A Cloudwards.net biztonsági mentési és tárolási stratégiája 2017

Új év, új biztonsági mentési stratégia: számomra 2017 az az év, amikor minden eddiginél jobban dolgozom fotó- és videofájlokkal, tehát sokkal több helyre lesz szükségem, mint valaha a tárolásukhoz..


Tárolásuk mellett egy új biztonsági mentési stratégiára is szükségem van az új típusú fájlokhoz. Szoktam, hogy több gigabájtot kell biztonsági másolatot készíteni, de most olyan terabájt adatot keresek, amelyet védeni kell az elvesztés ellen.

Mint el tudod képzelni, ezek bármelyikének elvesztése katasztrófa lenne számomra és a vállalkozásom számára, ezért új biztonsági szintre állítom a biztonsági mentési stratégiámat, számos megoldással, mind hardverrel, mind szoftverrel.

Jelenleg az összes fájlt két 4 TB-os merevlemezen tárolom, ami soknak tűnhet, amíg el nem kezd videofelvételt készíteni és nagy felbontású képeket készíteni. Most már olyan őrültek meg, mint őrültek, és a lehető leghamarabb cserélnem kell őket. Ezen felül egyre inkább a 4K felé haladok, tehát jövőbiztosságra van szükség.

Az alábbiakban megtalálja a pontos stratégiámat, és ott van egy videó, ahol mélyebben elmagyarázom néhány választásomat.

1. Hardver

A merevlemez-csere, amelyet választottam, hét 8TB Seagate Archive merevlemez, összesen 56TB tárhelyre. Most, mivel a biztonsági mentési stratégiám részeként RAID-t és NAS-t állítunk fel, nem fogom mindezt felhasználni, sőt, a RAID miatt el is veszítek egy részét, de meg kell tartania engem a belátható jövőbe.

Azért kerestem a Seagate Archive-t, mert ez a gyártó nagy költség-haszon arányt kínál; ők jó hajtások, és mindegyiknek mintegy 300 dollárért sikerült beszereznem őket. Áraik viszont vadul változhatnak, tehát ügyeljen arra, hogy tartsa szemmel az Amazon oldalt, mivel az írás idején 225 dollár körül vannak (óh!).

Mivel nincs olyan számítógépes tok, amely hét HDD-hez belefér, a TerraMaster D5-300-at fogom használni, amely lényegében csak egy állvány, amelybe öt új merevlemezomat feltehetem. A TerraMaster iránti igény miatt az az oka, hogy nagyszerű adatátviteli sebességet kínál, részben az USB 3.0 csatlakozónak köszönhetően, amelyre szükségem lesz a videó szerkesztésekor.

Ha nincs tárolóhely, nézzük meg, hogy milyen biztonsági mentési megoldást szeretnék használni. Korábban már említettem a RAID-et, de mielőtt erre kerülnék, szeretnék beszélni a Synology NAS-ról, amelyet használni fogok.

A NAS két okból remekül működik: egyrészről, mivel csatlakoznak az internethez, biztonsági másolat-szolgáltató helyett egyet is használhat, és kivághat legalább egy havi számlát. Másrészt kiváló biztonsági másolatként szolgálnak a biztonsági mentéshez, így könnyedén pihenhet, tudva, hogy az összes beállított redundáció az adatok biztonságát meg fogja őrizni, bármi is előfordulhat..

A redundancia beállításához a fennmaradó két merevlemezt csatlakoztatom a NAS-hez, amely viszont csatlakozik az öt Seagate HDD-hez, amelyek a Synology Hybrid RAID-t használják. Ez röviden azt jelenti, hogy ha az egyik meghajtó meghibásodik, a másik négy képes lesz felvenni a lazítást. A RAID működéséről bővebben a Synology DiskStationről szól ez a bejegyzés.

Tehát összefoglalva: a számítógépemet öt merevlemez-meghajtóval és a RAID 5-rel telepítve csatlakoztatom a TerraMaster-hez, így egy korlátozott biztonsági másolatot kapok nekem. Ezt, minden más eszközommal együtt, ezután csatlakoztatom a NAS-hez, amelynek két HDD van, plusz a beépített tároló, amely egy másik korlátozott biztonsági rétegként szolgál. Ez megadná az összes szükséges tárhelyet, bár kissé aggódok az adatátviteli sebesség miatt, kivéve, ha átváltom a RAID 0-ra, ami viszont nem adna puffert.

Néhány nehéz döntést meg kell hozni, de biztos vagyok benne, hogy a RAID 5-rel választottam a megfelelő stratégiát, mivel ez nagyon hasznosnak bizonyul együtt dolgozni. Ez lehetővé teszi számomra, hogy a munkaállomástól a laptopomra válthassak, anélkül, hogy aggódnom kellene arról, hogy hol tartom az összes létrehozott fájlt. Ugyanakkor tisztességes első védelmi vonalat építettem ki az adatvesztés ellen.

Annak ellenére, hogy felhőszolgáltatásokon keresztül felállítom egy második sort is, amely védi ezt a hálózatot, ha bármi megsemmisíti az egész rendszert egyszerre.

2. Szoftver

Mivel a RAID és a NAS műszakilag nem teljes biztonsági mentési megoldás, azt javaslom, hogy mindig támaszkodjon valamilyen felhőalapú szolgáltatásra, hogy megbizonyosodjon arról, hogy teljes adata biztonságban van-e. Egyetlen áramkimaradás – és megborzongtam a gondolatomatól – megsemmisítheti az általam leírt teljes édes beállítást, és nemcsak az, hogy sok pénz elfogyna, az én vállalkozásom soha nem térhet fel az adatvesztésből..

A fenti telepítés során a TerraMaster-ről közvetlenül biztonsági másolatot készíthetek a legtöbb felhőszolgáltatással, de kevés közülük engedi, hogy biztonsági másolatot készítsek a NAS-ről (a CrashPlan kivételével, a helyzettől függően). Mindazonáltal, teljes kapacitással a TerraMaster 32TB-t fog tárolni (egy merevlemez van fenntartva a RAID számára), így egyes szolgáltatók még a verseny indulása előtt vannak..

A helyzetemre úgy érzem, hogy a Backblaze a legjobb választásom, mert korlátlan biztonsági mentést kínál, lehetővé téve, hogy egy egész idő alatt az egész rendetlenséget kiszámoljam a szerverükre. Szeretem a Backblaze árát, a könnyű használatot és a biztonságot is, tehát egy biztonsági mentésemmel egyidejűleg tudok gondoskodni. Nem mintha a Backblaze-nek legmegfelelőbben kell lennie az Ön számára: némelyikkel körülnézve megtalálhatja az Ön igényeinek leginkább megfelelő biztonsági mentési megoldást is..

Ennek elkerülése érdekében továbbra is gondot kell fordítanom, hogy ezek a különféle eszközök és kiegészítők beszéljenek egymással, így átválthatom az eszközöket, de még mindig dolgozhatom ugyanazon a fájlon, mint amilyet soha nem költöztem.

A Sync.com az én rendszeres szolgáltatásaim ilyen fajta dolgokhoz, és nem látom indokom változtatni, mivel úgy érzem, hogy kiváló árat, villámgyors szinkronizációkat és nulla tudásbiztonságot jelent, ami azt jelenti, hogy senki sem fogja tudni elérni az adataimat, kivéve, ha megengedom nekik. A Sync.com-nal párhuzamosan a pCloud-ot is használom, főleg azért, mert van egy nagyszerű mobilalkalmazása, amelyre szükségem van, ha utazom, és nem tudom használni a laptopomat.

Ez a két szolgáltatás megakadályozza, hogy vadonatúj merevlemezeim túl gyorsan megteljenek, mivel csak bármit eltehetek, ami nem hatalmas videofájl, bárhová és bármikor azonnali hozzáférést biztosíthatok..

Az összes új hardver és a három felhőalapú biztonsági mentési és tárolási szolgáltató között nemcsak az összes új fájlt tárolhatom, amelyeket létrehozni fogok, hanem biztonságosak is az interferenciától, és bármikor hozzáférhetek hozzájuk. bárhol akarok.

Ha bármilyen kérdése van, tudassa velem az alábbi megjegyzésekben, köszönöm az olvasást.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map