A végső útmutató a Windows megosztott meghajtókhoz

Ha valaki a Windows-ban nőtt fel, akkor már sokat tudhat a Windows megosztott meghajtóiról és a hálózati meghajtó leképezéséről.


De tudsz mindent?

Tudta, hogy az erőforrások, például a merevlemezek, a külső meghajtók és még a nyomtatók is könnyen megoszthatók ugyanazon a hálózaton? Ma, ha meg akarunk osztani egy fájlt az ugyanahhoz az internetkapcsolathoz hozzáférő PC-k között:

Használjon USB flash meghajtót vagy külső merevlemezt

Töltsd fel a felhőhöz majd töltse le

Használjon megosztott meghajtókat

Az első két módszer bármely számítógépen működik, függetlenül az operációs rendszertől, és valószínűleg ez az oka annak, hogy sok ember már nem használja megosztott meghajtókat a Windows rendszeren.

Nos, itt van néhány újdonság az Ön számára, bár a Windows megosztott meghajtóinak használata régi módszer lehet, mégis nagyon hasznos és hatékony..

Ebben a cikkben mindent megvitatok, amit tudni kell a Windows megosztott meghajtókról.

Most nem teszek ígéreteket, de ez a cikk potenciálissá teheti Önt, hogy Windows megosztott meghajtók ninjává váljon..

Mik a Windows megosztott meghajtók??

A Microsoft Windows operációs rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megosszák:

meghajtók

mappák

Files

Egyéb források

Ugyanazon a hálózaton lévő számítógépekkel.

A megosztott meghajtó közvetlenül leképezhető egy célszámítógépen, ahol külön meghajtó vagy erőforrás (például nyomtató) megosztható a Homegroups vagy a megosztási varázsló segítségével.  

Mielőtt azonban a dolgokkal foglalkoznánk, tárgyaljuk meg a Windows megosztott meghajtók mögött meghúzódó összes alapelvet.

Az alapok lebontása

1. Felhasználói fiókok (Microsoft / Helyi fiók)

A több felhasználót tartalmazó operációs rendszerhez, mint például a Windows, bármi eléréséhez felhasználói fiókkal kell rendelkeznie. A felhasználói fiók tartalmazza az összes szükséges információt és beállítást, amelyek megmutatják a Windows számára, hogy milyen mappákhoz, fájlokhoz és hálózati erőforrásokhoz fér hozzá a felhasználó a számítógéphez.

A felhasználói fiókok az alábbiakkal kezelhetők:

Vezérlőpult -> Felhasználói fiókok és családi biztonság -> Felhasználói fiók.

A Windows minden felhasználói fiókja a következő attribútumokkal rendelkezik:

Felhasználónév: A fiókhoz megadott név

Jelszó: A felhasználónévvel társítva, a rendszerbe történő bejelentkezéshez szükséges.

Windows 7 és régebbi verziókban az üres jelszavak érvényesek voltak. Kétféle felhasználói fiók létezik a Windowsba történő bejelentkezéshez:

2. Microsoft-fiók

Ha egy általános felhasználónév helyett e-mailt használ a Windows-ba való bejelentkezéshez, akkor a Microsoft-fiókot használja a rendszer eléréséhez.

Sokan úgy gondolják, hogy az Outlook e-mail az egyetlen, amely a Microsoft-fiókhoz van társítva, de ez nem igaz. A Microsoft azt is lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy harmadik féltől származó e-mail szolgáltatásokat regisztráljanak, amikor először hoznak létre fiókot a Windows rendszeren.

A Microsoft-fiók jelentős előnye, hogy a felhasználók hozzáférést biztosítanak más Microsoft szolgáltatásokhoz, például a Microsoft Office Online és a Microsoft Egy meghajtó.

Ugyanez a Microsoft-fiók működik a Windows telefonokkal és az Xbox konzolokkal is. Nem kell külön fiókot létrehoznia minden szolgáltatáshoz.


© Cloudwards.net

3. Helyi számlák

A Microsoft-fiókokkal ellentétben a helyi fiókok nem kapcsolódnak az internethez.

A helyi fiókok csak egy helyi rendszeren léteznek. Helyi felhasználói fiókkal egyes felhasználókat adminisztrátorokként, mások korlátozott hozzáféréssel állíthat be.

A helyi fiókok tartalmazhatnak üres jelszavakat, de mivel csak lokálisan léteznek, nem használhatják őket több eszköz vagy szolgáltatás elérésére.


© Cloudwards.net

4. Felhasználói csoportok

Tudom, hogy kíváncsi lehet, miért tárgyalunk a felhasználói fiókokról egy cikkben, amely a meghajtók megosztásáról Windows-on szól.

Nos, itt van miért.

Fájl vagy mappa megosztására a Windows megosztott meghajtókon keresztül hozzon létre egy felhasználói csoportot, azonos biztonsági hozzáféréssel és engedélyekkel. A felhasználói fiókok gyűjteményét felhasználói csoportnak nevezzük, és minden felhasználói fiók legalább egy munkacsoport része.

Most kétféle felhasználói csoport létezik – munkacsoportok és otthoni csoportok. Bár mindkettő meghatározza az erőforrások megosztására szolgáló számítógépek egy csoportját, egymástól függ, hogy ezeket az erőforrásokat hogyan kezelik az egyes fürtök.

Így különböznek a kettő:

A Homegroup csak a Windows 7 vagy újabb verziókkal működik

A munkacsoportok minden korábbi Windows verzióval együttműködnek 7 előtt

5. Munkacsoport

A munkacsoport ugyanahhoz a helyi hálózathoz csatlakoztatott számítógépek gyűjteménye. Az ilyen típusú csoport összes számítógépe társak, és az egyiknek nincs ellenőrzése a másik felett.

A munkacsoportoknak nincs jelszava, és elsősorban kisebb hálózatokhoz készültek. A Microsoft azt ajánlja, hogy legfeljebb 20 számítógépet adjon ugyanabba a munkacsoportba.

A munkacsoport részét képező számítógépeknek nem kell ugyanazt a Windows verziót futtatniuk. Bár a telepítés támogatja az IPv4-et és az IPv6-ot, a telepítéshez legalább bizonyos alapvető műszaki ismeretekre van szükség.

6. Otthoni csoport

A Homegroup a munkacsoport fejlettebb formája, mivel jelszóvédelmet nyújt, és nincs korlátozva a csatlakozni képes számítógépek száma..

Ezenkívül a házcsoportoknak egyszerű és bonyolult beállításuk van, és egy egész alhálózaton átterjedhetnek. De az otthoni csoportokhoz Windows 7 vagy újabb verzióra és IPv6-kapcsolatra van szükség.

7. A számítógép része-e egy munkacsoportnak??

Mint korábban említettem, alapértelmezés szerint minden számítógép egy munkacsoport része, általában „WORKGROUP” elnevezéssel.

A kereszt ellenőrzéséhez ugorjon a következőre: Vezérlőpult ->  Rendszer és biztonság -> Rendszer.

Most lesz egy Számítógép név, domain és munkacsoport beállítások című rész, és ott meg kell találnia a számítógép munkacsoportjának nevét..


© Cloudwards.net

8. Hálózati meghajtó és hely

A hálózati meghajtó egy mappa, amelyet egy másik számítógép vagy eszköz megoszt, ugyanabban a hálózatban.

Leképezett meghajtónak is nevezik, a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

Megjelölt meghajtó betű, csakúgy, mint a többi helyi particionált lemez

A hálózati meghajtóhoz való hozzáféréshez hitelesítő adatok szükségesek

Miközben a hálózati vagy leképezett meghajtók szoktak fájlokat és mappákat megosztani, a Windows lehetővé teszi a felhasználók számára az FTP-kiszolgálók és webes megosztások megosztását és hivatkozások létrehozását is..

A hálózati hely hivatkozást hoz létre egy webhelyre. Rámutathat a hálózaton található erőforrásokra vagy az interneten található külső erőforrásokra.

Csakúgy, mint a hálózati meghajtók, a hálózati helyhez is szükséges a megfelelő hitelesítő adatok a csatlakozáshoz, de nem kap meghajtó betűjét hozzá.


© Cloudwards.net
Profi tipp – Csak a hálózati meghajtókhoz és a helyekhez csatlakozó felhasználói fiókok férhetnek hozzá hozzájuk. Más felhasználók számára nem érhetők el, még akkor sem, ha ugyanabba a rendszerbe vannak bejelentkezve.

 

9. Számítógép neve

Amikor egy operációs rendszer telepítve van a számítógépre, a Windows kéri a felhasználót, hogy adjon nevet a rendszernek, és ez a továbbiakban a számítógép neve.

A számítógép neve annyira fontos, hogy ez segíti a számítógép azonosítását, amikor a hálózat része.


© Cloudwards.net

Profi tipp – A számítógép nevének ellenőrzéséhez lépjen a Vezérlőpultra -> Rendszer és biztonság -> Rendszer. A számítógép neve megtalálható a Számítógép név, domain és munkacsoport szakaszban.

10. IP cím

Ha hálózathoz csatlakozik, minden számítógép vagy eszköz automatikusan kap egy IP-címet az útválasztó által, és mivel az összes IP-cím egyedi, akkor segítenek megkülönböztetni a hálózat különböző számítógépeit is.

Míg az IP-címek bináris számok, könnyen olvasható jelölésekben jelennek meg, például a 192.168.1.1.

Ha ugyanahhoz a hálózathoz csatlakozik, minden eszköz egyedi IP-címet kap az utolsó számjegy megváltoztatásával, de a fennmaradó számjegyek azonosak. Noha a számítógép IP-címének megtalálására számos módszer létezik, a Windows összes verziójában működik egy egyszerű módszer:

Lépjen a parancssorba a Windows + R megnyomásával a futóablak megnyitásához, írja be a cmd parancsot, és nyomja meg az enter billentyűt.


© Cloudwards.net
A parancssor ablakába írja be az ‘ipconfig’ parancsot, és megjelenik az összes hálózati adapter listája, az IP-címükkel együtt.


© Cloudwards.net

A hálózati megosztási beállítások megértése

Az alapok tisztázása után menjünk tovább a hálózati beállítások megosztásához, amelyek nélkülözhetetlenek az új Windows megosztott meghajtó létrehozásához vagy a meglévők konfigurálásához..

A Hálózati megosztás beállításainak megnyitásához Windows 7 vagy újabb verzióban nyissa meg a Vezérlőpultot -> Hálózat és az internet -> Hálózati és megosztási központ.


© Cloudwards.net

Most itt történik minden varázslat. Számos hálózattal kapcsolatos beállítás van jelen, többek között:

Hálózati adapter beállításai

Hálózati megosztás beállításai

Lehetőség új kapcsolatok beállítására

Varázslók hibaelhárítása

Az alapértelmezett megosztási beállítások módosítása

Míg a hálózati beállítások ugyanazon az úton vannak a Windows 7, 8 és 10 rendszeren, az alapértelmezett megosztási beállítások különböző sorrendben jelennek meg. Az alapértelmezett megosztási beállítások megváltoztatásához kattintson a Speciális megosztási beállítások elemre, amely a Hálózati és megosztási központban található.


© Cloudwards.net

Windows 7 esetén

A Windows 7 összes hálózati megosztási beállítását két fő kategóriába sorolják:

Nyilvános

Otthon vagy munka


© Cloudwards.net

Annak érdekében, hogy megtudja, melyik hálózati hely van hozzárendelve az aktuális hálózati kapcsolathoz, nézze meg az „Aktuális profil” pontot.

Ne feledje, hogy az itt megadott beállítások csak az aktuális profilra érvényesek, a többiekre nem. A különböző profilokra kattintva szerkesztheti a hálózati megosztás beállításait.

Legtöbbször az összes profilnak ugyanazok a hálózati megosztási beállításai vannak, a HomeGroup kapcsolatok kivételével, mivel az utóbbi csak otthoni vagy munkahelyi helyre érhető el..

Mivel az egyes hálózati beállításoknak más-más értékük van egy másik helyre, a Windows zökkenőmentesen módosíthatja a hálózati beállításokat önmagában, attól függően, hogy a felhasználó milyen hálózathoz kapcsolódik.

Ennek ellenére a felhasználók az alapértelmezett beállításokat is testreszabhatják.

Windows 8.x és 10 esetén

A Windows 8 és 10 speciális megosztási beállításai panelen két lehetőség áll rendelkezésre:

Vendég vagy nyilvános

Minden hálózat


© Cloudwards.net

A Privát lehetőség alatt három beállítás van:

Hálózati felfedezés: Lehetővé teszi a Windows számára, hogy más eszközöket és számítógépeket találjon, amelyek ugyanahhoz a hálózathoz kapcsolódnak

Fájl- és nyomtatómegosztás: A megosztott fájlokat és nyomtatókat láthatóvá teszi ugyanazon a hálózaton lévő többi számítógép számára

Otthoni csoportkapcsolatok: Lehetővé teszi a Windows számára az otthoni csoport beállításainak kezelését


© Cloudwards.net

A Network Discovery alatt szokatlan beállítás található, melynek címe: „Kapcsolja be a hálózathoz csatlakoztatott eszközök automatikus beállítását”.

Érdekes, mert a Microsoftnak nincs dokumentációja róla, és a funkciónak nincs hivatalos felhasználása. Ez a beállítás csak a Privát opció alatt érhető el, és alapértelmezés szerint engedélyezve van.

Míg egyes kutatók azt állítják, hogy ez befolyásolja a hálózati eszközök, például a külső merevlemezek, más PC-khez vagy útválasztókhoz történő kapcsolódásának módját, a Windows hivatalos magyarázata nélkül, azt javaslom, hogy hagyja ellenőrizve, mivel alapértelmezés szerint.

A Vendég és Nyilvános lehetőség alatt két lehetőség létezik, és csak a nyilvános hálózati kapcsolatokra vonatkoznak:

Hálózati felfedezés

Fájl- és nyomtatómegosztás

Az utolsó lehetőség, az „Összes hálózat” csoport minden hálózati kapcsolatra alkalmazandó, és magában foglalja a magán- és a nyilvános kapcsolatokat is.

Az összes hálózat alatt elérhető beállítások a következők:

Nyilvános mappák megosztása: Amikor ez az opció aktiválva van, ugyanazon hálózat vagy otthoni csoport felhasználói férhetnek hozzá a számítógép nyilvános mappáihoz

Média streaming: Ugyanazon hálózat felhasználói hozzáférhetnek képekhez, videókhoz és zenehez a számítógépen

Kapcsolatok megosztása: A fájlmegosztást 40, 56 vagy 128 bites titkosítással lehet aktiválni  

Jelszóval védett megosztás: Csak a megfelelő jelszóval rendelkező felhasználók férhetnek hozzá a megosztott erőforrásokhoz.


© Cloudwards.net

E beállítások kezelése közben fontos szem előtt tartani a biztonságot, mivel előfordulhat, hogy megoszt egy nyilvános mappát, amelyet jelszóval védeni kellett volna.

Fájlok megosztása a munkacsoporttal

Mint korábban említettem, egy munkacsoport ugyanahhoz a hálózathoz csatlakoztatott PC-kből és eszközökből áll, és segít megosztani a fájlokat és erőforrásokat, például a nyomtatókat és a külső merevlemezeket.

A fájlok és az erőforrások megosztása érdekében természetesen az összes számítógépet ugyanabba a munkacsoportba kell csatlakoztatni. Alapértelmezés szerint az összes Windows számítógép ugyanazt a „WORKGROUP” nevű munkacsoportot használja.

Mielőtt létrehozná egy, győződjön meg arról, hogy az azonos munkacsoporthoz csatlakoztatott számítógépeknek egyedi nevek vannak. Ha két vagy több, ugyanahhoz a munkacsoporthoz csatlakoztatott számítógép azonos névvel rendelkezik, problémák vagy konfliktusok merülhetnek fel.

Munkacsoporthoz történő csatlakozáshoz kövesse az alábbi lépéseket:

Lépjen a Sajátgép elemre, majd kattintson a „Tulajdonságok” elemre, vagy a Vezérlőpultra, és válassza a Rendszer lehetőséget

A „Számítógép neve, tartomány és munkacsoport beállításai” lehetőség alatt kattintson a „Beállítások módosítása” lehetőségre.  


© Cloudwards.net
Az új ablakban kattintson a „Hálózati azonosító” gombra

A „Tag” alatt válassza a Munkacsoport lehetőséget, és írja be a csatlakozni kívánt munkacsoport nevét

Ha a megadott munkacsoport neve aktuális, erõsítõ üzenet jelenik meg, és a Windows felszólítja a rendszer újraindítására

Profi tipp – Ha egy számítógép a Windows 8 vagy újabb otthoni kiadásán dolgozik, akkor nem tud csatlakozni egy munkacsoporthoz. A Network ID opció szürkén jelenik meg:


© Cloudwards.net

Hogyan lehet megosztani mappákat és fájlokat munkacsoporttal

Mielőtt bármit megosztana, ellenőrizze, hogy a hálózati felfedezés, a mappák és a nyomtatók megosztása, valamint a nyilvános mappák hozzáférése be van-e kapcsolva a Speciális megosztási beállítások alatt.

Most itt van, amit tennie kell:

Kattintson a jobb gombbal arra a mappára vagy fájlra, amelyet meg kell osztani, válassza a „Megosztás a” lehetőséget, majd kattintson a „Konkrét emberek” elemre.


© Cloudwards.net
A legördülő menüből válassza a „Mindenki” lehetőséget, majd kattintson az „Hozzáadás” elemre.


© Cloudwards.net
Most kattintson a Megosztás elemre, és kész

Hogyan lehet hozzáférni a megosztott fájlokhoz egy munkacsoporton

Lépjen a “Sajátgép” vagy a “Ez a számítógép” pontra, attól függően, hogy melyik Windows verziót használja, és válassza a “Hálózat” lehetőséget.

Ha az opció nem látható a főablakban, akkor azt a bal oldali legördülő panelen találhatja meg.


© Cloudwards.net

Ha a hálózati felfedezés és a fájlmegosztás nincs bekapcsolva, a tetején megjelenik egy felbukkanó ablak.


© Cloudwards.net

A hálózati felderítés és a fájlmegosztás bekapcsolása után az azonos munkacsoporthoz csatlakoztatott összes számítógépes rendszer és eszköz látható lesz. Vegye figyelembe, hogy az ugyanahhoz az internetkapcsolathoz csatlakoztatott összes eszköz látható lesz, de a fájlátvitel csak akkor lehetséges, ha ugyanabban a munkacsoportban vannak.

Munkacsoport elhagyása

A számítógép elhagyhatja a munkacsoportot, de bármikor, mindig csatlakoztatnia kell egy munkacsoporthoz.

A kilépéshez kövesse a munkacsoporthoz történő csatlakozás lépéseit, és egy új munkacsoporthoz való csatlakozás helyett írja be az alapértelmezett munkacsoportot – WORKGROUP

Fájlok megosztása az otthoni csoporttal

Mint korábban említettem, a Windows Home felhasználók nem tudnak csatlakozni különböző munkacsoportokhoz, de ez nem jelenti azt, hogy nincs mód arra, hogy csatlakozzanak a hálózat többi PC-jéhez. 

Az otthoni csoport célja a fájlok és nyomtatók megosztása az otthoni hálózaton. A házi csoportok nem működnek együtt sem üzleti, sem nyilvános hálózatokkal.

Házi csoport létrehozása a Windows rendszerben

A házcsoport létrehozásának folyamata ugyanaz a Windows 7, 8 és 10 esetén.

Jegyzet: A házcsoportokat nem lehet egyetlen operációs rendszerrel sem beállítani a Windows 7 előtt, munkacsoportokat választhat vagy közvetlen hálózati megosztást választhat, ha régebbi operációs rendszert használ.

És itt van, hogyan csinálod:

Lépjen a Vezérlőpultra -> Hálózat és az internet -> Otthoni csoport (a „Lásd még” alatt a jobb alsó sarokban található)


© Cloudwards.net
Ha ez az első alkalom, amikor otthoni csoportot hoz létre, a Windows értesíti Önt

Kattintson a ‘Házcsoport létrehozása’ elemre, és elindul egy új varázsló


© Cloudwards.net
Kattintson bármelyik alapértelmezett könyvtárra vagy nyomtatóra, amelyet meg kell osztani


© Cloudwards.net
A Windows automatikusan létrehozza a Homegroup jelszavát


© Cloudwards.net
Kattintson a Befejezés gombra

Profi tipp – Nem lehet egynél több otthoni csoportot létrehozni ugyanazon a hálózaton.

Ha egy otthoni csoport már jelen van, a Windows nem ad lehetőséget egy új létrehozására. Több otthoni csoport létrehozásának egyetlen módja a különféle hálózatokon keresztül történő létrehozás.

Például két Wifi-kapcsolatom van otthon, így mindegyikhez két otthoni csoportom lehet.

Hogyan csatlakozhat egy otthoni csoporthoz

Ha már létezik egy otthoni csoport a hálózaton, akkor a Windows értesíti a felhasználót, amikor a otthoni csoport lap megnyílik.

Csatlakozáshoz először derítse ki a házcsoport jelszavát, majd kattintson a Csatlakozás gombra. Írja be a jelszót, válassza ki az összes megosztandó erőforrást, majd kattintson az OK gombra.

A Homegroup jelszó megváltoztatása

Mint korábban említettük, a Windows automatikusan létrehoz egy Homegroup jelszót, de a Homegroup bármely számítógépe megváltoztathatja ezt az automatikusan létrehozott jelszót. De ha a jelszó megváltozik, minden részt vevő számítógépnek újra csatlakoznia kell a házcsoporthoz, és be kell írnia az új jelszót.

Egy otthoni csoport jelszavának megváltoztatása:

Lépjen a házcsoport vezérlőpultjára

Az „Egyéb otthoni csoportműveletek” alatt kattintson a „Jelszó módosítása” elemre, és egy varázsló nyílik meg


© Cloudwards.net
Írjon be egy új jelszót, vagy kattintson a ‘jelszó létrehozása’ gombra új véletlenszerű jelszó létrehozásához


© Cloudwards.net
A folyamat befejezéséhez kattintson a Befejezés gombra

Fájlok megosztása és elérése a Homegroup segítségével

Miután létrehozott egy otthoni csoportot egy hálózaton, az automatikusan hozzáférhető minden, a hálózathoz csatlakozó felhasználóhoz.

Természetesen jelszóra lesz szükségük a fájlok eléréséhez. Az otthoni csoporton keresztül az összes kiválasztott Windows könyvtár megosztható a felhasználókkal.


© Cloudwards.net

Hogyan lehet elhagyni egy otthoni csoportot

Lépjen a házcsoport vezérlőpultjára, és az „Egyéb otthoni csoportműveletek” alatt kattintson a „Hagyja el a házcsoportot” elemre és erősítse meg.


© Cloudwards.net

Fájlok megosztása a Sharing Wizard segítségével

A munkacsoportok és az otthoni csoportok révén a fájlok és mappák megoszthatókvá válnak a különböző számítógépes rendszerek felhasználóival, ugyanabba a hálózatba csatlakozva.

De mi van a különféle felhasználókkal, akik hozzáférnek a rendszerhez??

Amint azt a felhasználói fiókok tartalmazzák, különböző felhasználók hozzáférhetnek ugyanahhoz a számítógéphez különböző bejelentkezési hitelesítő adatokkal, és mindegyiküknek különböző szintű hozzáférése lesz.

A fájlok megosztására különféle felhasználói fiókokkal csak ugyanazokat a lépéseket kell követnünk, mint ahogyan a fájlokat munkacsoportban osztottuk meg.

Kattintson a jobb gombbal arra a mappára vagy fájlra, amelyet meg kell osztani, és válassza a „Megosztás a” lehetőséget

Válassza a „Konkrét emberek” lehetőséget, és új ablak nyílik meg

Menjen a legördülő menübe, és a rendszer összes többi felhasználói fiókja felsorolódik

Válassza ki azt, amelyhez hozzáférést kell biztosítani, és kattintson az ‘Add’ gombra.


© Cloudwards.net
Kattintson az Olvasás elemre a hozzáférési szint kiválasztásához

Kattintson a Megosztás gombra

A megosztás leállításához vagy törölje a nevet a megosztott listáról, vagy pedig teljesen leállítsa a mappák megosztását, kattintson a jobb egérgombbal a mappára, és válassza a „Megosztás meg” lehetőséget. -> Hagyja abba a megosztást.


© Cloudwards.net

Hálózati meghajtó leképezése

Miután szoftvermérnökként dolgoztam, a munkám fele a hálózati meghajtók feltérképezése volt. De a folyamat annyira egyszerűnek és bonyolultnak tűnik, hogy egyáltalán nem gondoltam, hogy személyi számítógépekhez is felhasználható.

Nos, kiderül, tudom!

Noha az egyes fájlok és mappák megosztása gyors, ez nem ideális megoldás, ha otthoni hálózaton tartózkodik pár számítógéppel, és folyamatosan adatokat szeretne kérni a többi számítógépről.

És pontosan ezért van jó ötlet a hálózati meghajtók feltérképezése! Miután egy hálózati meghajtót leképeztek, a rendszer ugyanúgy kezeli, mint egy helyi meghajtót.

Mivel egy meghajtót egynél több számítógép képes leképezni, a megosztott meghajtók közös erőforrássá válhatnak a hálózat több számítógépén.

A hálózati meghajtó leképezéséhez kövesse az alábbi lépéseket:

Lépjen a „Ez a számítógép” vagy a Sajátgép elemre (a Windows verziójától függően)

Érintse meg a tetején lévő „Számítógép” elemet

Kattintson a Térkép hálózati meghajtó elemre


© Cloudwards.net

Itt jön a trükkös rész.

A mappa nevét nem lehet közvetlenül itt írni, mert a Windowsnak tudnia kell, hogy melyik számítógépen található az adott hálózati mappa.

Éppen ezért a hálózati meghajtó leképezéséhez a következő formátumot kell használni:

\\ számítógépnév \ megosztott mappa neve

Tehát, ha a mappa média elnevezésű, és egy Admin2 névvel rendelkező számítógépen van, akkor az elérési út lesz

\\ Admin2 \ Media

Jelölje be a „Csatlakozás újra a bejelentkezéshez” jelölőnégyzetet. Ez az opció automatikusan leképezi a hálózati meghajtót, amikor a számítógépes rendszert újra bekapcsolják. Ha nem engedélyezi a hálózati meghajtó leképezését, akkor ezt a beállítást jelölje be.

Jelölje be a „Csatlakozás különböző hitelesítő adatokkal” jelölőnégyzetet, ha a hálózati mappát birtokló számítógépes rendszer eltérő bejelentkezési hitelesítő adatokat használ a gazdagéptől.


© Cloudwards.net

Ha a hitelesítő adatok felhasználói fiókhoz kapcsolódnak, akkor a felhasználónevet ebben a formátumban kell hozzáadni

Számítógép neve / felhasználónév

Tehát, ha a számítógép neve Admin2 és a felhasználónév ritika, akkor a következőképpen kell beírni:

Admin2 / Ritika

Kattintson az OK gombra, és a meghajtót leképezni kell

Az összes leképezett meghajtó most elérhető lesz a Sajátgép hálózati hely alatt

A nyomtatókat megoszthatja a PC-k között otthoni csoporton vagy hálózaton keresztül.

Noha mindkét módszer könnyen használható, a választott módszer a csatlakoztatott számítógépekre telepített operációs rendszerek típusától függ.

Ha az összes számítógép Windows 7 vagy újabb verzióval rendelkezik, akkor a nyomtató megosztható egy otthoni csoport létrehozásával. De ha még egyik számítógépnek a Windows 7-nél alacsonyabb verziója van, akkor a legjobb megoldás a nyomtató megosztása közvetlenül a hálózaton keresztül.

Profi tipp – Ha mindkettő lehetséges, mindig válassza az otthoni csoportot, mivel ez jelszóvédelmet nyújt.

Nyomtató megosztása a Homegroup segítségével:

A Vezérlőpulton lépjen a Kezdőlap beállításai ablakra -> Hálózati és rendszerbeállítások.

A ‘Homegroup’ opciónak a jobb alsó sarokban kell lennie.

Ha már létezik otthoni csoport, jelölje be a Nyomtató lehetőséget.

Ha nincs otthoni csoport, akkor térjen vissza az új otthoni csoport létrehozásának lépéseire


© Cloudwards.net

Nyomtató megosztása hálózaton keresztül:

Lépjen a Vezérlőpultra -> Hardver és hang -> Eszközök és nyomtatók

Az összes, a számítógéphez csatlakoztatott eszköznek a nyomtatóval együtt itt láthatónak kell lennie

Kattintson a jobb gombbal a megosztandó nyomtatóra, és válassza a Nyomtatási beállítások lehetőséget

Az új ablakban lépjen a Megosztás lapra és jelölje be a „Nyomtató megosztása” jelölőnégyzetet.

Adjon megosztási nevet a nyomtatónak és kattintson az OK gombra

A nyomtató megosztása hálózati vagy otthoni csoportban

Míg a hálózati nyomtatókat a nap folyamán sokat használták, hogy minden alkalmazottuk az íróasztalról tudjon nyomtatót használni, a helyzet most már teljesen megváltozott..

A vezeték nélküli eszközök világában élünk. Ha okostelefonokról megváltoztathatjuk a tévékészülék csatornáját, miért használna valaki vezetékes nyomtatót?

Ha ez a lehetőség rendelkezésre áll, mindig válassza a vezeték nélküli nyomtatót egy hálózaton megosztott nyomtatóval; és itt van miért:

A nyomtató megosztásakor az elsődleges nyomtatót és a számítógépet is be kell kapcsolni, hogy a hálózat többi számítógépe hozzáférhessen ehhez..

A nyomtatás meglehetősen lassú, mivel az adatokat először a megosztott számítógépre, majd a nyomtatóra küldi el.

Hiba és probléma elég gyakran felmerül.

A dokumentumok kinyomtatása nem lehetséges közvetlenül mobiltelefonról vagy táblagépről.

De természetesen, ha már van vezetékes nyomtatója otthon csatlakoztatva, akkor a megosztása közvetlenül a hálózat többi számítógépével sokkal megfizethetőbb lehetőség, mint egy új nyomtató vásárlása.

Összefoglalva…

Ezen útmutató útján szinte mindent megtudtunk a Windows megosztott meghajtókról, például:

Felhasználói fiókok

Munkacsoportok

Homegroups

Hálózati megosztás varázsló

Meghajtó leképezése

Valójában a megosztott meghajtók a Windows egyik legerősebb tulajdonsága, és ez az oka annak is, hogy sok legfontosabb informatikai vállalat továbbra is használja a Windows-ot az irodáiban. Fájlok és mappák megosztásakor, akár otthoni hálózaton is, ügyeljen arra, hogy a biztonság eleje és középpontja legyen.

Válasszon otthoni csoportokat, ahelyett, hogy bármit közvetlenül megosztana a hálózaton, mivel ez utóbbi jelszóvédelmet biztosít.

Egyébként bárki, aki ismeri a Wifi jelszavát, hozzáférhet a hálózaton megosztott fájlokhoz. Ezenkívül, ha van valami, amit kihagytam, feltétlenül értesítsen róla az alábbi megjegyzés szakaszban!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map