Pregled Comodo Internet Security Suite – Ažurirano 2020

Pregled Comodo Internet Security Suite

Iako je pomalo izbirljiv u vezi s odabirom preglednika i postavkama DNS-a, Comodo Internet Security Suite inače je sjajan antivirusni alat koji vam omogućuje temeljito i relativno brzo skeniranje po povoljnoj cijeni. Pročitajte našu cjelovitu recenziju Comodo za detalje.

najbolje-antivirusnom recenzije

Comodo Internet Security je sigurnosni softver za kućne i poslovne korisnike u sustavu Windows, macOS i Linux. Poduzetnička verzija nudi i Android podršku. Možda nije jedan od najboljih davatelja antivirusnih softvera, ali je suparnik.

Ima nekoliko čudesa. Može biti naporno oko promjene zadanih postavki preglednika i DNS-a, ali nakon što to prođete, to je dobar paket s besplatnom verzijom koji je bolji od većine. To je ujedno i jedan od rijetkih antivirusnih paketa koji rade na Linuxu.

U ovom pregledu Comodo Internet Security raspravljat ćemo o značajkama, cijenama, prilagođenosti korisnicima, zaštiti i podršci. Također ćemo ga podvrgnuti testiranju, koristeći rezultate laboratorija i praktično iskustvo, kako bismo izmjerili njegovu izvedbu prije donošenja naše presude.

prednosti & nedostaci

Alternativa za Comodo Internet Security Suite

Značajke

Za besplatni antivirus Comodo Internet Security ima impresivan skup značajki. Nema upravljač lozinkom ili zaštitu za vašu web kameru ili mikrofon (pročitajte naše upute za osiguravanje web kamere), ali to je potpuni sigurnosni paket. Dobivate vatrozid, zaštitu protiv računara, anti-rootkit, sigurnu kupovinu za internetsko bankarstvo i tehnologiju sandbox naziva Valkyrie za izoliranje i pregled sumnjivih datoteka.

Comodo-02-napredni-postavljanje-prvi-zaslon

“Sigurno kupovanje” zasebna je aplikacija na vašoj radnoj površini koja stvara sigurno okruženje za bankarstvo putem interneta i kupovinu, uključujući virtualnu tipkovnicu za poraz keyloggera. Ako je sigurnost vaš prioritet, Comodo Internet Security mogao bi biti softver za vas.

Comodo-03-sigurno-shopping

Zaštita od antivirusa i zlonamjernog softvera je čvrsta, te smo nakon promjene nekoliko postavki ustanovili da je naš testni stroj zaštitio od gotovo svega, osim krađe identiteta. Također ima nesretni učinak usporavanja sustava prilikom pokretanja aplikacija ili otvaranja popularnih web lokacija, ali popis značajki to dopušta.

Jedna od boljih karakteristika je mogućnost stvaranja diska za spašavanje, slika diska za pokretanje koji omogućava korisnicima pokretanje skeniranja virusa u okruženju prije pokretanja. To je sredstvo za uklanjanje virusa, špijunskog softvera i rootkita.

Dolazi i sa značajkom profila, ali to nije dobro dokumentirano u aplikaciji. Morat ćete posjetiti web stranicu Comodo za potpune informacije o upotrebi te značajke. Omogućuje vam stvaranje i uređivanje profila s različitim prioritetima skeniranja za datoteke i web stranice provjerom odgovarajućih okvira.

Značajke Comodo Internet Security Suite

Comodo Internet Security Suitewww.comodo.com

Počinje od 333 dolara mjesečnoSvi planovi

Značajke

Upravitelj lozinki

File shredder

Podrška za više OS-a

Roditeljska kontrola

Čišćenje diska

VPN

profili

Zaštita

Ransomware zaštita

Zaštita web kamere

Praćenje u stvarnom vremenu

Sigurni preglednik

Zaštita od preuzimanja

Zaštita od krađe identiteta

firewall

Operacijski sustav

Windows

MacOS

Linux

Android

iOS

Upotrebljivost

Korisničko sučelje radne površine

Mobilna aplikacija

Proširenje preglednika

podrška

Centar za pomoć

Forum

Live Chat

Telefon

E-mail

Podrška 24/7

Video vodič

Razno

Besplatni plan

cijena

Besplatna verzija Comodo Internet Security povoljno se uspoređuje s besplatnom verzijom AVG-a. Zapravo, Comodo Internet Security ga nadmašuje uključivanjem vatrozida i značajkom sigurnog kupovine. To također uključuje značajku kutije za pijesak koju većina antivirusa nema, pa je u tom pogledu dobro pozicionirana.

Comodo Internet Security Pro ne uključuje zaštitu od krađe identiteta ili zaštitu web kamera kakva AVG plaća verzija, ali zato što je pola cijene za tri računala, puno je bliže nego što biste mislili. Garanciju od 500 USD od Comodoa ne nudi većina antivirusnih programa, tako da je i njegov paket srednjeg sloja izašao na vrh.

AVG Ultimate paket osvaja nagradu u najvišem nivou, doduše, uglavnom zbog neograničene mogućnosti uređaja, ali Comodo Internet Security Complete nije zaostatak. Nudi 50 GB internetskog prostora za pohranu, kao i sigurnosnu značajku “trust connect”. Za više informacija o AVG-u pročitajte našu AVG recenziju.

Korisnički susret

Jednom kada se riješite nekih početnih smetnji, Comodo Internet Security je prijateljski i jednostavan za upotrebu.

Preuzimanje i instalacija je jednostavna. Trebalo je samo 12 minuta da se instalira na naš testni stroj, a zatim još 10 minuta da ažurirate definicije virusa i pokrenete brzo skeniranje tvrdog diska..

Bilo je, međutim, nekoliko iznenađenja. Postavlja se postavka Yahooa za početnu stranicu, novu karticu i zadani motor, osim ako isključite potvrdni okvir. Na drugom zaslonu instalacije želi promijeniti vašeg DNS pružatelja i poslati statističke podatke s vašeg računala na Comodo, tako da ne morate samo kliknuti na instalaciju. Pročitajte što piše. Ovo je jedna od neugodnosti s kojima se morate susresti.

Comodo-04-drugi-instalirati-screen-yahoo

U nekoliko smo slučajeva otkrili da to baca previše nereda na zaslonu, skrivajući ostale ikone i stvari koje radite. Nastup na našem testnom stroju također je pogodio. Comodo ga usporava. Nije dovoljno paralizirati sustav, već dovoljno da bude uočljiv. Učitavanje aplikacija traje dulje nego što je bilo prije instaliranja antivirusa.

Comodo-05-više-screen-nereda

Međutim, to je lako konfigurirati. Zasloni pod postavkama sastoje se od potvrdnih okvira ili padajućih izbornika. Lako se kreću i uključuju ili isključuju, ali neki imaju nepredvidive rezultate. Jedna od njih je mogućnost promjene teme sučelja.

Pazite na promjenu teme jer to čini više nego samo promjenu sheme boja. To mijenja izgled sučelja. Sve je još uvijek tu, ali više nije na istom mjestu, zbog čega vas opet morate loviti. Promjena teme nije značajka prilagođena korisniku i niste upozoreni na ponašanje.

Comodo-06-napredni-settings-tema

Comodo Internet Security također se prisiljava na ponovno pokretanje sustava prilikom ažuriranja. Zadano ponašanje je automatska instalacija ažuriranja, ali tada vas muči da ponovno pokrenete sustav kako bi ažuriranja stupila na snagu.

Postoje i drugi antivirusi koji to ne čine. Možete pročitati naš pregled malwarebytes Antivirus ili naš pregled BullGuard Antivirus da biste vidjeli nekoliko primjera.

U skladu s tim, Comodo Internet Security pruža vam mogućnost da kažete da ne provjerava ažuriranja ako koristite određene veze, primjerice, kada koristite bateriju ili tijekom automatskog održavanja sustava Windows.

Invazivnost se odnosi i na to da anonimno šalje sve zapise u Comodo, koji tada postaju podložni Comodovoj politici privatnosti. Jedan odjeljak posebno kaže da prikuplja vaše ime i osobne podatke, a drugi da će informacije biti korištene u oglašavanju. Vjerojatno biste trebali onemogućiti ovu značajku ako cijenite svoju privatnost.

Postoje tri konfiguracije: “internetska sigurnost”, “proaktivna sigurnost” i “sigurnost vatrozida”. Istodobno može biti aktivan samo jedan od njih, ali Comodo ih ne dokumentira u softveru. Za to morate posjetiti internetske datoteke pomoći. Na dnu sučelja nalazi se sićušna ikona pomoći koja će vas odvesti tamo.

Comodo-07-pomoć-ikona

Dodavanje, uređivanje i uklanjanje različitih vrsta skeniranja jednostavna je stvar potvrdnih okvira, zatim uključivanja ili isključivanja skeniranja. Također vam omogućuje da znate kada se posljednje skeniranje te vrste dogodilo.

Postavke vatrozida također su jednostavne, s potvrdnim okvirima i padajućim izbornicima za postavljanje pravila aplikacije, globalnih pravila, mrežnih zona, setova priključaka i još mnogo toga. Jednostavno je sve.

Postavke od zlonamjernog softvera za omogućavanje Host Intrusion Protection System imaju mnogo opcija koje je lako postaviti pomoću retka potvrdnih okvira. Pomoć na mreži je dobra, ali želimo vidjeti više dokumentacije u klijentu pomoću lebdećih tekstualnih okvira kada mišem pređete preko ikone informacija.

Zaštita

Koristimo nepristrane laboratorije treće strane za procjenu razine zaštite koju nudi antivirusni softver. Jedan od njih je i AV-test. Zanimljivi su rezultati testa za Comodo Internet Security.

Comodo Internet Security postigao je stopostotnu ocjenu za zaštitu od nula dnevnih napada zlonamjernog softvera, uključujući i web i e-mail napade. Također je postigao 100 posto prilikom otkrivanja široko rasprostranjenog zlonamjernog softvera otkrivenog u četiri tjedna prije testiranja. Kombinirani rezultati zaradili su je savršenih 6 od 6.

Ipak je postigao pogodak u performansama, zaradio je 5 od 6 jer je usporio PC prilikom pokretanja popularnih web stranica i standardnog softvera. Preuzimanje i instaliranje aplikacija bilo je sporije od industrijskog standarda, kao i kopiranje datoteka.

To je u skladu s našim praktičnim testiranjem. Uočili smo zamjetno usporavanje na našem sustavu prilikom pokretanja softvera ili kopiranja datoteka na disk.

Kad je došlo do lažnih upozorenja, Comodo Internet Security registrirao je lažno otkrivanje legitimnog softvera kao zlonamjernog softvera tijekom skeniranja sustava. I to smo primijetili. Kad smo pokrenuli potpuno skeniranje sustava na našem testnom stroju, koje je trajalo sat i 10 minuta, izvijestili su da je GIMP, popularni program za manipulaciju slikama, prijetnja.

Koristimo GIMP za obrezivanje slika, dodavanje teksta u njih, izmjenu boja itd. Odličan je besplatni softver koji nije zlonamjerni softver, pa je razočaravajuće što ga Comodo Internet Security označava kao takav. Nakon skeniranja dvaput provjerite rezultate da biste bili sigurni da nije označio zakoniti program.

Drugi laboratorij treće strane koji koristimo je AV-Comparatives, ali nakon pregleda rezultata ispitivanja iz veljače 2004. nismo utvrdili da je zabilježeno da Comodo Internet Security sudjeluje u njegovom testiranju..

Posljednja laboratorija treće strane koju smo provjerili je MRG Effitas, ali nismo mogli pronaći nikakve dokaze da je testirao i Comodo Internet Security. Da je to slučaj, odlučili smo napraviti praktično testiranje.

Tijekom skeniranja u cijelom sustavu na našem tvrdom disku pronašli su EICAR datoteke koje se koriste za testiranje zlonamjernog softvera. Upotreba ovih datoteka univerzalno je dogovorena od strane antivirusne industrije kao standardizirani način za testiranje funkcionalnosti antivirusnog softvera.

Nakon što je skeniranje obavljeno, Comodo Internet Security zahtijevao je od nas da identificiramo svaku datoteku koju želimo dodati na popis datoteka s povjerenim datotekama. Ne daje nam mogućnost da na spisak dodamo sve datoteke iz određene mape, što bi bilo puno lakše i jednostavnije nego da ih kliknete jednu po jednu.

Comodo-08-full-system-scan-završile s opcijama

Kad smo započeli testiranje uživo s datotekama EICAR-a s web stranice Organizacije za zaštitu od zlonamjernog softvera koje koristimo za interno testiranje, Comodo Internet Security zaštitio nas je od preuzimanja zlonamjernog softvera, preuzimanja putem vozača, potencijalno neželjenih aplikacija i na oblaku. To nas, međutim, nije zaštitilo od testne stranice za krađu identiteta.

Kada smo pokušali preuzeti komprimirani softver koji je bio zaražen, Comodo Internet Security nije uspio 9 od 11 testova. Prepoznao je datoteke EICAR, ali nije otkrio infekcije u većini komprimiranih datoteka. Rezultati ispitivanja s datotekama EICAR bili su isti bez obzira da li smo koristili Firefox ili Comodo Dragon, web preglednik koji dolazi uz antivirus.

Comodo Internet Security omogućuje dodavanje ekstenzija, kao što su .zip ili .zipx, na popis vrsta datoteka koje će se dekomprimirati i skenirati tijekom preuzimanja. Nakon što smo dodali ta proširenja na njegov popis i pokušali ponovo preuzeti zaražene komprimirane datoteke, pronašlo ih je.

U postupku testiranja ove značajke pronašli smo neobičnu anketu.

Kada dodajete proširenje, prirodno je da je napišete kao “* .zip” ili “* .zipx.” Ne stavljajte “.” tamo, međutim, zato što automatski dodaje razdoblje kad ga spremite. Završit ćete s “* .. zip”, koji neće raditi. Unesite ga kao “* zip” i biće u redu.

Uzeti zajedno, ti testovi nam daju sigurnost da ćete biti zaštićeni od većine zlonamjernog softvera s Comodo Internet Securityom, osim ako je u komprimiranoj datoteci koja nije na popisu izuzeća. Ne nudi zaštitu od krađe identiteta, budite svjesni toga. Općenito, ima dobru zaštitu, ali mogla bi biti i bolja.

podrška

Telefonska podrška dostupna je samo za plaćene verzije, pa smo isprobali podršku za chat uživo. Klikom na ikonu pomoći na sučelju preusmjerit ćete se na jednostavan zaslon za chat. Rečeno nam je da nam pomaže “Mike.”

Postavili smo jednostavno pitanje o promjeni teme i boja sučelja. Pitali su nas koji operativni sustav koristimo (Windows 10), a nakon odgovora dobili smo upute „Desnom tipkom miša kliknite radnu površinu i kliknite na svojstva.“ To nas je, plus vremensko odmakanje između pitanja i odgovora, navelo da vjerujemo da razgovaramo sa strojem.

Kad smo pokušali razjasniti pitanje, odgovori su se promijenili u vremenu i tonu, što nas je navelo da vjerujemo da je čovjek preuzeo posao. Bilo je teško ipak biti siguran. Ni u oba slučaja nismo bili impresionirani.

Comodo nudi internetski forum kao i internetsku pomoć. Prema našem iskustvu, forumi korisnika mogu se smatrati nedostatnima s obzirom na to koliko su dostupna pitanja i odgovori relevantni za naše potrebe.

Comodo-09-online-forum

Pokušali smo ponovo pronaći odgovor na naše pitanje o promjeni tema i pronašli smo genijalne odgovore o stvaranju osobnih tema koje se nisu bavile izravno.

Opcija internetske pomoći, kojoj se pristupa s ikone u sučelju, bila je puno korisnija od razgovora ili foruma. Razina detalja je impresivna. Ako imate pitanja o Comodo Internet Securityu, to je vjerojatno vaša najbolja opklada.

Presuda

Comodo Internet Security ima impresivan popis značajki, ali tražili bismo sigurnu kupovinu radi zaštite od krađe identiteta. Ipak, bili smo impresionirani sveukupno.

Postoji dobra besplatna verzija Comodo Internet Security za Windows, macOS i Linux. Dobio je izvrsne rezultate od strane jednog laboratorija treće strane koji ga je testirao, kao i pristojne rezultate našeg praktičnog testiranja. Postoji nekoliko štucanja, ali to vas ne bi trebalo zaustaviti da ozbiljno razmislite.

Ovo je antivirus zbog kojeg se možete osjećati samouvjereno. Možete preuzeti Comodo Internet Security i isprobati ga bez brige.

Što mislite o Comodo Internet Security? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me