Chromium Review – Jobb, mint a Chrome? – Frissítve 2020 áprilisában

Chromium Review

A Google nyílt fejlesztési platformja, a Chromium építette a mai Google Chrome néven ismert behemótot. Ebben a Chromium áttekintésben visszatérünk az alapokhoz, és megnézhetjük, hogy valóban milyen jó az alapvető böngésző.

A legjobb böngésző-vélemények

A Chromium 2008-ban indult a Google Chrome-val együtt. Ez egy nyílt forráskódú szoftver, amely alapját képezi a Chrome-nak és számos más böngészőnek, például Opera, Vivaldi és Brave (olvassa el az Opera áttekintését). Ez a Chromium áttekintés tudatja Önnel, hogy összehasonlítja a többi böngészővel a piacon.

Noha a Chromium szokásos böngészőként használható, elsősorban az a lehetőség, hogy a fejlesztők kipróbálhassák a Chrome következő verzióit, vagy saját Chromium alapvető struktúrájuk segítségével készítsenek saját böngészőt.. 

A Chromium egy gyors böngésző, amely felhasználhatja a Google Chrome számára készített hatalmas kiterjesztésű könyvtárat, de nagy RAM-fogyasztásnak, az automatikus frissítések hiányának és az adatvédelmi aggályoknak köszönhető..

Asztalon a Chromium elérhető a Windows 7 és újabb, a MacOS X 10.10 és újabb, valamint a Linux rendszeren. A mobiltelefon kompatibilitása korlátozottabb, mivel a böngésző csak az Android 4.4 vagy újabb verziókban érhető el, és egyáltalán nem az iOS rendszeren. Ebben a felülvizsgálatban a Windows 10 laptopot és a Nexus 5X operációs rendszert futtató Android 8.1-es verziót használtuk.

erősségek & Hiányosságok

Alternatívák a krómhoz

Jellemzők

A Chromium funkciói nagyrészt megegyeznek a Chrome funkcióival (olvassa el a Chrome áttekintését). Van azonban néhány kivétel. A beállítások, az előzmények, a könyvjelzők és a tárolt bejelentkezések szinkronizálásához bejelentkezhet Google-fiókjába mobilon és asztali számítógépen. Mivel ugyanazt a fiókinfrastruktúrát használja, mint a Chrome, az összes adatot mindkét böngésző szinkronizálja.

Google-Sync

Ez azt jelenti, hogy mindent szinkronizálhat az Android és az asztali eszközök között, valamint mindent menthet a Google felhőjébe. Ha jobban szeretné ellenőrizni, hogy mi lesz a biztonsági másolat, olvassa el a Google Chrome biztonsági másolatának készítésével kapcsolatos útmutatót, mivel ugyanazokat a lépéseket követheti a Chromium számára.

A Chromium lehetővé teszi a könyvjelzők importálását és exportálását is .html fájlként. Ugyanúgy működik, mint a Chrome-ban, így további részletekhez követheti útmutatóját a Chrome könyvjelzők exportálásáról és importálásáról.

Króm szolgáltatások az asztalon

A Chromium ugyanolyan kiterjesztés-könyvtárral rendelkezik, mint a Chrome. A hatalmas számú kiterjesztés azt jelenti, hogy szinte bármilyen funkciót hozzáadhat a böngészőhöz, kezdve a hirdetésgátlóktól a szociális média platformokkal való mélyebb integrációig. Ha ez lehetséges egy böngészőben, akkor valószínűleg van egy bővítmény a Chromium számára, amely ezt megteszi.

A Google Fordító beépített támogatást nyújt, amely lehetővé teszi, hogy bármely webhelyet két kattintással idegen nyelven lefordítson.

Google Fordító

Ami a Chromium vs. Chrome-ot illeti, utóbbi néhány funkciója hiányzik a Chromiumban. Nincsenek engedélyezett kodekek a médiafájlokhoz, például .aac, .h264 és .mp3, tehát ha a böngészőt használja a Netflix adatfolyamának streamingjéhez, manuálisan külön kell azokat telepítenie. Az Adobe Flash szintén nem támogatott, amely nem olyan nagy üzlet, mint 10 évvel ezelőtt, de ez problémát jelenthet.

A lap tetejére a Chromium lehetővé teszi olyan bővítmények használatát, amelyek nem a Google Web Store-ból származnak, és amelyekbe egyébként be van zárva, amikor a Chrome-ot használja.

Bár a Google által kiválasztott szöveg helyi menüpontja a legtöbb böngészőben szabványossá vált, a Chromium azt is lehetővé teszi, hogy a képen azonnal kattintson a fordított keresésre a jobb egérgombbal kattintva, és válassza a „Google Kép keresése” lehetőséget..

Helyi menü

Króm funkciók a mobiltelefonon

A Chromiumban nem sok akadály van a mobilra jellemző funkcióknak. Bekapcsolhatja az asztali módot, hogy megakadályozza a weboldalakat a mobil verziók kiszolgálásában, és addig marad bekapcsolva, amíg el nem dönt manuálisan..

Desktop-Mode

Azt is megteheti, hogy a böngésző letöltjen webhelyeket, hogy később el tudja olvasni, függetlenül attól, hogy csatlakozik-e az internethez. A rendszer a többi letöltéssel együtt tárolja őket, nem pedig a Chrome különálló „olvasási listáját” az iOS rendszeren.

Mobil-Letöltések

Egyszerű használat

A Chromium karcsú felülettel rendelkezik, amelyben könnyű navigálni és megérteni. Első pillantásra nehéz lenne megmondani a különbséget a Chrome és a Chrome között, mivel a két böngésző felületén azonos.

Könnyű használat az asztalon

A Chromium könnyű kezelhetősége a legnagyobb ütést a telepítési és frissítési folyamat jelenti. Mivel a böngészőt nem nyilvános használatra szánják, a Google harmadik felekkel készíti el az összeépítéseket, és futtatható formában engedi el őket, ami zavaróvá teheti a böngésző letöltését és telepítését. A frissítés legegyszerűbb módja az eltávolítás és újratelepítés.

A lapok, navigációs kezelőszervek, omnibar – a Google neve a kombinált keresési és címsávhoz – és a könyvjelzők a képernyő tetején találhatók. A lapok kezelése alapvető, mert nem tudja csoportosítani a lapokat, és nincsenek előnézetek, amikor azokra ujjong. 

Nincs vízszintes görgetés is, amely megakadályozza, hogy túlságosan zsugorodjanak, ha nagyon sok van nyitva. Ennek megfelelően rögzítheti a füleket, hogy megakadályozzák azok bezárását.

Desktop-UI

Könnyű használat a mobiltelefonon

Csakúgy, mint az asztali számítógépen, a Chromium mobilra történő telepítése is fájdalom. Nem találja a böngészőt a Google Play Áruházban, ezért a telepítés egyetlen módja a .apk fájl manuális letöltése..

Miután telepítette a böngészőt, megkönnyíti a használatát, és mivel az elrendezés annyira hasonló a többi böngészőhöz, könnyű megszokni. 

Az omnibar, a fül menü és a beállítások a képernyő tetején vannak, a navigációs vezérlők, a könyvjelzők, az előzmények és a letöltések pedig a beállítások menüben találhatók..

Mobil-UI

Teljesítmény

A Chromium egy gyors böngésző mobil és asztali számítógépeken. Az asztali verzió még gyorsabb, mint a szokásos Chrome, és nagyjából megegyezik a Vivaldival (olvassa el a Vivaldi áttekintésünket). Eközben az Android verzió egy kicsit lassabb, mint a Chrome, amely már lassabb, mint a Firefox (olvassa el a Firefox áttekintésünket).

A Chromium szintén elég sok memóriát fogyaszt, ami nem meglepő, mert a Chromiumon alapuló más böngészők, köztük a Chrome is, ugyanazt a problémát szenvedik. Ha szeretne egyszerre sok lapot nyitva tartani, vagy korlátozott RAM-mal rendelkező gépet használ, akkor ez gyorsan problémát jelenthet.

Mivel a böngészőt elsősorban fejlesztésre és tesztelésre szánják, stabilitási problémákat is szenved. A legfrissebb kiadás bármikor tartalmazhat számos hibát és teljesítményproblémát, mivel nem célja a széles körű nyilvános felhasználás.

Króm-stabilitás-figyelmeztetés

Biztonság

A Chromium biztonságának legnagyobb gyengesége az automatikus frissítések hiánya. Hacsak nem éber és rendszeres időközönként manuálisan frissíti a böngészőt, ami nehézkes, akkor fennáll annak a veszélye, hogy az ismert biztonsági hibáknak továbbra is kitéve marad, miután a Google megjavította őket..

A böngésző figyelmeztetést jelenít meg, amikor egy webhelyhez nem biztonságos HTTP-kapcsolaton keresztül jut, és a figyelmeztetés világos és könnyen látható, mivel tartalmaz egy figyelmeztető háromszöget és egy szöveget, amely szerint “nem biztonságos”.

HTTPS-figyelmeztetés

A Google biztonságos böngészése alapértelmezés szerint engedélyezve van, ami nagy biztonságot nyújt, mivel ez a legjobb rendszer, amely megvédi Önt olyan webhelyekkel szemben, amelyekről ismert, hogy rosszindulatú programokat vagy adathalászati ​​programokat tartalmaznak. Mint mindig, ez a magánélet kompromisszuma, mivel a szolgáltatás elküldi az Ön böngészési adatait a Google-nak elemzésre.

Magánélet

Gyakran feltételezik, hogy mivel a Chromium nyílt forráskódú, nem küld adatokat a Google-nak. A forráskód mérete és a frissítések gyakorisága megnehezítette ezt a megerősítést, és vannak ellentmondó jelentések. Ha aggódik a böngészés magánéletével kapcsolatban, akkor feltételeznie kell, hogy a Chromium éppen annyi adatot gyűjt rólad, mint a Chrome..

A Chromium ugyanolyan adatvédelmi nyilatkozat alá tartozik, mint a Chrome, amely szándékosan homályosnak tűnik annak elhomályosítása érdekében, hogy mely szolgáltatást vagy terméket gyűjtenek. Világos azonban, hogy a Google által összegyűjtött adatokat – a forrástól függetlenül – felhasználják hirdetéseinek személyre szabására.

Ráadásul számos olyan Google szolgáltatás, amelyek működéséhez adatgyűjtés szükséges, például a keresés előrejelzése, az automatikus kiegészítés és a biztonságos böngészés, alapértelmezés szerint be van kapcsolva, ami újabb támadás a böngésző adatvédelmével szemben..

A Google által rólad összegyűjtött információk egy részét törölheti a Google előzményeinek törlésére vonatkozó útmutatónk segítségével.

Google-szolgáltatások

Ennek ellenére letölthető a Chromium „nem googled” verziója, amely eltávolítja a visszahívások böngészőjét a Google és annak szolgáltatásai számára. További tippeket arról, hogyan lehet a böngészést a lehető legjobban magánkézben tartani, olvassa el a névtelen böngészési útmutatónkban.

Az ítélet

Csakúgy, mint a Chrome, a Chromium egy szilárd böngésző, amely komoly adatvédelmi aggályokat vet fel. Ezenkívül az automatikus frissítések hiánya potenciális biztonsági problémát jelenthet a kevésbé éber felhasználók számára, akik veszélyes kihatással vannak a kibertámadásokra, mihelyt hagyják, hogy a böngésző elég messze maradjon a legfrissebb kiadás mögött..

Mivel nem képes sokkal jobban, mint a Chrome, a sebesség enyhe növekedésén kívül nincs kényszerítő ok a Chromium használatához. A Chrome további funkciókkal, jobb biztonsággal és jobb stabilitással rendelkezik.

Mit gondolsz a Chromiumról? Az automatikus frissítés hiánya ellenére elegendő-e valamivel gyorsabb sebesség a Chrome böngészőn történő használathoz? Tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben. Köszönöm hogy elolvastad.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me