Pregled antivirusnih zona ZoneAlarm – Ažurirano 2020

Pregled antivirusnih zona ZoneAlarm

ZoneAlarm Antivirus dobro je poznato antivirusno rješenje iz davnih vremena. Age se, međutim, nije dobro odnosio prema njemu i sada bi mogao loše koristiti nadogradnju sučelja kao i novi krug testiranja sigurnosti. Pročitajte naš potpuni pregled ZoneAlarm da biste vidjeli što mislimo.

ZoneAlarm-slajdova-1

ZoneAlarm-slajdova 2

ZoneAlarm-slajdova-3

ZoneAlarm-slajdova-4

prijašnji

Sljedeći

ZoneAlarm Antivirus već više od 20 godina temelj je zajednice antivirusnih i firewall zidova. Potpomognuta Check Point, zaštitarska i softverska tvrtka za elektroenergetske sustave, ima moć lakoće hvatanja iskorištavanja bez ikakvih dana. Međutim, njegov interfejs i značajke zaostaju za nekim konkurentima u našem najboljem pregledu antivirusnog softvera. Njegova korisnička podrška također je ostavila puno za željeti.

U ovom pregledu ZoneAlarm Antivirus procijenit ćemo program od vrha do dna. Testirat ćemo sve veze, pokrenuti vlastiti pregled, pa čak i pokusati ga vatrom, bacajući sve zlonamjerne programe na koje možemo.. 

Naravno, performanse nisu sve, tako da ćemo biti sigurni da istražimo upotrebljivost, korisničku podršku, čak i ako vrijedi cijenu. Na kraju će naša presuda dati do znanja da li ovaj softver svrstava među velikane ili ne.

Kada je u pitanju njegova osnovna funkcionalnost – antivirusni i vatrozid, ZoneAlarm je imao divne performanse i može im se vjerovati da pružaju čvrstu sigurnost. Međutim, potpuno zastarjeli korisnički interfejs, slaba integracija s portalom za korisnike i nedostatak luksuznih značajki, poput VPN-a (pogledajte naše najbolje VPN preporuke), čine ga manje od idealnog izbora.

prednosti & nedostaci

Alternative za antivirus ZoneAlarm

Značajke

ZoneAlarm je priličan program bez gluposti. Kad ste u slobodnom sloju, dobivate zaštitu i zaštitni zid od antivirusa i ništa više. 

Da budemo fer, zaštita koju dobijate na besplatnom sloju je čvrsta i pouzdana. Jednostavno nećete dobiti upravitelja lozinki ili uređaj za uništavanje datoteka, za razliku od nekih njegovih konkurenata, poput McAfee-a (pogledajte naš pregled McAfee Total Protection).

Međutim, ZoneAlarm ima nekoliko jedinstvenih značajki koje ga izdvajaju od ostalih sigurnosnih programa. Svaki nivo, uključujući i besplatni, dolazi s jednom godinom besplatne zaštite identiteta putem Check Point, svoje matične tvrtke. 

Zaštita identiteta dolazi u obliku besplatnog praćenja kredita, ali dostupna je samo u Sjedinjenim Državama. Naši savjeti za sprečavanje krađe identiteta izvrsna su kombinacija s ovom značajkom.

ZoneAlarm-identitet

Također nudi “način igre”, značajku koja privremeno obustavlja sigurnosna upozorenja i svako planirano automatsko skeniranje kako vas ne bi prekidali tijekom igranja. Ova značajka čini daleko prikladnijom samo igranje igre kada znate da ne preuzimate nijednu datoteku, ne pregledavate web ili ne sudjelujete u drugim aktivnostima koje bi mogle ostaviti vas otvoren za zlonamjerni softver.

Emulacija prijetnje

Još jedna značajka koja se ističe za ZoneAlarm je “oponašanje prijetnji.” Ovo je oblik zaštite u stvarnom vremenu koji vas ne samo štiti od najnovijih iskorištavanja nula dana, već pomaže u ažuriranju baze prijetnji. Ako program nije siguran je li datoteka sigurna ili ne, može otvoriti datoteku u virtualnom stroju i pratiti točno što radi.

ZoneAlarm-threatemulation

To je vjerojatno dio zašto ZoneAlarm prelazi na ljestvicu kada je u pitanju zaštita od nule. Napadaci na ništicu posebno su kritični jer su ranjivosti kojima se autor ranjivog softvera nije pozabavio. Bez ikakvog popravljanja ovih ranjivosti, idealna je snažna zaštita protiv njih od antivirusnog softvera.

ZoneAlarm je vrlo ograničen kada je u pitanju njegova dostupnost platformi. Dostupna je u sustavima Windows 10, 8 i 7, na mobilnim uređajima putem iOS-a i Androidovih aplikacija, te putem Chromeova proširenja. Nije 

dostupan na Linuxu ili macOS-u u bilo kojem obliku, tako da ako jedan od vaših uređaja pokreće neki od ovih operativnih sustava, ovaj program neće ga moći u potpunosti zaštititi (pogledajte naš vodič za najbolji antivirus za Mac).

ZoneAlarm Antivirus jedinstven je u smislu značajke. Za mnoge moderne antivirusne programe očekuje se niz značajki, uključujući virtualnu privatnu mrežu koja će sačuvati vaš mrežni promet ili uništavanje datoteka. 

ZoneAlarm nema te značajke (za antivirus koji to ima, pogledajte našu Bitdefender Antivirus recenziju), ali umjesto toga ima značajke jedinstvene za sebe, poput zaštite identiteta.

Pregled značajki ZoneAlarm

ZoneAlarm Antivirus Logowww.zonealarm.com

Počinje od 500 $ mjesečnoSvi planovi

Značajke

Upravitelj lozinki

File shredder

Podrška za više OS-a

Roditeljska kontrola

Čišćenje diska

VPN

profili

Zaštita

Ransomware zaštita

Zaštita web kamere

Praćenje u stvarnom vremenu

Sigurni preglednik

Zaštita od preuzimanja

Zaštita od krađe identiteta

firewall

Operacijski sustav

Windows

MacOS

Linux

Android

iOS

Upotrebljivost

Korisničko sučelje radne površine

Mobilna aplikacija

Proširenje preglednika

podrška

Centar za pomoć

Forum

Live Chat

Telefon

E-mail

Podrška 24/7

Video vodič

Razno

Besplatni plan

cijena

Svaki sloj ZoneAlarm nudi više mogućnosti od sljedećeg. Dok će vam besplatni sloj pružiti dobre mogućnosti skeniranja i vatrozid, najbolje značajke nalaze se iza plaćenih slojeva. Nažalost, cijena je malo visoka kada uzmete u obzir mogućnosti koje se nude.

Besplatni sloj ZoneAlarm uključuje samo osnove: njihov softver za skeniranje, vatrozid i način igre (za usporedbu pogledajte najbolji besplatni antivirusni softver). Da biste pristupili važnoj zaštiti od krađe identiteta, nadzoru weba i sigurnosti u oblaku, morat ćete nadograditi na ZoneAlarm Pro Antivirus + Firewall.

Cijene su, sa značajkama koje nudi ZoneAlarm, prilično strme. Na primjer, Kaspersky nudi gotovo sve ove značajke plus više u usluzi pretplate za pola godišnje cijene ZoneAlarm Pro (pogledajte naš pregled Kaspersky Antivirus).

Konačni sloj zaštite je ZoneAlarm Extreme Security, koji košta gotovo dvostruko više od ZoneAlarm Pro i uključuje specifičnu zaštitu od keyloggera i ransomwarea, kao i oponašanje prijetnji. Ransomware zaštita obično je dostupna samo klijentima koji plaćaju uslugu, tako da je razumljivo (pročitajte naš AVG pregled za primjer iznimke). 

Emulacija prijetnji posebna je po tome što će testirati vaše datoteke na virtualnom stroju, ažurirajući otkrivanje prijetnji u oblaku, kao i osiguravajući da su vaše datoteke sigurne. Ova emulacija prijetnji odlična je sigurnosna značajka, ali kao jedina uzbudljiva nadogradnja, nije baš vrijedna novca.

Korisnički susret

Postavljanje na ZoneAlarm samo je malo posla, a nakon što stignete tamo, korisničko sučelje je potpuno zastarjelo. Međutim, funkcionalno je intuitivan i prilično je lagan u vašem sustavu dok skenirate.

Web stranica nije dizajnirana za jednostavne funkcije preuzimanja i pokretanja, za razliku od Avasta (pogledajte naš Avast Pro Review), posebno za besplatni nivo. Također nije vrlo jasno da ZoneAlarm Free uopće sadrži vatrozid, a nudi zaseban, plaćeni proizvod.

Instalacija ZoneAlarm

Kad pronađete program i počnete ga instalirati, možda ćete morati malo kopati i uvjeriti se da ne preuzimate ništa što vas ne zanima. 

Instalacijski program za ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall isporučuje se s vanjskim softverom treće strane koji možda ne želite, poput VPN alatne trake. Sa pozitivne strane, oni nude i proširenje Google Chrome-a tijekom instalacije, što ga čini brzom instalacijom jednim klikom za obje.

ZoneAlarm-alatna traka

Nakon što ga postavite, korisničko sučelje je jednostavno, ali vrlo zastarjelo. Definitivno izgleda kao da je dizajniran još 2000-ih i nikad nije ažuriran. Nezaostali izgled uparen je sa stranicom “otprilike” s autorskim pravima koja nisu ažurirana od 2018. godine.

ZoneAlarm-sučelja

Po tom pitanju je vrlo lako kretati se. Svaki je dio programa u roku od jednog ili dva klika s početne stranice. Podijeljen je na kategorije koje imaju smisla: antivirusni & vatrozid, pregledavanje web stranica i sigurnost mobilnih uređaja. 

Pregledavanje web stranica i sigurnost mobilnih uređaja zapravo nisu uključeni u ovaj program, iako izgleda kao da jesu. Da biste zaista iskoristili ove značajke, trebat ćete preuzeti proširenje Google Chrome ili mobilnu aplikaciju.

Opcije skeniranja uključuju brzo skeniranje podataka koji će najvjerojatnije biti ugroženi i potpuno skeniranje cijelog vašeg sustava. Isprobali smo obojicu. 

Brzo skeniranje trajalo je oko 90 sekundi, dok je potpuno trajalo nešto više od tri sata. Oboje su imali minimalni utjecaj na CPU tijekom skeniranja, uz skok od oko pet posto, što je izvrsno u usporedbi s konkurentima poput F-Secure (pročitajte našu recenziju F-Secure Antivirus).

ZoneAlarm ne nudi prilagođenu opciju skeniranja. Ovo je veliki nadzor, jer vam mnogi antivirusni programi nude mogućnost skeniranja samo pogona za koji mislite da može biti ugrožen. Pročitajte našu recenziju Avira za primjer.

ZoneAlarm skeniranje

ZoneAlarm vatrozid

Pod antivirusom & vatrozid “, naći ćete postavke za prilagođavanje besplatnog vatrozida ZoneAlarm i njegove kontrole aplikacije. Ova je formulacija pomalo zbunjujuća jer ćete naći da je vatrozid već nekoliko programa “osigurao” bez vašeg unosa. To ne znači da su blokirani ili da je ZoneAlarm utvrdio da su opasni. 

To jednostavno znači da je analizirao program i procijenio treba li taj program dopustiti kroz vatrozid ili ne, inače poznat kao aplikacija aplikacija. Bez mog unosa, ZoneAlarm je prepoznao da su programi poput Adobe Reader i Windows Update sigurni.

ZoneAlarm-smartdefense

Ovdje su postavke nerazumljive, ali s njima se lako igrati i shvatiti. Ovo je dio značajke ZoneAlarm za automatsko učenje, SmartDefense savjetnika. Ako odaberete da ne koristite tu značajku, pitat će vas o svakom pojedinom programu kad prvi put pokušaju pristupiti internetu, uključujući očite one poput funkcionalnosti operativnog sustava i popularnih programa poput Skypea i Spotifyja.

Zaštita

Da bismo procijenili sposobnost zaštite ZoneAlarma, pružili smo praktično testiranje, kao i provjerili tri najbolja laboratorija, AV-komparativ, MRG Effitas i AV-test. Zbog nedostatka laboratorijskih rezultata za ovaj program morali smo se više oslanjati na praktično testiranje, koje je ukazivalo na dobru zaštitu od gotovo svega, ali kratko je došlo do krađe identiteta. 

Iako je važno da se uhvatite za sebe i isprobate sami, rezultati laboratorija testiraju se na raznim strojevima u strogim uvjetima i stoga su zlatni standard za sigurnosna ispitivanja. 

Nažalost, samo AV-test ima rezultate za ZoneAlarm, pa smo se morali pouzdati u vlastite testove više nego inače. Iako ovo nije nepoznato za antivirusni softver (pogledajte našu recenziju Sophos Home za još jedan antivirus s oskudnim testiranjem), osjećali bismo se ugodnije da smo ga provjerili temeljitijim testiranjem.

Rezultati AV-testa ZoneAlarm

Rezultati AV-testa su iznad uspona kada je u pitanju nulti dan i rašireni napadi zlonamjernog softvera, blokirajući 99,9 posto svih prijetnji i 100 posto napada nula dana. To je posebno impresivno kada je u pitanju ranjivost od jednog dana, traka koju mnogi ne susreću. 

I njegove su performanse prilično solidne, s jednom iznimkom – instaliranje aplikacija traje znatno dulje sa aktivnim ZoneAlarmom od industrijskog prosjeka. Nije imao problema s identificiranjem zakonitog softvera i nije upozoravao ni na jednu lažnu pozitivu.

Testirali smo ZoneAlarm Antivirus pomoću programa za testiranje programa protiv zlonamjernog softvera i on je proradio gotovo savršeno. Uspješno je blokirao ručno preuzeti zlonamjerni softver, preuzimanja putem pogona i PUA-ove (potencijalno neželjene aplikacije). Također je uspješno blokirao prijetnju koja se temelji na oblaku, ali nije otkrio phishing stranicu.

ZoneAlarm-blokiran

Rezultati ZoneAlarm Wicar

Upotrebom zlonamernog alata URL-a Wicar proveli smo i ZoneAlarm putem web ruke. Iako nije bilo obavijesti koje su ukazivale da su datoteke blokirane, ZoneAlarm je uspio blokirati preuzimanja sa zlonamjernih web stranica. 

U jednom slučaju kada je datoteka preuzeta, ZoneAlarm ju je blokirao prije nego što je preuzimanje dovršeno. Za usporedbu pročitajte naš pregled najsigurnijih antivirusnih programa.

Općenito, laboratorijski rezultati bi trebali dati veću težinu u ovoj analizi. Međutim, i naši testovi i laboratorijski rezultati pokazuju da ZoneAlarm odlično radi u svojoj osnovnoj funkcionalnosti, blokirajući zlonamjerni softver u pristupu vašem računalu.. 

Iako tvrdi da ima zaštitu od krađe identiteta, možda nije učinkovit i uvijek trebate koristiti vlastitu najbolju prosudbu prije nego što unesete podatke na mreži. Pogledajte naš vodič za krađu identiteta za više informacija.

Ovdje valja napomenuti da ZoneAlarm preporučuje još nekoliko tehničkih alata za uklanjanje virusa koji su stvorili Kaspersky Labs tijekom procesa skeniranja. To „partnerstvo“ je zato što koriste antivirusni pogon tvrtke Kaspersky za svoje skeniranje.

ZoneAlarm-virusremoval

Iako vam ove ne bi nikada trebale, ovo je dobar izvor za uređaj koji je već zaražen zlonamjernim softverom. Mnogi zlonamjerni programi uzrokovat će pokretanje antivirusnih programa ili ih u potpunosti preuzeti, uklanjajući mogućnost skeniranja određenih lokacija datoteka ili dodavanje zlonamjernog softvera u vašu listu. Ovi alati korisni su u slučaju da virus blokira ZoneAlarm da potpuno skenira vaš disk.

podrška

Podrška koju ZoneAlarm nudi bila je korisna kada smo joj mogli pristupiti. Međutim, susreo se s tehničkim problemima i čak je doživio nedavno kršenje podataka zbog čega se bori s drugim mogućnostima.

Čini se da je ZoneAlarm nedavno ažurirao portal za korisničku podršku, ali nije ažurirao aplikaciju da odgovara. U kategoriji „pomoć“ u njihovoj radnoj površini nalaze se tri veze koje bi vas trebale odvesti na odvojene stranice pomoći.

ZoneAlarm-pomoć

Veze „prvih 10 pitanja”, „pomoć” i “tehnička podrška” vode do iste početne stranice podrške, vjerojatno zato što su ažurirali svoj sustav i nisu ažurirali te veze da vode tamo gdje im pripadaju. 

Pomoć izvan mreže nije ni velika pomoć. Djeluje pod pretpostavkom da je jedina pomoć koja vam je potrebna u izvanmrežnom sustavu jesu savjeti za vraćanje na mreži. To je posebno zbunjujuće posebno za antivirus, jer ga možete namjerno pokrenuti izvan mreže ili u sigurnom načinu zbog virusa.. 

Ako vam je potrebna pomoć u tom slučaju, oni vam nenamjerno predlažu da pristupite njihovom web portalu pomoću drugog računala ili telefona.

ZoneAlarm-offline

Ovaj novi sustav podrške također se suočava s nekim manjim pogreškama. Registriranje računa na stranici za podršku, što je prvi korak za podnošenje karte, vraća grešku na poslužitelju.

ZoneAlarm-supporterror

Tim za podršku riješio je ovo putem svog chat sustava, koji na sreću nema zahtjev za registraciju. Ispada da je problem bio samo loša veza za registraciju, ali ako toga niste svjesni, možda ćete i dalje pokušavati i nećete se moći registrirati u nedogled.. 

Registracija ZoneAlarm

Registracija, čak i ako tražite podršku na besplatnom nivou, zahtijeva da unesete fizičku adresu i broj telefona. To ima smisla kada uzmete u obzir da su mnogi kupci ZoneAlarma tvrtke, ali to nema mnogo smisla za pojedinog korisnika.

Nakon što smo riješili taj problem, naišli smo na drugu blokadu puta prilikom izrade karte: sama stranica za stvaranje karata nije nam omogućila da krenemo naprijed, pokazujući samo niz upitnika i našu regiju. Nakon drugog razgovora s timom za podršku, odjava i ponovno rješavanje ovog problema.

Sa pozitivne strane, oba ova problema brzo su riješena putem svog chat sustava koji je imao iznenađujuću količinu tehničkog znanja o web lokaciji za podršku. 

Također smo testirali njihovu podršku za e-poštu i otkrili da su odgovorili za nešto manje od sat vremena i s točnim informacijama, iako je naša poruka poslana tijekom radnog vremena radnim danom. Vaši rezultati mogu se razlikovati ovisno o vremenu i danu.

Portal za podršku tvrdi da će forum uskoro stići. Vjerojatno je to zbog kršenja njihovih podataka u studenom prošle godine u kojem su procurili svi osobni podaci članova foruma. Srećom, taj forum nije bio povezan s računom podrške s punom adresom i telefonskim brojem korisnika na njemu.

Što se tiče društvenih medija, ZoneAlarm održava Twitter i YouTube kanal, ali nijedan od njih nije usmjeren na podršku, za razliku od antivirusnih programa poput Trenda (pogledajte našu Trend Micro Antivirus + recenziju za više o tome). Oboje su više fokusirani na oglašavanje i povremeno šalju najave o svojim proizvodima. Uopće ne nude podršku putem telefona.

Presuda

ZoneAlarm Antivirus treba nadogradnju. Odličan je temeljni proizvod, a nudi ozbiljne sigurnosne provjere i nekoliko sjajnih značajki. No, za cijenu postoje i bolje opcije, posebno ako na svim svojim uređajima nemate Windows 10, 8 ili 7. Provjerite ostale opcije antivirusa kako biste ih usporedili sa sigurnošću ZoneAlarma.

S obzirom na svoju dob, ZoneAlarm Antivirus nije loš program. Zaštita je izvrsna za sve druge svrhe, osim krađe identiteta, a posebno sjaji protiv podviga koji nije nula dana. Ne usporava vaše računalo tijekom skeniranja, a nudi lijepu raznolikost jedinstvenih značajki, poput ugrađene zaštite identiteta u obliku besplatnog praćenja kredita i emulacije prijetnji.

Međutim, to je samo iza krivulje. Čini se da na računalu pripada 2005., a ne 2020. i da je zaključan u određeni operativni sustav za program danas nema smisla. Nedostaju mu sigurnosne značajke, poput VPN-a, upravitelja lozinki i uništavača datoteka (pogledajte naše okrugle najbolje podatke o besplatnim VPN uslugama koje se koriste u suradnji sa ZoneAlarm).

Za cijenu, možete kupiti antivirus gotovo iste razine sigurnosti i čitav niz glatkih značajki da biste ga zaokružili..

Što mislite o ZoneAlarm Antivirus? Javite nam u komentarima u nastavku. Kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me