Safari Review – Az Apple szokásos böngészője – Frissítve 2020

Safari Review

A Safari az Apple beépített böngészője mind a Mac, mind az iOS számára, és jóllehet, mint bármely szokásos böngésző. Javasoljuk, hogy elsősorban egy jobb alternatívát töltsön le, mivel a Safari teljes ismertetőjében olvashat.


A legjobb böngésző-vélemények

A Safari az Apple szabadalmaztatott böngészője, és az alapértelmezett opcióként szolgált az internet eléréséhez a vállalat összes eszközén, annak 2003-as megjelenése óta. Ez a Safari böngésző áttekintés megkönnyíti Önt, hogy érdemes-e ragaszkodni a böngészőhöz, vagy ha jobban teljesít. valami más letöltése, például a Chrome vagy a Firefox (olvassa el a Firefox áttekintésünket).

A Safari böngésző már régóta működik, de még mindig hiányzik a benne szereplő funkciók. Az alapok természetesen ott vannak, de erről szól. A felület szintén nehézkes, így a böngésző használata kissé fájdalmas. Ennek ellenére kiváló teljesítményt nyújt, és az Apple meglepően tiszta eredményeket képvisel a magánélet területén, összehasonlítva más technológiai óriásokkal.

Sajnos a Safari csak MacOS és iOS rendszereken érhető el. A böngésző Windows-kompatibilis verziója létezett, de 2012-ben megszűnt. A teszteléshez az Mac OS X 10.13.6 (High Sierra) rendszert futtató MacBook-ot és az iOS 12.3-at futtató iPhone-t használtuk..

erősségek & Hiányosságok

Alternatívák a Safari-hoz

Jellemzők

Ahelyett, hogy közvetlenül a böngészőn keresztül szinkronizálná, a Safari adatai szerepelnek az OS X és iOS rendszeren elérhető szokásos iCloud szinkronizálásban. Sajnos azonban a böngészési előzményeket és a könyvjelzőket csak ezzel a funkcióval szinkronizálhatja. 

A legtöbb más böngésző lehetővé teszi további elemek, például a beállítások és a jelenleg nyitott lapok szinkronizálását. A jelszavakat sem tárolja, vagy nem szinkronizálja magával a Safarival, mivel erre az Apple KeyChain szoftverén keresztül kerül sor..

Jellemzők a Mac rendszeren

Nem sok a mondanivaló a Mac Safari szolgáltatásaival kapcsolatban. Bár ugyanaz mondható el sok más böngészőről, általában pótolják ezt, mivel kiegészítő funkciókkal teli, gazdag kiterjesztésű könyvtárakat kínálnak. Noha vannak bizonyos kiegészítők a Safari számára, a választás hihetetlenül korlátozott, ami hatalmas hátrányt jelent egy olyan funkcióval rendelkező böngésző számára.

Safari-bővítmények

Ahelyett, hogy bármilyen keresőmotort hozzáadna, a Google-ra, a Bing-re, a Yahoo-ra és a DuckDuckGo-ra korlátozódik. Bár a választás minden bizonnyal rosszabb lehet, ez értelmetlen korlátozás.

Még rosszabb lesz, ha a testreszabást nézi, mivel a Safari nagyon kevés irányítást kínál az interfész megjelenése felett. Ez nem nagyon meglepő, mivel a felhasználók által a szoftverrel szembeni ellenőrzés szintjének korlátozása alapvető része annak, hogy az Apple megtervezi az összes terméket és szoftvert, és hogy nagyon szubjektív az, hogy ezt inkább egy nyitottabb megközelítés mellett részesíti-e, vagy sem.

Az egyik nagyon praktikus szolgáltatás, különösen a fejlesztők számára, az iOS emulációjának lehetősége a böngészőben. Ez lényegében álcázza a Mac-et iOS-eszközként, és hozzáférést biztosít olyan webhelyekhez vagy szolgáltatásokhoz, amelyek vagy sokkal jobban működnek a mobilon, vagy kizárólag a mobil eszközökön állnak rendelkezésre..

Funkciók iOS rendszeren

A Safari a szolgáltatások szempontjából kissé jobb árakat mutat, ha iOS verziójára vonatkozik. Először: ha offline hozzáférésre van szüksége egy webhelyhez, vagy egyszerűen csak emlékezni szeretne egy cikkre később, elmentheti a weboldalt az olvasási listájába..

Bármely weboldalról PDF-fájlt is létrehozhat, és az átalakítás valóban meglepően jó, messze meghaladja a Braveét (olvassa el a Brave áttekintésünket), amely ezt a funkciót is kínálja..

Safari-iOSPDFConversion

Lehetőség van egy weboldal asztali verziójának igénylésére, de más mobil böngészőkkel, például az Opera (lásd az Opera áttekintésünket) ellentétben a beállítás nem tartós. Ez azt jelenti, hogy ha inkább az asztali webhelyeket részesíti előnyben, mint a szokásos mobil webhelyeket, akkor minden látogatott oldalra rá kell kattintania erre a kérésre.

Sajnos ugyanarra a négy keresőmotorra korlátozódik, mint a Mac-en: a Google, a Yahoo, a Bing és a DuckDuckGo. Mint fentebb említettük, ezek nem szörnyű lehetőségek, de manapság minden korosztály számára hozzáadni kell a kívánt keresőmotort..

Safari-iOSSearchEngines

Telepíthet olyan tartalomblokkolókat is, amelyek kiterjesztések, amelyek blokkolják többek között a weboldal különféle elemeit, például a hirdetéseket, az előugró ablakokat, a HTTP kapcsolatokat és az adott CSS-t. Ez nagyszerű, mert sok más iOS böngésző, például a Chrome (olvassa el a Chrome áttekintésünket), nem képes telepíteni a blokkolókat vagy más biztonsági bővítményeket a platformon.

Safari-iOSContentBlockers

Egyszerű használat

A Safari felülete megfelelő, de annak ellenére, hogy nagyon kevés funkciója akadályozza meg a felhasználói felületet, még mindig kissé nehézkes és nehézkesnek tűnik a használata, mind Mac, mind iOS rendszeren.

Könnyű használat Mac rendszeren

Maga az alap felhasználói felület meglehetősen szabványos, a címsorral és a navigációs vezérlőkkel a tetején, majd az alsó lapokkal. A fülsáv rejtett marad, amikor csak egy fül van nyitva. Úgy találtuk, hogy ez zavaró és felesleges, mivel gyakran nem tudja, hogy véletlenül letiltotta-e a fülsávot, vagy bezárta-e az összes fület,.

Safari-TabScrolling

Semmilyen módon nem minden rossz, mivel a Mac lapok kezelése egyszerű, de megbízható. Miután megnyitott egy csomó lapot, a Safari lehetővé teszi, hogy végiggördítse őket, és ne végtelenül minimalizálja őket. Itt található a lap áttekintése is, amely mindegyik lapot nagyobb méretű lapként mutatja be, így még könnyebben megtalálhatja a kívánt lapot. Ezenkívül elnémíthatja és rögzítheti az egyes lapokat is.

Safari-TabOverview

Könnyű használat iOS rendszeren

A Safari felhasználói felülete az iOS rendszeren még ritkább, mint a Mac esetén. A címsor a képernyő tetején található, alul pedig a navigációs vezérlők, a fül menü, a megosztás menü és az olvasási lista parancsikonjai találhatóak. Meglehetősen zavaróan a megosztás menü tartalmaz néhány egyéb funkciót is, például a PDF konvertálást és az asztali módot.

Safari-iOSShareMenu

A fülmenü nagyon bosszantó kezelni. A nyitott lapok tiszta bemutatása helyett úgy tűnik, hogy inspirációt vesz fel egy kártyacsomagból, és szögben megmutatja őket. Ez azt jelenti, hogy a lapok felső részét csak a menüből láthatja, a legfrissebb lap kivételével, így egy adott webhely megtalálása jelentősen nehezebbé válik..

Safari-iOSTabMenu

Ezenkívül az összes beállítás a böngészőn kívül található. A hozzáféréshez be kell lépnie iPhone vagy iPad beállítási alkalmazásába. Ez egy szándékos szabvány, amelyet az Apple bátorítani akar az iOS-alkalmazásokhoz, de a legtöbb böngésző továbbra is megőrzi a beállításokat maga a böngészőben, ami lehetővé teszi azok gyorsabb elérését..

Safari-iOSSettings

Teljesítmény

A Safari teljesítménye kiváló minden fiókban. Hihetetlenül gyors az iOS rendszeren, valójában gyorsabb, mint a legtöbb böngészőnél. A Mac rendszeren azonban egy kicsit lassabb, elmarad a Chrome, a Firefox és a Vivaldi kedveltől (olvassa el a Vivaldi áttekintésünket).

A sebesség azonban továbbra is jó, csak nem a leggyorsabb. A RAM-fogyasztás szintén alacsony, különösen a Chrome és más Chromium alapú böngészőkkel összehasonlítva (olvassa el a Chromium áttekintését).

Biztonság

Sok más böngészőhöz hasonlóan a Safari a Google Biztonságos Böngészést is használja a rosszindulatú webhelyek blokkolásához, megvédve a felhasználókat a rosszindulatú programoktól és az adathalász rendszerektől. Bekapcsolhatja a JavaScript blokkolását, és az előugró ablakok blokkolója alapértelmezés szerint engedélyezve van. Ennek ellenére érdemes megnézni a legjobb felbukkanó blokkolóinkat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a lehető legjobban védett vagy-e.

Safari-Biztonsági

Nincs benne hirdetésgátló, de van néhány lehetőség az alkalmazásboltban. Sajnos, ahogy korábban említettük, a Safari kiterjesztések sokkal ritkábban választhatók meg, mint más főbb böngészők, ami azt jelenti, hogy szokásosnál korlátozottabb vagy, amikor hirdetés-blokkolót választ..

Bár a HTTPS-n keresztüli csatlakozáskor az URL mellett van egy lakat szimbólum, ennek hiányában csak annyit kell közölni, hogy a kapcsolat nem biztonságos. Ez kevésbé ideális, mivel a felhasználók könnyen figyelmen kívül hagyhatják azt a tényt, hogy nincs laka, és így semmiképpen sem veszik észre sebezhetőségüket.

Safari-HTTPSPadlock

A Safari frissítési gyakorisága szintén szörnyű, mivel az új kiadások általában az OS X frissítéseihez vannak kötve. Még a kisebb biztonsági javítások is ritkák, mivel a Safari minden hónapban átlagosan csak egyet kap, ami szörnyen lassú. Így a felhasználók kiberbűnözőknek vannak kitéve, akiknek sok idejük van arra, hogy felfedezzék a böngésző gyengeségeit, amelyeket ki tudnak használni.

Mindez azt jelenti, hogy a Safari nem tartozik a legbiztonságosabb böngészők közé, tehát ha a biztonságot érinti, azt javasoljuk, hogy valami hasonlót keressen a Puffinhez (olvassa el a Puffin áttekintésünket).

Magánélet

A Safari lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a beállításokon keresztül blokkolják a sütiket és nyomkövetőket, de ez egy egyszerű „be / ki” kapcsoló. Ideális esetben a böngészők lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy több ellenőrzést gyakorolhassanak a folyamat felett, különféle beállítások megadásával a különféle sütik és nyomkövetők számára.

Safari-PrivacySettings

A többi technológiai óriáshoz képest az Apple viszonylag érintetlen maradt a nagyobb adatvédelmi botrányok szempontjából. Sőt, még 2015-ben is sikerült jó PR-t szereznie, amikor megtagadta az FBI számára a titkosított telefonok feloldását..

Ennek ellenére adatvédelmi politikája messze nem ideális. Hosszú és kanyargós, valamint homályos annak szempontjából, hogy az egyes bekezdések melyik termékre vonatkoznak. Noha egyértelmű, hogy az Apple rengeteg információt gyűjt az Ön Apple-fiókján keresztül – például a nevét, IP-címét, fizikai címét és egyebeket -, ez nem feltétlenül kapcsolódik a Safari-hoz.

A keresési lekérdezéseket az Apple is összegyűjtheti, ám a vállalat állítása szerint ritkán társíthatók névhez vagy konkrét felhasználóhoz. Az Apple fenntartja a jogot arra is, hogy adatait harmadik felekkel megosztja számos különféle ok miatt, amelyek többsége elég homályos ahhoz, hogy szinte bármit lefedjen..

Noha az Apple természetesen nem olyan rossz, mint a Chrome kedvelői, továbbra is érdemes elolvasni a névtelen böngészési útmutatót, ha a Safari-t használja, tekintettel az adatvédelmi politikájának minden problémájára.

Az ítélet

Sokak számára a funkciók hiánya és az ügyetlen felhasználói élmény miatt a Safari a közepes beépített böngészők táborában található, a Microsoft Edge kedvelőivel együtt (olvassa el az Edge áttekintésünket). Ennek ellenére az Apple jobban teljesít, mint a Microsoft ebben a tekintetben, mivel a Safari teljesítménye legalább a legkiválóbb.

Noha a Safari biztonsága és magánélete természetesen nem szörnyű, ők sem különösebben nagyok. Ezekben a kategóriákban nagy problémát jelent az ad-blokkolók kis választéka és különösen az subpar adatvédelmi nyilatkozatok.

A fejjel felfelé a Safari nagy teljesítményt ért el, amely területén nagy sebességet mutat mind az iOS, mind az asztali számítógépeken, alacsony RAM felhasználással párosítva..

Mit gondolsz Safariról? Egyetért-e azzal, hogy a felhasználói élmény nehézkes, és hogy a szolgáltatások hiánya és a testreszabás súlyosan károsítja a böngészőt, tekintettel a kiegészítők korlátozott elérhetőségére? 

Másrészt, talán rajongója vagy az Apple minimalista és ellenőrzött megközelítésének a tervezésében, és nem lenne más lehetősége. Tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben! Köszönöm hogy elolvastad.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map