A webkamera biztonsága: a kémkedés leállításának 3 módja

2014-ben több mint félmillió Windows számítógépet fertőzött olyan rosszindulatú program, amely kifejezett hozzáférést tett lehetővé a felhasználó webkamerájához és mikrofonjához. Referenciaként, ez az Egyesült Államok lakosságának csaknem hatodik része.

A webkamera hackelése valódi. A felbontás is sokkal jobb, azaz a jobb minőségű fényképeket és videókat kémkedéshez vagy kizsákmányoláshoz lehet használni, tehát azért vagyunk itt, hogy útmutatást adjunk a webkamera biztonságához..

Mielőtt belemerülnénk a javítási lehetőségekbe, meg fogjuk mondani, miért nem biztonságos a webkamera. Egy darab szalag általában az általános védelmet szolgálja, de amint látni fogjuk, a probléma kiküszöböléséhez szükség lehet valamivel nehezebb emelésre..

Miért kell védenie a webkamerát

Egy laptop webkamera fölé helyezett darab szalag volt valaha annak jele, hogy valaki túl sokat olvas az interneten. Ez megváltozott: a webkamera kémkedés nem fantasztikus fogalom, amelyet az összeesküvés-elméleti szakemberek számára fenntartottak, hanem a magánélet védelmére fenyegető fenyegetés, amely egyre gyakoribb.

2010-ben pert indítottak a Lower Merion School District ellen, amely a pennsylvaniai Ardmore-ban található. Közel 1800 hallgató kap laptopot egy szövetségi finanszírozású egy-egy diák-laptop kezdeményezés részeként.

Blake Robbins-t, a Harriton Középiskola hallgatóját később az iskola tisztviselői azzal vádolták, hogy „nem megfelelő magatartást tanúsított otthonában”, és az iskola által kiadott laptop webkamerájával távolról készített fényképet mutattak be..

2014-ben Jared Abrahams-t, egy 20 éves főiskolai hallgatót 18 hónapos börtönre ítélték, miután Miss Teen USA Cassidy Wolf-t zsarolták meztelen képekkel, amelyeket a webkamerával készített. Az ügyészek becslései szerint 100–150 más számítógéphez is hozzáfér.

Még ha nem középiskolai hallgató vagy a Miss Teen USA, egy dolog világos: a webkamera kémkedés zajlik. A webkamerákkal való visszaélés komoly adatvédelmi aggodalomra ad okot, függetlenül attól, hogy egy tompító Tom vagy az NSA kémked téged. Íme néhány módszer, hogyan válhat áldozatává.

Rosszindulatú

Vírus-Malware

Van olyan rosszindulatú program, amely webkamerák és mikrofonok elérésére szolgál. A rosszindulatú programok nem tartalmazzák a rosszindulatú szoftvereket, és a leggyakoribb antivírus útmutatónkban többet megtudhat az interneten elterjedt típusokról.

A leghíresebb rosszindulatú program, amely ezt teszi, a Blackshades által kifejlesztett távoli elérési eszköz. A 24 éves svéd Alex Yucel által kifejlesztett RAT-ot több mint félmillió gép megfertőzésére használták 2014-ig.

Úgy működött, hogy az első áldozat rákattintott egy linkre a közösségi médián vagy e-mailben. A kattintás után a link eljutott az összes áldozat kapcsolattartójához, és további gépekhez férhet hozzá. Blackshades volt felelős a Cassidy Wolf szenvedéséből.

A rosszindulatú program csak egy eszköz olcsóbb verziója volt, amelyet a kormányok állampolgáraik számára kémkednek. A Citizenlab, a kanadai kutatólaboratórium 21 országot talált hasonló eszközökkel, köztük Mexikó, Thaiföld, Olaszország és Lengyelország.

A legfrissebb baddie ezen a téren a Delilah, a vállalkozásokat célzó bot. Összegyűjti a felhasználói adatokat, beleértve a webkamera felvételeit, majd felhasználja azokat az alkalmazottak vagy akár az egész vállalkozás kiaknázására.

Weboldal engedélyek

A webkamera továbbra is kémkedéshez használható, ha nincs számítógépen rosszindulatú program. A webhelyek elérhetik webkameráját, de a legtöbb böngésző először engedélyt kér nekik. A nem biztonságos böngészőkkel ellátott gépek (olvassa el a böngészőbiztonsági útmutatónkat) azonban átcsúszhatnak a repedéseken.

Az USB-eszközök beépített biztonsági funkciókkal rendelkeznek, amelyek meghatározzák, hogy mihez férhet hozzá és nem. A böngésző valószínűleg rendelkezik engedéllyel, mivel a webkamerákat olyan online szolgáltatásokhoz használják, mint például a Google Hangouts és a Skype.

Az internethez csatlakoztatott kamerák megfigyelhetők, ha nincsenek biztonságban. Mint minden más webkamera-megfigyelési forgatókönyvnél, az emberek ezt is úgy teszik, hogy fényképeket és videókat készítsenek a felhasználótól, hogy kihasználják őket. Bizonyos esetekben a fényképeket pornó weboldalakon teszik közzé.

A webkamera biztonsága

Ez egy nagyon félelmetes lista, de van egy ugyanolyan hosszú tipp, amely tippeket tartalmaz a webkamera kémkedésének megakadályozására. Vessen egy pillantást néhány orvoslásra, könnyűtől kicsit nehezebbé.

Húzza ki vagy csatlakoztassa

biztonságos-laptop-szalag-on-webcam

Ha asztali számítógépet használ, szerencséje van. A webkamera hálózati csatlakozójának kihúzása, amikor nem használja, nem kényelmes, de ez egy biztos módszer a szippantás leállítására. Néhány újabb webkamera tartalmaz egy indikátort is, amely megmutatja, mikor használják őket.

A laptopokon a régi szalagos módszer továbbra is működik. Fogjon meg valamit sötétből, például egy darab elektromos szalagot, és helyezze a webkamera fölé. Ellenőrizze még egyszer egy webkamera felvételi alkalmazással, hogy a burkolata átlátszatlan-e.

Ez a webkamera biztonságos alkalmazásának két legpraktikusabb módja. Ezek azonban Band-Aid javítások. A webkamera elérését általában egy mélyebb probléma okozza a számítógépen, és a forrásnál történő megölése örökre megszabadul.

Használjon antivírust valós idejű védelemmel

A legbiztonságosabb víruskereső szoftver megkeresi az ismert rosszindulatú programokat, mint például a Blackshades RAT és a Delilah, valamint a nulla napos rosszindulatú programokat, és más alkalmazásokhoz hasonlóan kihasználja ezt a viselkedést, de még nem vezettek be a rosszindulatú programok adatbázisába.

Rendszeresen ellenőrizve a gépeket, még akkor is, ha a víruskeresőn túl felhasználói engedélyeket szereztek. Az olyan szoftverek, mint az ESET NOD32 (olvassa el az ESET NOD32 áttekintést), az UEFI szkenneléssel érkeznek, vagyis beállíthatja, hogy beolvassa a tárolót az operációs rendszer betöltése előtt..

Bitdefender-Interface

Az NOD32 jól teljesített azokban a laboratóriumi eredményekben, amelyekben vírusvédelmi áttekintéseink során konzultáltunk, de a Bitdefendernél nem. A Bitdefender 1. szintű tanúsítást kapott az MRG Effitas-tól, azaz blokkolta a tesztelt malware 100 százalékát. Elolvashatja a Bitdefender áttekintést más okokból, miért az első számú vírusölőt minősítettük.

A Bitdefendernek és az NOD32-nek azonban még egy előnye van a Windows Defender és a Malwarebytes lehetőségekkel szemben. Valós idejű védelmet kínálnak, azaz a meghajtók általi letöltések és a böngésző engedélyei, ideértve a webkamera engedélyeket is, lefedettek.

Egyes antivírusok, például az AVG, biztonságos böngészővel érkeznek, amelyet előre konfiguráltak kiterjesztésekkel a hirdetések blokkolására, a webkamera védelmére és a tracker blokkolására. Olvassa el az AVG áttekintésünket, hogy megtudja, miért gondoljuk ez a legjobb ingyenes opció a piacon.

Engedélyezze a webkamera védelmét

Erős víruskereső használatával sok minden elérhető, ha kijavítja a számítógépen található rosszindulatú programokat, és valós idejű védelmet nyújt, amely blokkolja a gyanús tevékenységeket, miközben a vizsgálat nem fut. A népszerű antivírusok néhány újabb verziója még egy lépéssel tovább megy, de külön webkamera-védelemmel rendelkezik.

Kaspersky tracker blokkoló

A Kaspersky Internet Security (olvassa el a Kaspersky Anti-Virus áttekintést) az egyik ilyen alkalmazás. Három kategóriába osztja az asztali alkalmazásokat: megbízható, alacsonyan korlátozott és nem megbízható. A megbízható alkalmazásoknak teljes hozzáférése van a webkamerához, az alacsonyan korlátozott alkalmazásokhoz felhasználói bemeneti adatokra van szükség a webkamera eléréséhez, és a nem megbízható alkalmazások blokkolva vannak.

Számos antivírus tartalmaz külön webkamerás védelmet, a Kaspersky pedig a legjobb választás. A Webroot, a Bitdefender és az Avast megvan nekik, más funkcióikkal együtt (olvassa el a Webroot SecureAnywhere és az Avast Pro áttekintést).

Végső gondolatok

Ijesztő az az elképzelés, hogy valaki figyeli a webkamerát, de vannak olyan módszerek a küzdelemhez, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, és a webhelyek számára, amelyek meghaladják az USB-eszközök beépített védelmét.

Az első lépés egy erős antivírus, valós idejű megfigyeléssel és webkamerás védelemmel. A webkamera-hozzáférés azonban nem az egyetlen fenyegetés, amellyel online szembesül. Az olyan rosszindulatú programok, mint a ransomware, a keyloggerek és a robotok, mindennaposak, és különféle rosszindulatú tevékenységeket végeznek.

Mindaddig, amíg biztonságos víruskeresőt, például Bitdefender-et és jelszókezelőt használ, nagyon jól kell lennie. Milyen webkamerás védelmet használ? Tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben, és mint mindig, köszönöm az olvasást.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me