Microsoft Edge áttekintés – Egy továbbfejlesztett böngésző – Frissítve 2020

Microsoft Edge áttekintés

A Microsoft Edge nemrégiben teljes felújításon ment keresztül, és el kell mondanunk, hogy tetszik az, amit látunk. Jobb funkcionalitással rendelkezik, mint korábban, miközben ugyanolyan gyors. Az adatvédelmi kérdések azonban továbbra is fennállnak. A részletekért olvassa el a Microsoft Edge teljes áttekintését.

Slider1

Slider2

Slider3

Slider4

Slider5

Előző

Következő

A Microsoft Edge meghalt, éljen a Microsoft Edge. Noha a régi Edge régóta nem jutott bele a legjobb böngészők listájába, a Microsoft teljesen átalakította web böngészőjét azáltal, hogy a Chromiumra alapozta, amely tovább javította teljesítményét, kellemesebb felhasználói élményt hozott létre, és kinyitotta az ajtót a Chrome könyvtárához. bővítmények.

Olvassa tovább ezt a Microsoft Edge áttekintést, hogy többet megtudjon a társaság legutóbbi böngészési piacáról.

A Microsoft korábban a böngészőkkel kapcsolatos története enyhén szólva viharos. Bár az eredeti böngésző – az Internet Explorer – egyszer volt domináns, a 2000-es évek közepén elvesztette koronáját a Google Chrome-nak. Ezért nem hiányzik irónia, hogy a Microsoft úgy döntött, hogy rögzíti a Chromium keretén belüli reményeit, hogy újraélesztje érdeklődését küzdő böngészője iránt.. 

Letöltheti a Microsoft Edge alkalmazást Windows 7, Windows 8 / 8.1, Windows 10 és macOS rendszerekre. Ezenkívül a böngésző kompatibilis az Android 4.4 és újabb verziókkal, valamint az iOS 10.0 és újabb verziókkal. A felülvizsgálathoz egy Acer laptopot használtunk, amelyen Windows 10 futott, és egy iPhone-ot, amelyen iOS 12.3 fut.

erősségek & Hiányosságok

Alternatívák a Microsoft Edge-hez

Jellemzők

Az új Edge böngészőnek a Chromium keretrendszerbe való átállásából származó legnagyobb előnye (olvassa el a Chromium áttekintésünket) az, hogy most kompatibilis a Chrome hatalmas kiterjesztésű könyvtárával. Noha a Microsoft saját üzletét is működteti dedikált Edge kiegészítők számára, a Chrome webáruház törpevédett, amely több tízezer kiterjesztést tartalmaz..

Él-Extension-figyelmeztetés

Bár nem minden kiterjesztés fog működni az Edge-vel, a legtöbb, kivéve azokat, amelyek közvetlenül módosítják a felhasználói felületet. Ez azt jelenti, hogy felbecsülhetetlen értékű webes alkalmazások – mint például a jelszókezelő kiterjesztések, hirdetésblokkolók és biztonsági kiterjesztések – mind elérhetők a böngészőhöz, jelentősen kibővítve a potenciális új szolgáltatások listáját.

Él-Allow-bővítmények

Az Edge olyan szinkronizálási funkcióval is rendelkezik, amely hasonló a Chrome-hoz. Jelenleg a Microsoft-fiókjával szinkronizálhatja kedvenceit, beállításait, űrlaptartalmát és jelszavait. Noha még nem hajtották végre, a Microsoft azt is tervezi, hogy előzményeket, jelenleg nyitott lapokat, bővítményeket és gyűjteményeket ad hozzá a szinkronizálható elemek listájához..

Él-Sync

Egy másik hasonlóság a Chrome-val a helyi menü opciói. Bármelyik szöveget – és ami még fontosabb, a képeket – kiválaszthatja és jobb egérgombbal kattinthat, és kiválaszthatja a „keresés az interneten” lehetőséget, hogy azonnal elvégezze a szöveges vagy a fordított képkeresést a választott keresőmotorban. Alapértelmezés szerint ez a Bing, de megváltoztathatja Google-ra, Yahoo-ra vagy DuckDuckGo-ra.

Él-keresőprogramok

A legtöbb böngészőhöz hasonlóan, az Edgenek is van olvasási módja – úgynevezett „magával ragadó olvasó” -, amely mindent eltávolít a weboldalon szereplő szövegről, kivéve az olvasást.. 

Van egy „hangosan olvasás” funkció, amely veszi a kiemelt szöveget, és azt sejtette, hogy hangosan elolvassa. Ez nagyon jól működik az angol szövegeknél, de nem annyira más nyelveknél (egy kicsit emlékeztetve minket beszéd-szöveges szoftverre).

Él-Immersive-Reader

Mobil szolgáltatások

A Microsoft nemcsak új Edge-t hozott létre asztali, hanem Android és iOS-eszközökre is. Noha a mobiltelefonon nem található meg nagyon sok olyan szolgáltatás, amelyet még nem fedtek le, amikor az asztali verzióról beszéltünk, van néhány figyelemre méltó kivétel, amelyek kiemelkednek.

Az első a „NewsGuard” szolgáltatás. Ez egy adatbázis, amely elemzi a hírleveleket és értékeli azokat az észlelt megbízhatóság alapján. Amikor meglátogat egy hírportált, egy kis ikon jelenik meg a címsorban.

Él-Newsguard megbízható

A közismerten megbízható publikációknak – például a New York Times vagy a BBC News – zöld pajzs lesz, amely szerint „ez a webhely általában fenntartja az alapvető pontossági és elszámoltathatóságot”. 

Eközben más híroldalak, például az InfoWars, egy piros pajzsot tartalmaznak, amely szerint „óvatosan járjon el: ez a webhely általában nem tartja be az alapvető pontossági és elszámoltathatóságot”.

Él-Newsguard-Not-Megbízható

Egy másik nagyszerű mobil funkció a „lebegő videó” beállítás. Ezt nagyon szeretnénk látni más böngészőkben, például a Chrome vagy a Mozilla Firefox, és ez lehetővé teszi, hogy egy videót egyfajta „kép a képben” keretbe helyezze, hogy folyamatosan nézhesse, miközben más weboldalra lép. vagy a fülre.

Él-Úszó-Video

A Microsoft Edge saját fordítómotorjával – Bing Translator – beépített mobiltelefonnal érkezik. Ez nagyszerű, ha gyakran látogat olyan webhelyeket, amelyek nyelve nem olvasható. A Google Translate-hez viszonyítva azonban a szolgáltatás kissé elmarad. 

A Bing Translator jelenleg 69 nyelvet képes kezelni, míg a Google Translate akár 103-at is tartalmaz és jobb pontossággal rendelkezik a rendszerindításhoz. A szolgáltatás az asztalon is elérhető, de manuálisan kell hozzáadnia a Microsoft áruházból.

Él-Reading-List

Végül az Edge for mobile egy olvasólistával rendelkezik, amelyhez weboldalakat és cikkeket adhat hozzá későbbi olvasáshoz. Ez különbözik a könyvjelző mentésétől abban, hogy offline hozzáférést kap a mentett oldalhoz, ami nagyszerű azoknak a felhasználóknak, akiknek mobil adatai felső korlátai vannak, vagy ha valahova megy, és nem fogad.

Egyszerű használat

Az új Edge böngészőnek van egy sima és könnyen használható kialakítása, amely minden kétséget kizáróan mindenki számára ismert, aki Chrome-ot vagy más Chromium-alapú böngészőt használt.

Él-Intro-Import

Az Edge első telepítésekor bevezetünk egy bevezetőt, amely segít a böngésző beállításában. Először importálhat könyvjelzőket a Chrome-ból vagy az Internet Explorerből, de ha más böngészőből szeretne importálni, akkor először exportálnia kell a könyvjelzőit egy HTML-fájlba, és onnan importálnia kell. Nézze meg a Firefox könyvjelzőinek biztonsági másolatáról szóló útmutatónkat, ahol példát talál erre.

Él-Intro-Sync

Ezután a rendszer felszólítja a szinkronizálási folyamat beállítására, és válassza ki az Önnek megfelelő „fülstílusot”. Ez a „lapstílus” alapvetően az, amit látni fog, amikor új fület nyit. Választhat a „fókuszált”, „inspiráló”, „információs” és „egyedi” között.

Él-Intro-Tab-Style

Ezek között nincs hatalmas különbség, mivel alapvetően abból merül fel, hogy szeretne-e személyre szabott hírcsatornát a honlapján, vagy pedig engedélyezi vagy letiltja a „napi képet”, mint a Microsoft háttérképét. Választhat egy országot a hírcsatornához, amely megmutatja a nap helyének releváns címsorát.

Él-News-Feed

Az új lapon kívül nem áll rendelkezésre sok testreszabás. Válthat a világos és a sötét témák között, valamint letölthet és telepíthet további betűkészleteket, de ezek mind manapság a legtöbb böngészőben megtalálhatók..

Él-szabás-New-Tab

Könnyű használat a mobiltelefonon

Mobiltelefonon a Microsoft Edge alkalmazás tipikus böngészőelrendezést kínál. Az alapvető kezelőszervek – beleértve a navigációs kezelőszerveket, a fül menüt, a megosztás gombot és a Start menüt – a képernyő alján, a címsáv felső részén találhatók.

Él-Mobile-App

A Start menü tartalmazza a kedvenceit, az előzményeket, az olvasási listát és a beállításokat, valamint a fejlettebb vezérlőelemeket, beleértve a keresést, a hangos olvasás funkciót és az asztali módot. Ezt a menüt bármilyen módon átrendezheti, ami Önnek megfelelőnek tűnik, ami jó érzés, amelyet gyakran nem lát a mobil böngészőknél.

Él-Mobile-szabás-menü

Teljesítmény

Kétségkívül az előadás volt a régi Edge legnagyobb gyengesége, és az a terület, ahol az Edge állt, hogy a legtöbbet nyerje azáltal, hogy átvált a Chromium keretrendszerre..

Ez határozottan megtérült, mivel az új Edge nagyjából ugyanolyan sebességet ér el – mind asztali, mind mobil esetén -, mint a Chrome, még kissé felülmúlva az utóbbiit. Bár más böngészők, például a Vivaldi vagy a Firefox még mindig gyorsabbak, ez egy teljesen elfogadható eredmény, különösen a régi Edge-hez képest, amely fájdalmasan lassú volt.

A nagy RAM-felhasználás általában a króm-alapú böngészők egyik hibája, ám teszteinkben az Edge ugyanazt a munkát végezte el, mint a Chrome, mintegy 30 százalékkal kevesebb memóriát használva.

Ha kíváncsi, hogy miként végezzük ezeket a teszteket, vagy melyik böngésző a leggyorsabb, akkor további információt a leggyorsabb böngészők listájáról olvashat.

Biztonság

Bár az Edge most sok hasonlóságot mutat a Google Chrome-lal, a biztonság az, ahol az Edge különbözik a legjobban. Ahelyett, hogy a Google biztonságos böngészését a rosszindulatú webhelyekkel szembeni védelemhez használná, az Edge a Microsoft Defender SmartScreen rendszert alkalmazza, amely felülmúlja a Google rendszerét a rosszindulatú programok és az adathalász rendszerek elleni védelem szempontjából..

Amikor a webhelyre a HTTPS helyett a normál HTTP-n keresztül jut, az Edge egyértelmű figyelmeztetést ad egy szimbólum és szöveg formájában, amelyben azt mondja: “nem biztonságos”. Ez jó, mivel megkönnyíti a felhasználók számára, hogy megfigyeljék, mikor fenyegeti őket a középtávú támadások. Ha többet szeretne tudni arról, hogy mit jelent ez az egész, olvassa el a HTTP vs. HTTPS bontásunkat.

Él-HTTP-figyelmeztetés

Mint a legtöbb böngészőben, az új Edge tartalmaz egy alapvető jelszókezelőt, amely tárolja a jelszavait. Ezeket a rendszer hitelesítő adatait használva védjük, ami jó, mert megtakaríthat a fő jelszó beállításától, ugyanakkor sebezhetővé teszi még akkor is, ha még nem állított be jelszót a teljes eszközéhez.

Él-jelszavak

A mélyebb jelszókezeléshez, beleértve az erőteljes jelszó-előállítást, javasoljuk, hogy ellenőrizze a legjobb jelszókezelők listáját. Ha inkább a nyertesünkhöz ugrik, akkor olvassa el a Dashlane-áttekintést.

Az Edge új verziója még mindig meglehetősen fiatal, ezért nehéz pontosan megmondani, hogy milyen gyakran frissül. Ugyanakkor a béta verzió hathetente frissítést kap, amely ritkábban fordul elő, mint szeretnénk, mivel a számítógépes bűnözők mindig azon törekednek, hogy új kiskapukat és hibákat találjanak kihasználni.

Noha alapértelmezés szerint nincs hirdetésgátló, könnyen letöltheti egyet a Chrome internetes áruházban. Az uBlock Origin a mi kedvencünk, de megnézheti a legjobb hirdetési blokkolók listáját a teljes lemondáshoz. Noha nem blokkolja a hirdetéseket egyenesen a kapuból, az Edge blokkolja a felbukkanó ablakokat, ami jó, mert ők a leggyakoribb kártevők vektorok..

Él-Popup-blokkoló

Ha az alapértelmezett böngésző kiválasztásakor a biztonság komoly aggodalomra ad okot, feltétlenül olvassa el a legbiztonságosabb böngésző rangsorunkat.

Magánélet

Az adatvédelem messze a legfontosabb gyengesége az új Edge-nek. Bár ebben a tekintetben nem olyan rossz, mint a Chrome, mégis nagyon sok vágyat hagy.

A Microsoft adatvédelmi politikája rendetlenség, mivel gyakran nem világos, hogy mely termékekről beszélnek. Nem említik a személyes adatok eladását a hirdetők számára, így azt a benyomást kelti bennünk, hogy ez a Microsoft gyakorlata.

Ennek ellenére sok információt letilthat magában az Edge-ben. Ha azonban a Windows rendszert használja, a Microsoft valószínűleg egyébként ezen adatok nagy részét gyűjt róla.

Él-Protection-módok

Ha kikapcsolja az olyan szolgáltatásokat, mint a SmartScreen, a személyre szabás és a navigációs előrejelzés, akkor az Edge funkciót legalább kissé priváttá teheti, bár a biztonság és a könnyű használat árán. Azt mondta: Ha Ön különösen a magánélettel foglalkozik, feltétlenül olvassa el az anonim böngészési útmutatónkat.

Edge Services

A követés megelőzése szempontjából az Edge három módot kínál: „alapvető”, „kiegyensúlyozott” és „szigorú”. Megnézheti a blokkolt nyomkövetők listáját, valamint beállíthat egyedi kivételeket a blokkolási szabályhoz, amelyet választott.

Él-Tracking-kivételek

Azt is megteheti, hogy az Edge töröljön bizonyos adatokat minden egyes böngésző bezárásakor, például a böngészési előzményeket, a sütiket vagy a jelszavakat.

Él-Wipe-Data

Az engedélyeket ugyanolyan könnyű kezelni, mivel az Edge felsorolja az összes engedélyt és azt, hogy a weboldalak hogyan férnek hozzá hozzájuk.

Az ítélet

Ezzel befejezzük az új él áttekintését. A böngésző minden bizonnyal hatalmas lépés a régi Edge-től a Chrome webáruháznak köszönhetően. Javult a teljesítmény és a könnyű használat is, olyan tényezők miatt, amelyek új vonzódást eredményezhetnek a felhasználókkal szemben. 

Azonban a magánélet még mindig nem nagy, ezért az ezzel aggódó felhasználók jobb alternatívákat érdemes kipróbálni, mint például a Vivaldi, a Brave vagy a Tenta..

Mivel az új Edge Chromiumon alapul – és így nagyon hasonlít mind ehhez, mind a Google Chrome-hoz -, megtekintheti Firefox vs. Chrome és Chromium vs. Ha közvetlenbb összehasonlítást szeretne az Edge-ről, feltétlenül olvassa el a Microsoft Edge vs. Chrome cikkünket.

Mit gondol a felülvizsgálatunkról? Egyetért-e azzal, hogy az Edge új verziója óriási előrelépést jelent elődjéhez képest, vagy kevésbé érdekli a Chrome-bővítményeket, és jobban foglalkozik magánéletével? Tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben. Köszönöm hogy elolvastad.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me