Mikä on Usenet ja kuinka NZB-haku toimii?

Jos olet tekemässä piinaa, syvää verkkoa ja todella mitä tahansa Internetin pinnan alla, olet todennäköisesti kuullut Usenetista. Tässä artikkelissa tarkastellaan mitä Usenet on tarkalleen, miten voit tehdä NZB-haun ja näyttää sinulle muutamia vinkkejä ja vinkkejä.

Usenet on toiminut vuodesta 1980, eikä se ole muuttunut niin paljon. Vanhan koulun geeksit ja hakkerit kasvoivat Usenetissa, ennen kuin Internet sai pitoa. Käyttäjien keskuudessa on sanonta, että “Usenetin ensimmäinen sääntö on, että et puhu Usenetista”.

Rikoimme tänään tämän säännön ja puhumme Usenetista. Verkolla on uskollinen seuraaja, ja he eivät halua uusien käyttäjien tulvaan keskusteluihin turhien kysymysten kanssa tai kiinnittämättä toivomattomia huomioita käyttämiinsä palveluihin. Näet miksi edelleen.

Mikä on Usenet?

Usenet on hajautettu tietokoneverkko, jonka alun perin perustivat kaksi yliopisto-opiskelijaa vuonna 1979. Ei ollut “Internetiä” sellaisena kuin me sitä nykyään tiedämme – oli vain ARPANET, DARPAn luoma verkko ja Internetin edeltäjä, joka meillä on tänään. Sitä käyttivät pääasiassa Yhdysvaltojen eri yliopistojen opiskelijat ja henkilökunta kommunikoimaan ja jakamaan viestejä, uutisia ja päivityksiä.

Usenetiä käytetään nykyään suurelta osin tiedostojen jakamiseen, vaikkakin on edelleen aktiivisia keskusteluryhmiä. Pääsy Usenetiin on melko halpaa, yleensä 5–10 dollaria kuukaudessa, ja on olemassa erilaisia ​​uutislukijoita ja muita työkaluja, joiden avulla voit käyttää tekstiviestejä tai ladata binaaritiedostoja..

Lyhyt Usenet-historia

Alussa Usenet oli pieni verkko, joka yhdisti muutama yliopisto. Berkeleyn opiskelija Mark Horton käytti yliopiston ARPANET-yhteyttä hyväkseen aloittaakseen postituslistojen lisäämisen proto-Internetistä Usenet-palvelimille. Tämä oli ensimmäinen tällainen silta, joka antoi Usenet-käyttäjille pääsyn aiemmin yksityiseen verkkoon. Aluksi he eivät pystyneet lähettämään viestejä ARPANETille, mutta lopulta kaksisuuntainen viestintä muodostettiin.

Internetin alkuaikoina suurin osa Internet-palveluntarjoajista tarjosi asiakkaille pääsyn Usenet-palvelimille. Tekstiviestien ja uutisten lisäksi käyttäjät voivat ladata binaaritiedostoja, kuten elokuvia, kuvia ja muuta mediaa. Piratismista tuli yhä suurempi ongelma Internet-palveluntarjoajille ja Usenet-palveluntarjoajille, ja käytännössä jokainen Internet-palveluntarjoaja lopetti pääsyn Usenet-palvelimille..

Usenet eroaa foorumeista tai verkkosivustoista siinä, että niitä ei keskitetä. Usenet-palveluntarjoajia on monia erilaisia, ja kun käyttäjä lataa viestin tai tiedoston Usenetiin, se leviää palvelimien välillä palveluntarjoajille. Jokainen palveluntarjoaja tarjoaa tietyn määrän “säilyttämistä”, joka on kuinka kauan he tallentavat viestejä ja ladattuja tiedostoja. Joillakin säilytysaste on lyhyempi, esimerkiksi 600 päivää, kun taas toiset tarjoajat tarjoavat neljän tai viiden vuoden taakseista tallennustilaa.

Tällä hetkellä Usenet tallentaa noin 21 petatavua dataa BinSearchin mukaan. Kuten voitte kuvitella, Usenet-palvelimen käyttäminen vaatii valtavia investointeja tallennustilaan pysyäksesi päivittäin uusien viestien tulvien kanssa.

NZB-tiedostot

Kun tiedosto ladataan Usenetiin, se jaetaan useisiin osiin tai viesteihin. Jokaisella niistä on erilainen ”message-ID” ja NZB-tiedosto sisältää tiedot, joita tarvitaan kunkin viestin lataamiseen ja kokoamiseen. Tämän muodon on luonut suosittu Newzbin-verkkosivusto, joka suljettiin vuonna 2012 useiden laillisten taistelujen jälkeen. Newzbin oli ensimmäinen merkittävä sivusto, joka indeksoi Usenet-sisältöä ja helpotti tiedostojen lataamista NZB: n luomisen ansiosta.

Suurin osa Usenetin tiedostoista pakataan RAR-muodossa, jolloin pakkaamiseen tarvitaan WinRar-kaltainen työkalu. Nykyaikaiset Usenet-sovellukset, kuten SABnzbd tai NZBget, suorittavat tämän toiminnon automaattisesti, kun tiedosto ladataan, ilman että käyttäjän on puututtava toimenpiteisiin tai lisätoimiin. Jos päätät kokeilla Usenetia, huomaat nopeasti, että tällainen automatisointi on käyttäjien keskuudessa yleistä. Kukaan ei halua käsitellä tiedostojen etsimistä, lataamista ja purkamista manuaalisesti, ja Usenet-ohjelmisto on rakennettu vastaavasti.

Toinen Usenetin ominaisuus on “PAR” -tiedostot tai pariteetitiedostot. Ei ole harvinaista, että viesti on vioittunut tai puuttuu muutama lohko, varsinkin kun kyse on suurista binaaritiedostoista. Pariteetitiedostot sisältävät tarvittavat tiedot vioittuneiden tiedostojen uudelleenrakentamiseksi, jotta käyttäjän ei tarvitse ladata koko viestiä uudelleen – kunhan puuttuvia kappaleita ei ole liian monta, pariteetitiedostoja käytetään tiedoston rekonstruointiin. Tämä oli valtava etu Usenetille, kun se ilmestyi ensimmäisen kerran, ja säästää kaistanleveyttä ja aikaa sekä käyttäjille että palveluntarjoajille.

Usenet-palveluntarjoajat

Palveluntarjoajia on liian monta luetellaksesi täällä, mutta tarkista tämä kartta saadaksesi hyvän yleiskuvan Usenet-palveluntarjoajista. ”Selkäranka” on Usenet-palvelimien päätoimittaja, mikä tarkoittaa, että ne omistavat ja käyttävät Usenetin infrastruktuurin muodostavia palvelimia ja kiintolevyryhmiä. Kun viesti tehdään Usenetiin, se tallennetaan runkoon, joka levittää sen edelleen muille palvelimille, mukaan lukien muut eri yritysten omistamat selkärangat..

Jälleenmyyjät toimivat vuokraamalla pääsyn runko-operaattorilta ja niputtavat usein Usenet-suunnitelmansa muiden palveluiden, kuten VPN: n tai mukautettujen ohjelmistojen kanssa selaamiseen ja lataamiseen Usenetista. Hybridi-palveluntarjoajat ovat yleistymässä, ja ne ovat hyvä valinta verkkojen monimuotoisuuden ja säilyttämisen vuoksi.

Hybridi-jälleenmyyjät vuokraavat käyttöoikeuksia yhdestä tai useammasta runkoverkosta, mutta he myös hoitavat omaa palvelintilaa – tyypillisesti selvästi runkoa pienempiä ja lyhyempiä. Tämä tarkoittaa, että vaikka tiedosto voidaan poistaa selkärangan palvelimelta, se voi silti olla jälleenmyyjän omalla palvelintilalla.

Tämä on tärkeä asia ymmärtää: jos tiedosto poistetaan yhdestä rungosta, se voi olla toisessa. Joskus tiedostoja ei poisteta kokonaan, vain osia niistä, mikä johtaa puutteelliseen lataamiseen. Jos käytät useita palveluntarjoajia, eri palvelinkäytäntöjen ja pariteettitarkistusten ansiosta on mahdollista täyttää aukot ja täydentää lataukset, vaikka tiedoston osat poistettaisiin.

Kun valitset Usenet-palveluntarjoajan, sinun tulee viitata karttaan nähdäksesi, mitä selkärankaa palvelu käyttää. Valitse rajoittamaton tili tunnetulta palveluntarjoajalta ja osta halpa blokkitili kahdelta tai useammalta palveluntarjoajalta erilaisilla runko-osilla. Monimuotoisuus on avain pääsyyn kaikkiin Usenet-sovelluksiin huolehtimatta puuttuvista tiedostoista tai viesteistä.

Usenet-indeksoijat

Indeksi on sivusto, jonka avulla voit hakea Usenetistä ja ladata tiedostoja. Jos olet kiinnostunut vain Usenetin käytöstä viestien lukemiseen tai keskusteluryhmiin liittymiseen, et tarvitse indeksoijaa. Useimmat ihmiset, jotka haluavat aloittaa Usenetin käytön, ovat kuitenkin kiinnostuneita tiedostojen jakamisesta, ja hyvä hakemisto on tärkeä osa Usenetin asennusta..

Indeksointiohjelmisto toimii kuin Internet-hakukone – se lataa otsikot Usenet-viesteille, indeksoi sitten ne ja tarjoaa NZB-tiedostoja, joiden avulla käyttäjien on helppo etsiä ja ladata tiedostoja.

Voit käyttää ilmaisia ​​indeksereitä, mutta suosittelen käyttämään vähintään yhtä maksettua indeksoijaa. Suurimmalle osalle käyttäjiä riittää yksi tai kaksi indeksoijaa. Sisältö ei tyypillisesti ole kovinkaan erilaista, mutta joillakin indeksoijilla on mukautettuja ominaisuuksia, jotka antavat heille pienen edun muihin nähden.

Redditissä on saatavana erinomainen luettelo indeksereistä, ja se mainitaan yleisesti indeksereiden keskusteluissa. Valitse muutama indeksoija ja kokeile heidän ilmaista tasoaan ennen kuin aset sellaiseen. Ne ovat melko halpoja, keskimäärin 10–20 dollaria vuodessa.

usenet & NZB-ohjelmisto

Jos haluat lukea ja lähettää uutisryhmissä, jokaiselle käyttöjärjestelmälle on paljon vaihtoehtoja, mukaan lukien graafiset rajapinnat tai vanhanaikaiset komentorivinlukijat. Tarvitset vain palveluntarjoajan ja lukijan aloittaaksesi uutisryhmien kanssa.

Ladattaessa Usenetistä haluat automatisoida asennuksen. Saatat nähdä lauseen “pyhä kolminaisuus” Usenet-keskusteluissa, ja tämä viittaa tyypilliseen Usenet-asetukseen, joka koostuu:

  • NZB-ohjelmisto elokuville
  • NZB-ohjelmisto televisio-ohjelmiin
  • Usenet-asiakas NZB-tiedostoille

Asetusten välillä on jonkin verran eroja, koska jotkut käyttäjät pitävät yhtä sovellusta toisen kanssa, mutta se on ydin. Ohjelmiston asentaminen ja määrittäminen on tämän artikkelin ulkopuolella, mutta siellä on jo satoja oppaita, jotka auttavat aloittamaan.

Kun olet saanut asennuksen, se kulkee sujuvasti sisäänrakennettujen automaatiotoimintojen ansiosta.

Usenet-latauksen edut

Kun käytät torrent-ohjelmistoa, jaat IP-osoitteesi kaikille muille käyttäjille, paitsi jos käytät jotakin parhaista VPN-osoitteistamme torrentia varten. Bittorrent-protokolla luottaa siihen, että jokainen käyttäjä lataa tiedoston muille käyttäjille.

Usenet ei vaadi ollenkaan tietojen lähettämistä tai jakamista. Palveluntarjoajat toimivat niin kutsutun “turvallisen sataman” lakien mukaisesti, mikä tarkoittaa, että he eivät ole vastuussa palvelimilleen tallennetusta, kunhan ne noudattavat DMCA: n poistopyyntöjä. Niin kauan kuin he poistavat kokonaan tai osan tekijänoikeuksien alaisesta tiedostosta, heidän ei tarvitse huolehtia laillisista vaikutuksista.

Lähes jokainen Usenet-palveluntarjoaja tarjoaa SSL-salauksen, joten kun lataat jotain, Internet-palveluntarjoajasi ei näe mitä se on (mikä on kätevää, koska he haluavat myydä tietojasi). Yhteydet Usenet-palvelimeen ovat salattuja, ja yleensä maksimoit latausnopeutesi. Usenet-palvelimet ovat usein paljon nopeampia kuin torrentit, etenkin kotikäyttäjille, joiden kaistaleveys on rajoitettu.

Koska olet vain lataamassa tiedostoa etkä jaa sitä kenellekään, sinun ei tarvitse huolehtia palveluntarjoajan DMCA-ilmoituksista tai kirjeistä. Emme suvaitse laitonta tiedostojenjakoa, mutta on tärkeää ymmärtää toistojen ja Usenetin väliset erot: Lyhyesti sanottuna, Usenet on nopeampi ja turvallisempi kuin torrentit, vaikka pilvien torrenting on edelleen nopeampaa.

johtopäätös

Usenet on ollut olemassa jo pitkään, ja se todennäköisesti katoaa pian. Uutisryhmät eivät ole yhtä aktiivisia kuin koskaan, mutta aktiivisia ryhmiä on edelleen, jos otat aikaa katsoa ympärillesi.

Usenet tarjoaa myös nopean ja turvallisen pääsyn ladattaviin tiedostoihin, ja jotkut hullujen geevien ansiosta Usenetkin osa varmuuskopiointistrategiaansa. Vaikka tämä toimii, voimme ehdottaa selkeämpää, tavanomaista varmuuskopiointistrategiaa tietojen suojaamiseksi.

Toivomme sinun nauttivan tästä artikkelista; voit kommentoida alla ja kerro meille mielipiteesi.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me