A felhő terminológiájának megértése: Mit jelent az IaaS, Paas és SaaS?

Ha felhőszolgáltatást keres, különféle rövidítéseket és szótárszókat talál, amelyeknek első pillantásra nincs értelme. A technológia egy gyorsan változó terület, és a marketingszakemberek hajlamosak új, feltűnő szavakkal állni egy termék vagy szolgáltatás leírására..

Fontos megérteni, mi az Ön igénye. Ugyanolyan fontos, hogy megértsük, pontosan mit kínálnak a felhőtechnika területén. A marketingszövegek és a technikai zsargon megnehezítheti a felhőben való navigációt, mint amilyennek lennie kell.

A Cloudwards.net webhelyen szakterületünk az, hogy a felhő technológiáit és szolgáltatásait könnyen érthetővé tegyük. A felhő terminológiájának megértéséhez nem kell Ph.D.-re – itt jönünk be.

Ma megvizsgálunk néhány általános felhőterminológiát, amely segít megérteni, hogy mit jelent, és hogy ezek a szolgáltatások milyen előnyökkel járhatnak Önnek. Megvizsgáljuk azt is, hogy a felhőtechnológia hogyan változtatta meg eszközünket otthon és az irodában.

Munkavégzés megváltoztatása


© jiminthesun

A felhőalapú számítástechnika megjelenése előtt a vállalkozásoknak meg kellett vásárolniuk saját szervereiket. IT szervre volt szükségük ezeknek a szervereknek a kezeléséhez, naprakészen tartása és biztonságossá tétele érdekében, valamint technikai támogatás nyújtása a felhasználók számára. Az adatokat gyakran másolatlanul készítették el helyszínen, szalagra másolva és teherautókkal vagy kisteherautókkal továbbítva.

Az indítási költségek magasabbak voltak, ezért nagy beruházást kellett elvégezni. A kiszolgálókat gyakran alulhasználták, pénzt és energiát pazaroltak. Most, valami hasonlóként az Infrastruktúra-szolgáltatásként, az üzleti vállalkozás elindításához nincs szüksége bankokra a kiszolgálók bankjaira: minden, ami gondoskodik.

Manapság infrastruktúrát bérel egy harmadik féltől, és csak azért fizet, amit igényel és felhasznál. Az IaaS szolgáltatók gondoskodnak a kiszolgálók futtatásának hardveréről és logisztikájáról, lehetővé téve ezzel az üzleti vállalkozás szükség szerinti méretezését.

Ahogy a felhőalapú számítástechnika egyre népszerűbbé vált, a szolgáltatásokra és termékekre új kifejezések születtek. Sok szempontból ugyanaz a táj – továbbra is személyi számítógépeinket használjuk erősebb szerverhez való hozzáféréshez az interneten -, de megváltozott az a mód, ahogyan eszközöinket adataink elérésére használjuk.

A terminológia

A legfontosabb kifejezések, amelyekkel felhőalapú számítástechnikával találkoznak, a következők:

 • IaaS, infrastruktúra-mint szolgáltatás
 • PaaS, Platform-mint-szolgáltatás
 • SaaS, szoftver-szolgáltatásként
 • UCaaS, Unified-Communications-as-a-Service
 • GaaS, játék-szolgáltatásként

Ezek a kifejezések zavarónak tűnhetnek, de a gyakorlatban valójában elég egyszerűek. Több példát mutatok be, amelyek konkrét képet adnak arról, hogy mit jelent az egyes kifejezések.

IaaS (infrastruktúra-mint szolgáltatásként)

Az IaaS egyszerűen egy felhőalapú szolgáltatás, amely lehetővé teszi egy személynek vagy szervezetnek infrastruktúra, például szerverek, hálózati eszközök és adattárolók bérlését. Alapvetően az IaaS egy virtuális adatközpont.

A drága hardverek vásárlása és karbantartása helyett a felhasználók kölcsönözhetnek egy szükséges IaaS szolgáltatótól, például az Amazon Web Services-től (az egyik ilyen szolgáltatás a Gleccser. További részletek az Amazon Glacier öt cikkben találhatók.) Az IaaS szolgáltató az összes fizikai hardvert birtokolja, és gondoskodik az adatközpont működtetésével kapcsolatos karbantartásról és költségekről.

Számos előnye van annak, ha az IaaS-t használja a saját hardver vásárlása helyett:

 • Skálázhatóság. A vállalkozás növekedésével további erőforrásokat adhat hozzá, amikor szüksége van rájuk
 • Redundancia. Az IaaS szolgáltatók több rendszert működtetnek a leállások elkerülése érdekében. Hardverhiba esetén ezek a redundáns rendszerek úgy fogják üzemeltetni a szolgáltatásait, mintha semmi sem történt
 • Globális hozzáférés. Van fejlesztõk Tokióban, de az ügyfelek többsége az Egyesült Államokban van? Több kiszolgálót hozhat létre vállalkozása igényeinek megfelelően, mindenki számára biztosítva a hozzáférést

PaaS (Platform-mint-szolgáltatás)

A felhő terminológiájának megértése
© daibangchua18

A PaaS környezetet biztosít a fejlesztők számára a kód gyors írásához és telepítéséhez. A PaaS az IaaS tetejére épít, az operációs rendszert fejlesztési eszközökkel, adatbázis-motorokkal, elemzéssel és egyebekkel biztosítva.

A PaaS használatának fő előnye, hogy a fejlesztőknek nem kell telepíteniük, konfigurálniuk vagy frissíteniük az alapul szolgáló operációs rendszert vagy szoftvert, amelyen az alkalmazásuk futni fog. Egyszerűen munkához juthatnak a kódíráshoz, így kevesebb idő pazarlás a konfigurációra és pénzt takarít meg.

Vegyünk egy egyszerű példát: vállalkozásának olyan tartalomkezelő rendszerre (CMS) van szüksége, mint a WordPress. A WordPressnek általában olyan szoftverkötegre van szüksége, amely jellemzően megy:

 • Linux szerver
 • Apache / nginx webszerver
 • MySQL adatbázis
 • WordPress

Megtanulhatja mindezt saját maga konfigurálására és karbantartására, vagy bérelhet egy rendszergazdát, de miért pazarolja az értékes időt és pénzt? A PaaS szolgáltató igénybevételével a tartalomra vagy a termékre összpontosíthat, nem pedig az alatta lévő szoftverre.

SaaS (szoftver-szolgáltatásként szolgáltatás)

A felhő terminológiájának megértése
© arunabhdascomputing

A hagyományos szoftvermodellekhez általában licenc szükséges minden egyes felhasználói számítógéphez, és mivel a szoftvert helyben telepítették, a számítógép minden frissítése vagy problémája leállást és bevételkiesést okozhat..

A SaaS megszünteti a szoftver telepítésének szükségességét az egyes gépeken, biztonságos internetkapcsolaton keresztül történő biztosításával, anélkül, hogy az egyedi licencek vagy a hibás frissítések fejfájást okoznának. A szoftver frissítésekor a változások a szolgáltatás egészére vonatkoznak. A felhasználók bármilyen számítógépről hozzáférhetnek a szoftverhez, internet-kapcsolattal.

A SaaS szolgáltatók általában fizetési alapon működnek, kis havi díjat számítanak fel. Noha ez elsőként meglepőnek tűnhet, a SaaS számos előnyt kínál a hagyományos szoftvermodellhez képest. Szoftvere bármilyen eszközről elérhető, telepítés nélkül. A SaaS szolgáltatók automatikusan új frissítéseket vagy javításokat szállítanak. A vállalkozásoknak és a felhasználóknak már nem kell drága frissítéseket vásárolniuk, és a telepítés nehézségeivel kell foglalkozniuk. A hosszú távú költségek általában olcsóbbak, mint a licencek vásárlása, a szoftver házon belüli telepítése, frissítése vagy támogatása.

A SaaS értelme mind a felhasználók, mind a fejlesztők számára. Ha tetszik az a gondolat, hogy a szoftvert felhőbe helyezze, és hozzáférjen a készülékek legújabb verziójához, a múltban különféle SaaS-szolgáltatókat fedeztünk fel.

Az iparágtól függetlenül nagy esélye van arra, hogy áttérjen a régimódi asztali szoftverekről a felhőalapú szolgáltatásokra. Jó példa a legjobb könyvelőszoftver-szolgáltatóink, amelyek lehetővé teszik, hogy könyveit bármilyen eszközről, például mobiltelefonokról vagy táblagépekről készítse el.

További példák az ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM) eszközök, amelyek kötelezőek minden olyan vállalkozás számára, amely termékeket vagy szolgáltatásokat értékesít. A felhőalapú CRM használatával vállalkozásai központosíthatják és kezelhetik a naptárakat, a feladatkezelést, a hirdetési kampányokat, az e-mail listákat és a konverziós eszközöket. Kutattuk a kisvállalkozások számára a legmegfizethetőbb CRM-eket, hogy megtalálja az igényeinek megfelelőt.

Az ilyen értékes információkhoz és eszközökhöz való hozzáférés lehetővé teszi, hogy bármilyen eszközről, bárhonnan a vállalkozás minden egyes aspektusának tetején maradhasson..

Együttműködés a SaaS segítségével

Mielőtt tovább lépnénk a következő ciklusra, nézzük meg az SaaS üzleti vállalkozás használatának egyik legnagyobb előnyeit – az együttműködést.

Ha a számítógépére telepített hagyományos szoftvert használ, akkor a munka menti a készüléken. Másolhatja egy mappába, és megoszthatja a Dropboxon vagy a Google Drive-on, de ehhez az ön részéről szándékos, kézi művelet szükséges. A dokumentumok létrehozása és szerkesztése csapatként könnyebb és gyorsabb, ha a szoftvert az együttműködés szem előtt tartásával tervezik.

Könnyen megtalálhatja vállalkozása számára a megfelelő szoftvercsomagot, ha a Cloudwards.net itt található szakértőkre támaszkodik, tehát hadd mutassam meg, hogy az Ön vállalkozása hogyan profitálhat a felhőalapú tárolásból és együttműködésből..

A legjobb felhőalapú együttműködési eszközöket kerekítettük fel, amelyek segítik vállalkozása maximális termelékenységét és kiküszöbölik a felesleges aggályokat. Ne pazarolja az értékes időt e-mailekben vagy szétszórt üzenetküldő alkalmazásokban való keresésre, telefonhívásokra és hangpostákra támaszkodva, vagy a fájlok verziózásával és biztonsági másolataival foglalkozva. Vigye a szoftvert a felhőbe, és összpontosítson a fontos munkára – megkönnyítjük az Ön számára.

UCaaS (Unified-Communications-as-a-Service)

Az UCaaS az egyik a kevésbé ismert és látszólag homályos felhő betűszó. Komplexnek hangzik, de lényegében az összes kommunikációt tárolja a felhőben. Ez nem csupán az azonnali üzenetküldés vagy a Skype, bár az UCaaS szolgáltatók lehetővé teszik az Ön vállalkozásának, hogy az összes kommunikációs eszközét a felhőben tárolja, és több eszközről elérje őket bármilyen távolságon keresztül.

A felhőalapú telefonrendszer zökkenőmentesen integrálható a már használt eszközökkel. Az olyan szolgáltatók, mint a Vonage, lehetővé teszik az összes kommunikációs és üzleti eszköz, például a Salesforce CRM, a G Suite, a Microsoft Dynamics és más alkalmazások integrálását..

Ha a call center felhőben van, és a már használt eszközökkel integrálva van, akkor a telefonrendszer helyett a vállalkozásra koncentrálhat. A call center és a hardver karbantartása drága. A telefon rendszer felhőbe helyezése lehetővé teszi az erőforrások megosztását az irodák vagy az alkalmazottak között anélkül, hogy aggódnának a rendszer megfigyelése vagy a karbantartás elvégzése miatt.

GaaS (Szerencsejáték-szolgáltatásként)

felhőszolgáltatások játékosok számára
© Sürgősségi bennfentes

Amikor az év elején a felhő jövőjét fedtük le, a GaaS volt az egyik témánk, amelyet megérintettünk. Bár eleinte meglepőnek tűnhet, ez egy gyorsan fejlődő technológia, amelyet olyan vállalatok támogatnak, mint az NVIDIA.

A GaaS legnagyobb előnye, hogy gondtalan. Nem kell aggódnia a javítások, a frissítések, a digitális letöltések, a játékok telepítése, vagy akár az összes ringató hardver miatt..

Hallotta ezt a jogot: nincs telepítés vagy hardver. Mennyire bosszantó a játék megvásárlása, és órákat várni a letöltésre, telepítésre és frissítésre? A játékok manapság hatalmas fájlok, és a javítások is meglepően nagyok lehetnek. A GaaS segítségével a játék egy hatalmas felhőkiszolgálón fut. A javításokat vagy a frissítéseket az összes felhasználó kiszolgálja a szerverre, így nincs szükség a lejátszók letöltésére és telepítésére.

A játékokat optimalizálhatjuk a futtatott szerver hardveréhez, így jobb teljesítményt, jobb grafikát és jobb játékot biztosítunk mindenki számára. Ez a felhőalapú játékok következő előnyeire vezet: mindegyik eszközön játszhatunk. A PC-k, a Mac-ek, a táblagépek, az okostelefonok vagy más alacsony fogyasztású eszközök mindegyike felhasználható játékra, mivel az összes feldolgozás egy nagy távoli szerveren zajlik.

A GaaS használatával nem kell aggódnia, hogy drága, csúcsminőségű asztali számítógépet vásároljon vagy korszerűsítse az alkatrészeit. Ugyanazt a játékélményt kaphatja táblagéppel vagy telefonnal és kedvenc vezérlőjével, bárhonnan, internetkapcsolattal.

Még mindig növekvő iparág, de a múltban lefedtük a játékosok öt legfontosabb felhőalapú szolgáltatását, és folyamatosan ellenőrizzük a legfrissebb híreket a GaaS-ről.

Hibrid felhőszolgáltatások

Fedeztük fel, hogy a felhő hogyan változtatta meg munkamódszereinket, és felszámoltuk a marketing szóvivőjét. A felhő-szolgáltatók gyakran különböző szolgáltatásokat kínálnak, beleértve az IaaS, PaaS és SaaS szolgáltatásokat. Ezek a hibrid felhő szolgáltatók kiválóan alkalmasak a sokféle igényű vállalkozások számára. Összeállítottuk a tíz legfontosabb hibrid felhőmegoldás-szolgáltató listáját, hogy segítsen megtalálni az Ön igényeinek megfelelő egyezést.

A legjobb példa erre az Amazon Web Services, amely több mint 70 különféle felhőszolgáltatást kínál a világ különböző zónáiban.

Ha Ön induló vagy kisvállalkozás, szinte lehetetlen egy földgömböt átfogó infrastruktúrát felépíteni a semmiből. Ha olyan szolgáltatót használ, mint az AWS, akkor exponenciális ütemben növekedhet és hozzáférhet erőforrásokhoz, amire szüksége van. A felhőalapú szolgáltatások, mint például az IaaS vagy a PaaS, kihasználása a legjobb lépés, amelyet vállalkozásának a földre való felszabadítása érdekében a bank megszakítása nélkül tehet meg..

Habozás

A felhőbe való áthelyezés leggyakoribb problémája a biztonság, és a Cloudwards.net webhelyen megértjük, miért. Az Ön adatai értékesek. Az Ön adatai kulcsfontosságúak vállalkozása szempontjából, és lépéseket kell tennie a biztonság érdekében.

A Cloudwards.net elkötelezett amellett, hogy segíti olvasóinkat a felhőalapú szolgáltatások előnyeinek és kockázatainak megértésében. Fedeztük fel a felhőalapú tárolás első tíz fő kockázatát. Azt is fedeztük, hogy mit kell tudni a felhő biztonságáról.

Fedeztük fel az előnyöket és más tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni, ha kíváncsi, hogy vállalkozását felhőbe kellene helyeznie. Szemünk szerint a felhő használatának előnyei meghaladják a kockázatokat – mindaddig, amíg előzetesen ismeri őket, és megteszi a megfelelő lépéseket az online biztonság érdekében.

Következtetés

Gyakran tréfálnak, hogy senki sem tudja, mi a felhő valójában. Könnyű belátni, hogy miért mindig készülnek új rövidítések, új szolgáltatások vagy termékek jönnek létre. A technológia a megvilágítás sebességével mozog, és folyamatosan változik, de a Cloudwards.net itt áll azért, hogy minden olvasó számára a felhőt megtisztítsa.

Felvázoltuk azokat a változásokat, amelyeket a felhőalapú számítástechnika hozott a tech világba, és elmagyaráztuk a szóban forgó zsargon jelentését. Miután elkerülte a szójelzéseket, könnyű belátni, hogy miként profitálhat a felhőalapú megoldásokból, akár otthoni felhasználó, akár növekvő vállalkozás. A felhő pénzt és időt takarít meg, növeli a termelékenységet, és a napi munka befejezése után lehetővé teszi, hogy lazítson kedvenc televízióján, filmein vagy játékán.

Mint mindig, ha bármilyen kérdése vagy észrevétele van, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, alul hagyva egy megjegyzést. Köszönöm hogy elolvastad.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map