Hogyan állítson be egy felhőhálózatot?

A mai napig a legjobb felhőalapú tárolási megoldások szinkronizálási mappát tartalmaznak. Noha a szinkronizáló mappák lehetnek a fájlok online tárolásának tényleges mechanizmusa, azonban a felhőhöz igazított helyi meghajtó használata néha sokkal kényelmesebb lehet. Ez különösen igaz a felhőtartalom láthatóságának megőrzésére, miközben a merevlemezen a felhasznált hely ugyanakkor csökkent.

Először azonban a felhőalapú tárolóhálózati meghajtó beállításának kitalálása trükkös javaslat lehet, legalábbis addig, amíg meg nem találja, mennyire egyszerű. Ebben az útmutatóban segítünk Önnek felfedezni ezt.

Megvizsgáljuk, mely felhőalapú tároló-szolgáltatók kínálnak hálózati meghajtó ügyfeleket a szokásos szinkronizálási mappán kívül, és megmutatjuk, hogyan kell a felhőalapú tárolót meghajtó betűhöz rendelni, amikor a kedvenc szolgáltatója nem. A pCloud Drive-tól az Egnyte Drive-tól a Mountain Duck-ig és a CloudBerry Drive-ig kezdve ez a cikk javítja a felhő által üzemeltetett fájlokkal kapcsolatos lehetőségeit..

Mappák szinkronizálása vs hálózati meghajtók

A legtöbb felhőalapú tárolási megoldás manapság olyan asztali kliens-letöltést kínál, amely létrehozza a fájlrendszerben általánosan ismert „szinkronizálási mappát”. A szinkronizáló mappák hasznosak a mappák tartalmának és a fájlszerkesztések automatikus másolásához az összes felhőalapú fiókhoz csatlakoztatott eszközre.

A mappák szinkronizálásának hátránya, ahogyan sok Cloudwards.net olvasó felkapaszkodott, az, hogy a munka érdekében fájlokat kell tárolniuk mind a felhőben, mind a merevlemezen. Azok számára, akik felhőalapú tárolást akarnak használni a merevlemez-megtakarításhoz, ez a megközelítés nyilvánvalóan nem működik.

A probléma megoldására a legtöbb felhőalapú tárolási megoldás a szelektív szinkronizálásnak nevezett szolgáltatás felajánlására irányult. A szelektív szinkronizálással kikapcsolhatja a szinkronizálást bizonyos mappákban, és ezzel a mappákat csak a felhőben tárolja, nem pedig a merevlemezen..

Noha hasznos és általában nem nehéz kezelni, a szelektív szinkronizálás hátránya az, hogy többé nem tudja a fájlrendszerben tárolni azokat a mappákat, amelyeknek a szinkronizálását kikapcsolta. Annak érdekében, hogy megnézze, milyen fájlok vannak, akkor újra be kell kapcsolnia a szinkronizálást a mappához, vagy be kell jelentkeznie a felhőalapú tárolási megoldás webes felületére..

Nos, ez szinte mindig igaz. A Dropbox Professional most rendelkezik egy intelligens szinkronizálási funkcióval, amely lehetővé teszi a fájlok megtekintését akkor is, ha egy mappához ki van kapcsolva a szinkronizálás. Ez az egyik oka annak, hogy a Dropbox a legjobb felhőalapú tárolóhely legyen a szinkronizáláshoz, sok hibája ellenére egyébként.

Az összes többi szolgáltatás esetében a szinkronizálás és a szelektív szinkronizálás mûködési problémát jelent. A probléma kiküszöbölése érdekében az egyik legjobb módszer a felhőalapú tároló hálózati meghajtó használata.

Felhőtároló hálózati meghajtó (vagy virtuális meghajtó)

A hálózati meghajtó egy leképezett meghajtó. Úgy néz ki, mint egy normál meghajtó betűje a helyi fájlrendszerben, de a számítógép merevlemezén lévő hely helyett a meghajtó betűjele a kiszolgáló merevlemezére mutat.

A vállalkozások számára ez a hálózati meghajtó gyakran egy helyszíni kiszolgálóra mutat, amely egy helyi hálózaton (LAN) keresztül kapcsolódik. Kisebb vállalkozások számára vagy otthoni használatra beállíthat egy hálózati meghajtót egy NAS (hálózati csatolt tároló) eszközhöz is, amelyhez közvetlenül csatlakozik a WiFi.

A fogyasztói felhőalapú tárolás esetében azonban a cikk tárgyát képezi, hogy a kiszolgáló a felhőcég által üzemeltetett távoli adatközpontban található, és az interneten keresztül kapcsolódik hozzá. Ez a vállalat lehet egy hagyományos felhőalapú tárolótársaság, például a Dropbox vagy a Google Drive, vagy egy felhőinfrastruktúra-szolgáltatás, mint például a legjobb felhőalapú IaaS útmutatónkban említettek..

Hallhat virtuális meghajtóknak, leképezett meghajtóknak, csatlakoztatott meghajtóknak vagy akár felhőmeghajtóknak nevezett hálózati meghajtókat is. Ugyanaz a dolog. Mi inkább a hálózati meghajtót szeretnénk használni (gyakorlatilag mindig).

Általában két lehetőség van a felhőalapú hálózati meghajtó beszerzésére a számítógépen. Megtalálhatja egy felhőalapú tárolási szolgáltatást, amely hálózati meghajtó-ügyfelet kínál, vagy saját maga hozzárendelheti a felhőalapú szolgáltatást egy meghajtó betűjéhez, amelyet „összeillesztésnek” is neveznek.

A felszereléshez az intelligens megközelítés harmadik féltől származó szoftverek használata, amelyek célja a folyamat megkönnyítése. Ezek az eszközök beillesztik a meghajtó betűjét a fájlrendszerbe, és a felhőalapú tárolót hozzákapcsolják a felhasználói hitelesítő adatokkal. Ilyen például a Mountain Duck és az ExpanDrive.

Az első lehetőség, egy felhőalapú tárolási megoldás megtalálása egy natív hálózati meghajtó ügyféllel, általában könnyebb beépíteni és olcsóbb. Azonban csak néhány felhőtárolási szolgáltatás van ilyen ügyfelekkel, köztük a pCloud, a Tresorit és az Egnyte. Nézzük meg ezeket először, majd beszéljünk utána a hálózati meghajtó szoftverről

Felhőtároló-szolgáltatók hálózati meghajtóval

Valójában meglepő, tekintettel a hálózati meghajtók hasznosságára, hogy a legtöbb felhőalapú tárolási szolgáltatás csak szinkronizálási ügyfeleket kínál. A felhőalapú tárolás iparában számos nagy név, köztük a Dropbox, a Google Drive és a OneDrive, nem tartozik bele.

Szerencsére néhány azon kevés közül, amelyek igen, a kedvenc lehetőségeink között vannak. A pCloud és a Tresorit például nem csupán a leginkább kedvelt személyes felhőalapú tárolási megoldásaink közül kettő, hanem a legbiztonságosabb felhőtároló megoldások is..

Az Egnyte Connect, amely az Egnyte Drive kliensén keresztül hálózati meghajtó képességeket kínál, az a legmegfelelőbb vállalati fájlszinkronizálási és megosztási szolgáltatás, amelyet a Box Business, az IBM Connections, a Citrix Sharefile és a mező többi részének tekint. (Ne aggódjon a képzeletbeli beszélgetésünk: a „vállalati fájl szinkronizálása és megosztása” csak egy fantasztikus név a felhő tárolására az üzleti életben).

Vessen egy pillantást mindháromra, kezdve a pCloud-tal.

pCloud meghajtó

Elismerjük, hogy részlegesen részt veszünk a pCloudban, de jó okok vannak. Először is, a Crypto kiegészítőnek köszönhetően nagyon biztonságos. A titkosítás, amint azt a pCloud áttekintésünkben részletezzük, egy nulla ismeretű mappát hoz létre a kiszolgálón, amely külön titkosítási kulcsot használ, amelyet csak Ön ismert, vagyis senki más nem tudja elolvasni a fájlokat az Ön engedélye nélkül..

Míg a Sync.com ingyenes nulla tudással rendelkezik a titkosításért, a titkosítás mindig be van kapcsolva. Annak érdekében, hogy választott menedzselt vagy nulla tudással rendelkező titkosítást kapjon, a pCloud a sokoldalúbb szolgáltatás.

Ennek oka az, hogy a magántulajdonban lévő, végponttól való titkosítás azt jelenti, hogy a Sync.com nem tudja visszafejteni a fájljait, például fényképek előnézete vagy média streaming céljából. pCloud can, ami viszont arra késztetett minket, hogy a legjobb pontokat tároljuk a fényképek és videók legjobb felhőalapú tárolására.

Mindemellett a pCloud az egyik legjobb ajánlat a felhő tárolásában. Ha a pCloud által kínált 10 GB ingyenes tárhely nem elég, akkor lenyűgöző 2 TB tárhelyet kaphat havonta 8 dollárért.

Miután feliratkozott a szolgáltatásra, beállíthatja a pCloud virtuális meghajtót a pCloud kliens telepítésével – ez a folyamat 30 másodpercig tart. A pCloud Drive a Windows és a MacOS mellett Linuxra is elérhető.

Hozzáadva, a pCloud Drive meghajtó betűként jelenik meg a fájlrendszerben. Kattintson a meghajtóra, és a pCloud segítségével távolról tárolhatja a mappákat és fájlokat.

Alapértelmezés szerint nincs bekapcsolva, a pCloud meghajtó bármelyik mappáját offline módba állíthatja, amely másolatot tárol a merevlemezén is, így annak tartalmához internet-hozzáférés nélkül is hozzáférhet. Az együttműködés támogatásához bármelyik mappára jobb egérgombbal kattinthat, hogy másoknak megnézhesse és szerkesztheti a fájlokhoz való hozzáférést.

Összességében valójában a pCloud meghajtón keresztül a fájlokkal történő munka elvégzése sokkal könnyebb, mint a pCloud webalkalmazás használata, mivel a számítógépen lévő fájlokat gyorsan megnyithatja és szerkesztheti bármilyen szoftver segítségével.

Tresorit meghajtó

A Tresorit még több biztonsági előnyt kínál, mint a pCloud. Például két tényezőjű hitelesítést kap a nulla tudású titkosítás mellett. A társaság székhelye Svájcban is található, ahol szigorúbb adatvédelmi törvények vannak, mint a világ többi országában. Ezt fedezi a nemrégiben verve GDPR.

Ugyanakkor, a Sync.com-hoz hasonlóan, a nulla ismeretlen titkosítás mindig be van kapcsolva a Tresorit-ra is, azaz a fájlok előnézete és a webes felületen keresztüli streaming nem megy. Még inkább elriasztóan a szolgáltatás nem olcsó, amint azt a Tresorit áttekintésünkben megjegyezzük.

A 250 GB-os felhőalapú tárolás havonta több mint 10 dollárba kerül, ami több, mint a pCloud 2 TB tárolójának ára. A Tresorit 2TB tárolási terv valójában 24 dollárba kerül, ami szégyen, mert egyébként fantasztikus szolgáltatás.

Még nincs ingyenes terv sem. A kötelezettségvállalás előtt azonban legalább kipróbálhatja a Tresoritot és annak hálózati meghajtóját egy 14 napos ingyenes próbaverzióval.

A Tresorit Drive kényelmesen csomagolva van a normál asztali kliens letöltésében, így nincs szükség további telepítésre, mint például a pCloud esetében. A szolgáltatás engedélyezéséhez nyissa meg az asztali klienst, lépjen a „beállítások”, majd a „haladó” pontra. Válassza az „engedélyezze a fájl közvetlen megnyitását”, majd az „engedélyezze a Tresorit meghajtót” lehetőséget.

TresoritDrive

Továbblépve hozzáférhet a Tresorit fájl tartalmához a fájlrendszerben leképezett meghajtó betű segítségével, ahogy vártad.

Egnyte Drive

Noha az Egnyte Connect az egyik legszórakoztatóbb olyan felhőalapú tárolási megoldások használata, amelyeket még nem teszteltünk a Cloudwards.net webhelyen, ez nem az átlagos fogyasztó számára. Nem azért, mert nehéz használni, bár van egy kezdési útmutató, ha van néhány tipp.

Inkább azért van, mert az Egnyte elsősorban üzleti felhasználásra irányul, főleg közepes és nagy vállalkozásokra. Ugyanakkor a cég nemrégiben egy-három ember számára hozzáadta a „Team” tervet, miután hosszú időre legalább öt engedélyre volt szüksége.

A csapat terv költsége 10 USD / alkalmazott, és 1 TB tárhelyet eredményez. Az Egnyte Business eközben 5TB, 10TB-os vagy korlátlan tárhelyet biztosít Önnek, attól függően, hogy melyik tervvel jár.

Nem fogjuk áttekinteni az összes olyan okot, amelyről azt gondoljuk, hogy az Egnyte jobb felhőalapú tárolási megoldás a vállalkozások számára, mint a Dropbox Business, a Box Business és az összes többi, mivel erre az Egnyte Connect felülvizsgálatunk van. De megkóstoljuk:

  • Gyors blokk szintű fájl szinkronizálás
  • Google Docs és Office Online
  • Nagy harmadik féltől származó alkalmazás könyvtár
  • Biztonságos fájlmegosztási szolgáltatások
  • Erős adminisztrátori funkciók

Egy másik jellemző, természetesen, az Egnyte térképezett meghajtó-kínálata. Az Egnyte az eredeti „Map Drive” ügyfelet 2016-ban váltotta fel az „Egnyte Drive” -ra, és ez eléggé javult: hozzáadott egy kattintással a fájlok megosztását, az SSO-integrációt és általában véve simította a műveleteket..

Az Egnyte Drive meghajtó betűjének konfigurálása az asztali kliensen egyszerű.

Az Egnyte virtuális meghajtója ezután megjelenik a továbbiakban a „hálózati helyek” alatt (Windows felhasználók számára), ahonnan ugyanúgy elérhető, mint bármely más meghajtó..

Bár a fent említett mindhárom felhőalapú tárolási szolgáltatás a maga módján kiváló, egyik sem lehet pontosan az Ön csésze teája. Azok számára, akik például a Google Drive-t térképezett meghajtóvá akarják alakítani, a következőkben megnézzük, hogyan lehet ezt megtenni.

Felhő-tároló hálózati meghajtó leképezése

Számos harmadik féltől származó alkalmazás használható a választott felhőalapú szolgáltatás telepítésére a számítógép helyi meghajtójaként. Valójában olyan sok, hogy itt nem fogjuk átmenni mindannyian.

Megvizsgáljuk azonban az egyik népszerűbb felhő hálózati meghajtó-kliens, a Mountain Duck használatát, és áttekintünk néhány Mountain Duck alternatívát, ha nem gondolja, hogy ez az egész.

Felhőtároló felszerelése a hegyi kacsa segítségével

A Mountain Duck-t a legjobb fájlátviteli szoftverünk, a Cyberduck fejlesztői készítették, és valójában ugyanazt a nyílt forrású alapot használja. Ez nem olyan ingyenes, mint a Cyberduck: a Windows vagy a MacOS licence 39 dollárba kerül.

A Mountain Duck a Dropbox, a Google Drive és a OneDrive hármasával működik együtt. Támogatja az API-kapcsolatok egy maroknyi legfontosabb IaaS-szolgáltatást is, beleértve a Rackspace Cloud Files, az Amazon S3, a Microsoft Azure, a Google Cloud, a Wasabi és a Backblaze B2.

A Mountain Duck támogatja a WebDAV-ot is, amely lehetővé teszi bármilyen felhőalapú tárolási szolgáltatás telepítését, amely támogatja a protokollt. Ez hozzáadja a pCloudot, az Amazon Drive-ot és egy maroknyi más opciót a „felszerelési” lehetőségek listájához.

A Mountain Duck beállításához töltse le a próbaverziót vagy a regisztrált példányt, nyissa meg, majd kattintson az „install” gombra.

A telepítés néhány másodpercig tart, azután újra kell indítania a számítógépet. Továbblépve a tálcán található ikon segítségével elérheti a Mountain Duck-ot.

Új felhő hálózati meghajtó beállításához kattintson a jobb gombbal az ikonra, és válassza az „új könyvjelző” lehetőséget. Ez megnyit egy kapcsolatablakot.

Kattintson a tetején lévő legördülő menüre a felhőalapú tároló vagy az IaaS szolgáltató kiválasztásához. A beállítási példánkhoz a Dropboxot választjuk.

A következő néhány mező kihagyása. Az egyetlen másik lépés, amelyet meg kell tennie ezen a ponton, a meghajtó betűjelek kiválasztása a csatlakozási ablak alján lévő legördülő menü segítségével.

Ehhez kattintson a „Csatlakozás” gombra. A Dropbox, a Google Drive és a OneDrive esetén ez elindítja az alapértelmezett böngészőt, így engedélyezheti a Mountain Duck számára a tárhely elérését..

Mindhárom szolgáltatás az OAuth-ot használja, így a bejelentkezési hitelesítő adatokat nem kell a Mountain Duck alkalmazásban vagy másutt tárolni. Miután engedélyezte a kapcsolat létrehozását, kap egy OAuth kódot.

Írja be ezt a kódot a hitelesítési mezőbe, amelyet az asztalon megnyílni kellett, miután megnyomta a „csatlakozás” elemet.

Ha megnyomja az enter billentyűt, az alkalmazás hozzáadja a felhőszolgáltatást a számítógépéhez a hozzárendelt betű használatával, és ez kész.

Továbblépve csak kattintson a meghajtó betűjére a felhőalapú tároló fájljainak eléréséhez. Erre a célra már nem hívják fel a Dropbox ügyfelet, és látnia kell az összes mappát és fájlt, függetlenül attól, hogy szinkronizálva vannak-e a merevlemezeddel, vagy sem..

A Mountain Duck rendelkezik még néhány további funkcióval, amelyekkel játszhat is, és amelyek elérhetők a jobb gombbal a tálcán lévő ikonra kattintva és a „beállítások” lehetőség kiválasztásával. Ide tartozik a Cryptomator, egy nyílt forrású, végponttól való titkosítási szolgáltatás engedélyezése.

Előnyben részesítjük a Boxcryptor-ot (olvassa el a Boxcryptor áttekintését), mint egy harmadik fél nullapontú titkosítási programját a felhő tárolásához, de a Cryptomator megkapja a munkát, és adományalapú..

Hegyi kacsa alternatívái

Noha úgy gondoljuk, hogy a Mountain Duck illeszkedik a számlához, ahogy ígértük, van néhány más hálózati meghajtó alkalmazás, amely szintén jól használható felhőszolgáltatások telepítéséhez..

CloudBerry Drive

A CloudBerry Backup készítői (olvassa el a CloudBerry Backup áttekintést) meghajtó-rögzítő szoftverét, a CloudBerry Drive-t, 39,99 USD-ért eladják. Letölthet egy próbaverziót is, amely 15 napra jó. Jelenleg csak a Windows támogatott.

A CloudBerry biztonsági másolatától eltérően a CloudBerry Drive nem támogatja a felhőalapú tárolási szolgáltatásokhoz való kapcsolódást, például a Dropbox vagy a Google Drive. Csak felhő IaaS kapcsolatok állnak rendelkezésre, ami azt jelenti, hogy a virtuális meghajtó lehetőségei kissé korlátozottak, mint a Mountain Duck esetében.

Az IaaS opciói azonban megfelelőek, beleértve a Rackspace, az Azure, az Amazon S3 és a Wasabi szoftvert is.

Netdrive

A NetDrive több kapcsolódási lehetőséget kínál, mint a CloudBerry Drive, beleértve a felhőtárolási szolgáltatásokat, például a Box, a Google Drive, a Dropbox, a OneDrive és az Amazon Drive. Támogatja a legjobb személyes felhőalapú tárolási megoldást (mi ez?) A Owncloudban és a WebDAV-ban.

Csak néhány felhő IaaS-szolgáltatás rendelkezik API-kapcsolattal a NetDrive-vel integrálva: Amazon S3, Rackspace Cloud Files (OpenStack) és a Google Cloud.

Kipróbálhatja a NetDrive-t egy 7 napos ingyenes próbaverzióval. Ha tetszik a szolgáltatás, akkor az egyéves előfizetés 20 dollárba kerül egy eszközért, vagy 50 dollárért fizethet egy életre szóló licencért. Ugyanezek a fejlesztők készítnek egy felhő-felhő szinkronizáló eszközt, az úgynevezett CloudSync nevű Otixo versenytársat (olvassa el az Otixo áttekintésünket).

ExpanDrive

Az ExpanDrive támogatja a felhőszolgáltatások egy szép sorozatát. A felhő tárolási lehetőségei között szerepel a Google Drive, a G Suite, az Amazon Drive, a Box, a OneDrive és a Dropbox. Az IaaS esetén a Rackspace Cloud Files, az Amazon S3 és a Backblaze B2 támogatást találja. A WebDAV protokoll is benne van.

Mint a Mountain Duck, az ExpanDrive integrálódik a Cryptomator-hoz, hogy védje fájljait teljes körű, magán titkosítással, és rendelkezik verziókkal mind a Windows, mind a MacOS számára. Az ExpanDrive azonban drágább, 50 dollárért egy licencért.

Végső gondolatok

Drew Houston, a Dropbox alapítója forradalmasította a felhőalapú tárolást szinkronizáló mappa modelljével. A legtöbb ember számára ez valószínűleg a legegyszerűbb módja a fájlok felhőalapú tárolására történő hozzáadására és későbbi elérésére. A szinkronizáló mappák ugyanakkor problémát is okozhatnak azok számára, akik megtakarítják a merevlemez-helyet, még szelektív szinkronizálás esetén is. Ilyen esetekben hálózati meghajtó alternatívát ajánlunk.

Bár a felhőalapú tárolási szolgáltatót beépített hálózati meghajtó klienssel, például a pCloud vagy az Egnyte választhatja meg a legegyszerűbb módszerként, a legtöbb felhőalapú tárolási megoldás nem rendelkezik ezzel a funkcióval. Azokban az esetekben, vagy azok számára, akik IaaS virtuális meghajtót szeretnének felszerelni, a hálózati meghajtó szoftver működik a legjobban, a Mountain Duck a legjobb választásunk..

Megjegyeztünk néhány egyéb szoftvermegoldást, amelyet kipróbálhat, beleértve a CloudBerry Drive, a NetDrive és az ExpanDrive szoftvereket. De igen, néhány egyéb lehetőséget nem is említettünk. Mondja el nekünk, melyiket véleménye szerint az alábbiakban fel kellett volna vennünk, és miért, és írja meg nekünk az esetleges további megjegyzéseit vagy kérdéseit. Köszönöm, hogy elolvasta.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me