Firefox áttekintés – Sebesség, védelem és adatvédelem – Frissítve 2020

Firefox áttekintés

A Firefox az egyik leggyorsabb böngésző, ugyanakkor nagy biztonságot és adatvédelmet kínál. Bár az interfész nem mindenki számára teáscsésze, ez a legtöbb ember számára még mindig remek lehetőség, és érdemes kipróbálni. Tudjon meg többet róla a teljes Firefox áttekintésünkben.


A legjobb böngésző-vélemények

A Mozilla Firefox már régóta létezik, és ez azt jelenti, hogy sokszor változatos sikerekkel végzett iterációkon ment keresztül. 2017-ben elindította a kvantumfrissítést, amely javította a sebességet és felülvizsgálta a kialakítást. Ez a Firefox áttekintés megad egy ötletet arról, hogy hogyan áll össze más böngészőkkel szemben.

A Firefox a leggyorsabb böngészők között van. Számos nagyszerű funkciót kínál a dobozból, valamint szilárd kiegészítők könyvtárat és széles körű testreszabási lehetőségeket kínál. Ráadásul erős adatvédelemmel jár, és mivel a Mozilla nonprofit szervezet, kevéssé ösztönzi az adatok gyűjtését és eladását..

A Firefox a legtöbb eszközön és operációs rendszeren elérhető, beleértve a Windows 7, 8, 8.1 és 10, a MacOS X 10.9 és újabb, az Android Jelly Bean és újabb, valamint az iOS 11.0 és újabb rendszereket. A felülvizsgálathoz Windows 10-et futtató laptopot és iOS 12.3-as iPhone készüléket használtunk.

erősségek & Hiányosságok

Alternatívák a Firefox számára

Jellemzők

Alapértelmezés szerint a Firefox tiszta és egyszerű felületet biztosít, amely nem különbözik nagyban a többi fő böngészőtől, például a Google Chrome-tól. A lapok, a címsor / keresősáv és a könyvjelzősáv tetejére vannak rétegezve, a bal oldalon van egy hely a navigációs vezérlőkhöz.

Ennek ellenére, a Chrome-tól eltérően, a Firefox sok interfész testreszabási opcióval rendelkezik. Az alap felhasználói felület minden elemét át lehet mozgatni, és számos gomb hozzáadható bárhová tetszés szerint, egyszerű drag and drop módszerrel.

Firefox-UICustomization

A Firefox volt az első nagyobb böngésző, amely külső kiegészítőket kínálott, és bár azóta a könyvtár méretét a Chrome megtakarította, továbbra is széles funkcionalitást kínál, például lapcsoportokat, jelszókezelőket, beépített jegyzeteket és még sok minden mást..

A böngésző beállítása és szinkronizálása az eszközök között gyors és egyszerű. Mindaddig, amíg létrehoz egy Firefox-fiókot, a könyvjelzők, beállítások, keresési előzmények, bejelentkezések, kiegészítők és még a nyitott lapok is szinkronizálva vannak az eszközök között. Nézze meg a Firefox könyvjelzőinek biztonsági mentéséről szóló útmutatónkat, hogy többet megtudjon a folyamatról.

Firefox-SyncSettings

Ugyanakkor a Firefox figyelmezteti, hogy nem biztonsági mentési szolgáltatás, tehát ha nem szinkronizál egynél több eszközt, akkor semmi nem kerül mentésre, ha az eszköz megszakad vagy eltávolítja a böngészőt. Nézze meg a legjobb felhőalapú biztonsági mentési szolgáltatások listáját, ha módot keres erre.

Ez korlátozásnak tűnhet, de azt jelenti, hogy a Mozilla nem vezet óriási nyilvántartást a felhasználók által szinkronizált adatokról, ami nagyszerű az adatvédelem szempontjából, különösen a Chrome-hoz képest, ahol a Google minden információt gyűjt rólad, amelyet képes.

A címsor jobb oldalán kicsi, de hasznos funkciók találhatók. A lefelé mutató nyílra kattintva a címsor megjelenik az utolsó 10 keresés, valamint az alternatív keresőmotorok, például a Wikipedia, az Amazon vagy a Twitter segítségével. Testreszabhatja ezeket a további keresőmotorokat is. A Firefox számos lehetőséget kínál a könnyen elérhetővé tételhez.

Firefox-HistoryAndSearchEngines

Egy másik fantasztikus szolgáltatás a képernyő-rögzítő eszköz. A címsor melletti három ponttal ellátott menüben lehetővé teszi, hogy képernyőképeket készítsen egy teljes weboldalról görgetés nélkül. Kiválaszthatja az oldal bizonyos részeit is a képernyőre megrajzoláshoz, ez megtakarítja az erőfeszítéseket a manuális kiválasztáshoz és a kivágáshoz, ha csak egy oldal egy részét szeretné megosztani..

Firefox-ScreenshotTool

Ugyanazon menü másik praktikus megosztási funkciója az „e-mail link” opció, amely automatikusan létrehoz egy e-mailt az alapértelmezett e-mail szolgáltató segítségével, amelyet testreszabhat, hogy elküldje a linket. Van még egy gomb is a link másolásához, bár ez kevésbé hasznos, valamint lehetőség van a link elküldésére az egyik másik eszközére.

Van egy olvasói nézet is, amely összekapcsolja a független tartalmú cikkeket és formázza őket könnyen emészthető stílussá, valamint becslést nyújt Önnek arról, hogy mennyi ideig tart elolvasni. A beépített .pdf olvasó szintén hasznos, de hiányzik a fejlett funkciók, például a dokumentum aláírása vagy a dinamikus .pdfs támogatása..

Firefox-ReaderView

A Firefox a Pocket beépített támogatásával is rendelkezik, amely egy olyan alkalmazás, amely lehetővé teszi cikkek felfedezését és mentését az eszközök között.

Firefox mobil szolgáltatások

A Firefox for mobile sokkal kevésbé nehéz, mint az asztali verzió, ám ez mégis praktikus eszközökkel érkezik. A jobb alsó menüben letilthatja az összes képet, ami nagyszerű azok számára, akik kicsi adattervekkel vagy lassú kapcsolatokkal rendelkeznek, valamint engedélyezheti vagy letilthatja az éjszakai módot és a követési védelmet..

A címsor melletti menü megnyitásával kérheti bármely webhely asztali verzióját, megoszthatja vagy lemásolhatja az URL-t, és hozzáadhatja az aktuális oldalt az olvasási listához, amely offline hozzáférést biztosít ehhez. Amikor megérinti a keresősávot, a menü helyébe egy QR-kód-leolvasó kerül.

Firefox-MobileMenus

Az iOS és az Android böngészőjének Firefox Focus nevű változata is van. Minimálisan tervezték, sokkal kevesebb funkcióval rendelkezik, és a magánélet védelmére összpontosít. Ugyanakkor a szokásos Firefox privát módja ugyanazt a munkát végzi, tehát fő vonzereje a lecsupaszított felület és a böngészés minimalista megközelítése.

Firefox-Focus

Egyszerű használat

A Firefox karcsú és könnyen érthető felülettel rendelkezik, amely egyszerű és kényelmes élményt nyújt a böngészéshez. Ennek ellenére, bár a régebbi webes alkalmazások néha jobban működnek a Firefox-szal, mint a Chrome-val, az utóbbi piaci dominanciája azt jelenti, hogy időnként hibákat és problémákat tapasztal a modern webes alkalmazásoknál, amikor a Firefoxot használja.

Könnyű használat az asztalon

A Firefox asztali verziója standard elrendezéssel rendelkezik. A keresősáv és a könyvjelzők a képernyő tetején helyezkednek el, balra a navigációs kezelőszervekkel, a jobb oldalon pedig a menükkel. A korábbi keresések és az alternatív keresőmotorok megjelenítésére szolgáló legördülő menü akkor is hasznos, ha több keresési szolgáltatót kell használnia.

A fülek egyértelműen el vannak választva, és ahelyett, hogy minimalizálnák őket arra, hogy pusztán favicok legyenek, a Firefox egy vízszintes görgetési megközelítést választ, így a fülek elég nagyok maradnak ahhoz, hogy a cím egy részét továbbra is el tudja olvasni.

Firefox-ScrollingTabs

Könnyű használat a mobiltelefonon

A Firefox ugyanolyan egyszerűen használható a mobiltelefonon. A címsor a képernyő tetején található, mellette egy gombbal az olvasó üzemmódhoz, valamint a menüvel, amelyen megosztási, könyvjelzős és asztali webhelyek kérési lehetőségek állnak rendelkezésre..

A navigációs vezérlők és a fül menü a képernyő alján helyezkednek el, és a lapok két külön áttekintésben jelennek meg a normál és a magán ablakok között, amelyek között válthat.

Firefox-MobileTabs

Teljesítmény

A Firefox az egyik leggyorsabb fő böngésző, amely közvetlenül az asztalon lévő Chrome mögött, a Microsoft Edge és az Opera előtt áll (olvassa el a Microsoft Edge áttekintésünket). Mobiltelefonon teszteink azt mutatták, hogy gyorsabb, mint a Chrome és a Safari, de nem hatalmas mozgástérrel.

A rendszer erőforrásait illetően a Firefox magas kezdeti lábnyomával rendelkezik, mivel nagy mennyiségű RAM-ot használ, ha csak néhány fül van nyitva. Ugyanakkor: minél több lapot nyit, annál hatékonyabb a versenytársaihoz képest, lényegesen kevesebb RAM-ot használ, mint a Chrome, ha egyszerre sok fül van nyitva.

Biztonság

A Firefox magas szintű biztonságot kap, de amint a cikkben arra a következtetésre jutottunk, melyik webböngésző a legbiztonságosabb, ez nem olyan jól működik, mint a Chrome.

A Firefox egy pop-up blokkolóval, valamint egy blokkot tartalmaz az ismert rosszindulatú webhelyeknél a Google biztonságos böngészési adatbázisával. Ezenkívül figyelmeztet, ha nem biztonságos HTTP-kapcsolaton keresztül látogat meg egy webhelyet, bár a figyelmeztetést nehezebb észrevenni, mint a Chrome-ban..

Firefox-HTTPWarning

A szoftverbiztonság másik kritikus szempontja a frissítések gyakorisága, és a Mozilla e tekintetben is jól teljesít. Általában, ha egy biztonsági hibát észlelnek, akkor egy napon belül reagál és kijavít egy javítást. Alapértelmezés szerint a böngésző háttérszolgáltatást használ a frissítések automatikus kereséséhez és letöltéséhez, azaz nem akaratlanul folytatja a nem biztonságos verzió használatát.

A helyileg tárolt jelszavakat egy fő jelszóval lehet védeni, bár ez alapértelmezés szerint ki van kapcsolva, tehát manuálisan kell hozzáadnia egy jelszót, hogy megakadályozza a jelszavak hozzáférését mindenki számára, aki a számítógépéhez fizikai hozzáféréssel rendelkezik..

Magánélet

A magánélet a Firefox legnagyobb erőssége. Szigorú nyomkövető vezérlőkkel jár, amelyek lehetővé teszik a nyomkövetők minden ablakban történő blokkolását, és testreszabhatják még a blokkolást is. Például dönthet úgy, hogy blokkolja a nyomkövetőket és a rejtjelzőket, de hagyja, hogy a sütik engedélyezve legyenek. Privát módban az összes alapértelmezés szerint blokkolva van.

Firefox -TrackerSettings

A Firefoxnak nagyszerű adatgyűjtési politikája is van. Adatokat gyűjt fejlesztési célokra, de nem tartalmazza az Ön böngészési vagy keresési előzményeit, és az adatokat egy véletlenszerű numerikus azonosítóhoz köti, nem pedig a nevével vagy a felhasználói fiókjával. Ha ez számodra még mindig túl sok, akkor a böngésző lehetővé teszi a teljesítmény vagy a funkcionalitás befolyásolása nélküli kikapcsolását.

Firefox -DataCollectionSettings

Mivel a Mozilla nonprofit szervezet, és üzleti tevékenysége nem a felhasználó adatainak gyűjtésén és eladásán alapul, sokkal könnyebb megbízni benne az adatvédelmi intézkedéseiben. A társaság éves pénzügyi jelentést is közzétesz, amelyben elmagyarázza, hogy honnan származik pénze és hogyan költik el.

Bár a Firefox nagyszerűen működik a magánélettel, ha többet szeretne tenni névtelenségének biztosítása érdekében, olvassa el a névtelen böngészési útmutatónkat.

Az ítélet

A Firefox remek böngésző, különösen, ha az adatvédelemmel foglalkozik. Alapértelmezés szerint kevés információt gyűjtöttek rólad, sőt ezt is ki lehet kapcsolni. Erős privát böngészési módot is kap, szigorú nyomon követéssel és cookie-védelemmel.

A böngésző egyszerűen használható, nagyszerű, kis funkciókkal, például a képernyőképernyő eszközzel és az alternatív keresőmotorokkal, amelyek a böngészőbe vannak csomagolva. Ráadásul a kiegészítők nagy könyvtára lehetővé teszi az összes olyan szolgáltatás hozzáadását, amely hiányzik a böngészőből.

A Firefox fő problémái az újabb webes alkalmazások alkalmi kompatibilitási problémái és a nagy RAM-felhasználás alacsony terhelés esetén. Noha ezek valódi problémák, a kiváló adatvédelem, a formatervezés és a szolgáltatások inkább helyettesítik őket.

Mit gondolsz a Mozilla Firefoxról? Vajon az erőteljes adatvédelmi funkciók meghaladják-e a kompatibilitási problémákat és a nagy RAM-felhasználást? Tudassa velünk gondolatait az alábbi megjegyzésekben. Köszönöm, hogy elolvasta.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map