebben az esetben jobb, ha képet készít a C: \ meghajtóról a Windows 10 beépített eszközeivel. telepítheti az új merevlemez-meghajtót vagy SSD-t, indíthatja el számítógépét egy Windows System Recovery CD / USB-vel, és kiválaszthatja a visszaállítani kívánt képet.

A klónozás mindent lemásol, beleértve a rendszerbetöltőt is. Nem tömörítve. Több képet tárolhat a merevlemezen, de a klónozott lemez az összes szabad helyet elfoglalja. Ez a jelenlegi meghajtó pontos másolata.

Hogyan klónozzon egy merevlemezt a Windows 10 rendszerben a Macrium segítségével

Akár egy hagyományos merevlemezt egy SSD-re klónoz, akár egy kisebb meghajtót egy nagyobb meghajtóra klónoz, a Macrium megfelel az Ön igényeinek.

1. lépés. Töltse le és telepítse a Macrium otthoni használatra. A telepítés befejezése után nyissa meg az alkalmazást.

2. lépés. Hozzon létre egy helyreállítási lemezt. Ha valami baj történik, akkor ezt a helyreállítási adathordozót javíthatja. Helyezzen be egy üres CD / DVD-t vagy USB-meghajtót, majd a Macrium Reflect biztonsági másolatának ablaktáblájában kattintson az „egyéb feladatok”, majd a „mentési adathordozó létrehozása” elemre.

Mivel a Windows 10 merevlemezét klónozzuk, válassza a „PE verzió módosítása” lehetőséget. Válassza a „Windows 10.0 PE” lehetőséget, majd kattintson az „OK” gombra.

Ha nincs bonyolult beállítás, akkor a többi alapértelmezett értékkel is rendben kell lennie. Kattintson a „Következő” gombra, amíg kiválasztja a helyreállítási lemezen használt CD / DVD vagy flash meghajtót, majd kattintson a „Befejezés” gombra.

Ezen a ponton újraindíthatja a helyreállítási adathordozó tesztelését. Az F12 vagy a Del megnyomásával a BIOS képernyőn kiválaszthatja a helyreállítási lemezt, és amikor elindítja a rendszerindítást, visszatér a Macrium Reflect alkalmazásba. Indítsa újra és távolítsa el a helyreállítási lemezt, és folytassa a következő lépéssel.

3. lépés. Válassza ki a klónozni kívánt lemezt a Macrium Reflect főablakából, majd kattintson a „Ezt a lemezt klónozni” elemre.

4. lépés. Megnyílik egy új párbeszédpanel, amely felszólítja a céllemez kiválasztására. Hacsak nincs telepítve több merevlemez, a céllemeznek kell lennie az egyetlen elérhetőnek. Kattintson a következőre.

5. lépés. Ezen a ponton, ha a céllemez nagyobb, mint a klónozandó lemez, akkor további hely áll rendelkezésre. Kattintson a „klónozott partíció tulajdonságai” elemre, és válassza a „maximális méret” lehetőséget a szabad terület felhasználásához.

6. lépés. Kattintson a „Következő” gombra, amíg meg nem kattint a „Befejezés” gombra, és ellenőrizheti a beállításokat. Győződjön meg arról, hogy a „Futtassa ezt a biztonsági másolatot most” opciót kiválasztja, majd kattintson az „ok” és a „folytatás” gombra, ha a rendszer kéri.

A klónozási művelet ezen a ponton kezdődik, és az időtartam függ, attól függően, hogy mennyi adatot klónoz.

Amint a művelet befejeződik, elindíthatja az új merevlemezt úgy, hogy kihúzza a régi kábeleket, és csak az új lemezt hagyja csatlakoztatva. A rendszernek pontosan ugyanolyannak kell lennie, amikor újraindul..

A dolgok természetesen nem mindig mennek a tervek szerint.

A Macrium Recovery Media használata

Ha bármilyen probléma merül fel, indíthat a korábban létrehozott helyreállítási adathordozóról. A legtöbb Windows rendszerindítási problémát általában a Macriumon belül néhány egyszerű lépésben kijavíthatja.

1. lépés. Miután elindította a helyreállítási adathordozót és a Macrium betölti a fájlt, kattintson a „visszaállítás” ablakra, majd a „Windows indítási problémáinak javítása” elemre.

2. lépés. Megjelenik a Windows telepítésének listája, és ha ezek helyesek, akkor egyszerűen kattintson a „következő” gombra.

3. lépés. A Macrium itt automatikusan kiválasztja az aktív partíciót. Kattintson a következőre.

4. lépés. Választhat, melyik indítási lehetőségeket javítja, de a legjobb, ha mindet kiválasztja. Ez megoldja a legtöbb felmerült problémát, ezért kattintson a „Befejezés” gombra.

5. lépés. Indítsa újra, és egy egészséges, működő Windows 10-ben üdvözölned kell.

Ha bármilyen problémája van ezzel a folyamattal, böngészhet a Macrium kitűnő dokumentációjában, de kérjük, nyugodtan tegyen megjegyzést az alábbiakban. Azért vagyunk itt, hogy segítsünk.

Alternatív megoldás: Clonezilla használata Macrium helyett

A Clonezilla LiveCD, tehát CD / DVD-re vagy flash meghajtóra lesz szükségünk a Clonezilla telepítéséhez. Miután elindultunk a Clonezilla-ba, követünk néhány utasítást, hogy kezdjük el a merevlemez klónozását. Az első lépés a Clonezilla letöltése és a LiveCD létrehozása, amelyet a merevlemez klónozására használunk.

1. lépés. Töltse le a Clonezilla LiveCD fájlt. Ügyeljen arra, hogy a „.iso” fájltípust válassza, és ne a .zip fájlt.

2. lépés. A Rufus használatával másolja az ISO fájlt egy flash meghajtóra, vagy ha úgy dönt, hogy CD / DVD-re telepíti a Clonezilla-t, használjon olyan eszközt, mint az ImgBurn.

3. lépés. Ellenőrizze, hogy mindkét merevlemez csatlakoztatva van-e a számítógépéhez. Felhívjuk a meghajtóra, amelyet klónozunk a „forrás” meghajtóra, és az új meghajtóra „cél” meghajtóra hivatkozunk.

4. lépés. Helyezze be a Clonezilla adathordozót, és indítsa újra számítógépét. Amikor a számítógép újraindul, az alábbihoz hasonló BIOS kezdőképernyőt fog látni – nyomja meg az F12 billentyűt, vagy bármilyen gombot, amely a képernyőn megjelenik, hogy belépjen a rendszerindítási menübe.

5. lépés. Ebben a menüben megjelenik az összes csatlakoztatott meghajtó listája. Megmutatja a merevlemezeket, valamint az adathordozót, amelybe a Clonezilla telepítette. Válassza ki azt, amelyikbe telepítette a Clonezilla-t, és nyomja meg az Enter gombot.

6. lépés. Most a Clonezilla Live splash képernyő jelenik meg.

A Clonezilla elindításához egyszerűen nyomja meg az enter billentyűt.

7. lépés. Válassza ki a nyelvet, és nyomja meg az Enter billentyűt, amikor azt mondja: „Ne érintse meg a billentyűtérképet”. Az alapértelmezett értékek itt rendben vannak. Nyomja meg az Enter billentyűt, amikor eljut a képernyőre, amelyen fel van tüntetve: “indítsa el a Clonezilla-t”.

8. lépés. Válassza ki az „eszköz-eszköz” klónozását a nyílgombbal.

9. lépés. Válassza ki a „kezdő mód” és az alapértelmezett beállításokat, majd nyomja meg az enter gombot.

10. lépés. Válassza a „helyi” módot, mivel az egyik fizikailag csatlakoztatott lemezt egy másikba klónozzuk.

11. lépés. Először ki kell választania a forráslemezt, és nyomja meg az enter billentyűt. A menü attól függ, hogy hány meghajtóval rendelkezik, de ha csak kettő van, akkor ez meglehetősen egyszerű.

12. lépés. Válassza ki a céllemezt, és nyomja meg az enter billentyűt.

13. lépés. Az alapértelmezett értékek itt rendben vannak, ezért nyomja meg az enter billentyűt a forrás fájlrendszer ellenőrzésének / javításának kihagyásához.

14. lépés. Nyomja meg az enter billentyűt, és a Clonezilla kéri, hogy ellenőrizze, hogy minden helyes-e. Amíg számodra helyesnek tűnik, írja be az „y” billentyűt és nyomja meg az enter billentyűt.

15. lépés. A rendszerbetöltőt is klónozni kell, így a célmeghajtóról indíthat. Amikor a rendszer kéri, írja be az „y” -t, és nyomja meg az enter billentyűt.

Végül megkezdődik a klónozási folyamat. Figyelemmel kísérheti a folyamatjelző sávot, hogy megnézze, meddig tart.

A Clonezilla elvégzi a diagnosztikát, amikor befejeződik, és megnyomhatja az „Enter”, majd a „reboot” lehetőséget. A BIOS képernyőn meg kell nyomnia az F12 vagy a Del gombot az új merevlemez kiválasztásához.

Normál módon kell indulnia, ahogyan a régi merevlemezed lenne, és minden működőképesnek kell lennie. A Clonezilla sokkal gyakorlatibb eszköz, mint a Macrium Reflect, tehát több esély van a hibára. Természetesen, ha bármilyen problémája merül fel, kérjük, nyugodtan írjon megjegyzést, és segítünk rendezni.

Következtetés

A merevlemez klónozása a Windows 10 rendszerben egyszerűen elérhető egy olyan ingyenes eszközzel, mint a Macrium Reflect. A Clonezilla használatakor csak egy kicsit nehezebb. Akárhogy is, a merevlemez klónozása sokkal jobb, mint ha új telepítést kell kezdenie.

Időt takarít meg, és remek technika annak, ha az arzenáljában tartózkodik, ha Önnek vagy valamelyik barátjának vagy családtagjának a merevlemezt a jövőben frissítenie kell vagy cserélnie kell. Nyugodtan ossza meg ezt a cikket, ha hasznos volt, és ossza meg velünk véleményét az alábbi megjegyzésekben. Köszönöm hogy elolvastad.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map